4x4BKF, autko zacne miałem okazję w takim posadzić 4 litery, dołączam się do prośby o fotki. Co do cen napraw Volvo to jedno, oczekiwanie na części to masakra, na swoim przykładzie: stłuczka w V50 12.06, planowana dostawa części (nic szczególnego: lampa, zderzak, błotnik, nadkole) na 16.07. Ale jeśli ma się zaufanego mechanika, który zna się na takim w miarę skomplikowanym aucie ASO można sobie odpuścić Także wielkie gratulacje, szerokości i czekamy na fotki
Wymiana żarówek ksenonowych
Zwiń
X
-
Po pierwsze, palniki ksenonowe D1S wytrzymują przeciętnie ok. 3'000 godzin, czyli ze 120'000 km biorąc średnią z polskich dróg, pół trasa, pół miasto. Nie ma potrzeby wymieniać zanim nie zacznie świecić na fioletowo lub wyraźnie drżeć. Wymagają zatem wymiany znacznie rzadziej niż zwykłe żarówki halogenowe. Dla porównania, "wysilona" żarówka halogenowa wytrzyma 15-20'000 km, a kosztuje (para) ok. 60 zł. Czyli na jeden komplet palników D1S przypada 6-8 kompletów zwykłych żarówek.
Jak przyjdzie do wymiany, to wymieniać oba palniki. Koszt nowego palnika Osram D1S to 150 zł. Oczywiście na Allegro, a nie w serwisie, gdzie kosztuje 5 razy więcej.
Wymiana samodzielna nie jest wskazana, jak się nie potrafi. Stówka dla fachowca. Razem 400 zł raz na 120 tysięcy km. To tyle samo co za 7 kompletów dobrych żarówek (patrz pierwszy akapit).
Jeśli masz lampy ksenonowe D1S to masz takie i już. Niczego tu nie zmienisz. Możesz się tylko cieszyć z lepszych świateł. Widoczność to życie.
M.666 4U
Komentarz
-
-
beaviso, no u mnie coś jakby drży jeden jak jade po trelince pod garażem. myślisz że to już pora na nie ? świecą niby dobrze , przebieg mam 102 tyś.
a dlaczego jest problem z wymianą ?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz