Witam. Przeglądałem forum, lecz nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Posiadam octavie 1 z 2004r. z silnikiem 1.6 w benzynie. Chciałbym założyć gaz, autko ma przejechane niecałe 140kkm. Pytanie czy warto i czy mógłby ktoś polecić dobrego, sprawdzonego gazownika z okolic Zabrza, rodzaj instalacji? Z jakimi problemami mogę się spotkać i czy po tylu latach można założyć i nie generuje to większych problemów. Pozdrawiam
Można spokojnie zakładać, silnik 1.6 pracuje pięknie z instalacją LPG. Piszę oczywiście o instalacji sekwencyjnej. Co do komponentów to masz wybór bardzo duży. Nie istotne czy to będzie Stag, Landi, BRC, Prins, Vialle czy jeszcze jakieś inne. Ważne, żeby dobrze były dobrane wszystkie komponenty i przede wszystkim dobrze ze sobą zgrane - od tego właśnie będzie zależało, czy będziesz zadowolony z LPG lub czy powiesisz na nim wszystkie psy z okolicy. Zbiornik no to standard - toroida w koło zapasowe. I tutaj możesz montera zapytać o możliwość założenia toroidy z wypełnionym wnętrzem, zawsze to kilka (do ok 8 l) litrów więcej niż w standardowej toroidzie.
witam mam instalacje brc sekwencja ponad 5 lat octavia 1,6 akl 74kw na gazie przejechane ok 100tkm jak na razie zadnych skutkow ubocznych, troche drozsze przeglady techniczne coroku i dodatkowy koszt przegladu w warsztacie z wymiana filtrow gazu . raz wymienialem zepsuty wtryskiwacz gazu 1 szt ok 300 zł ,spalanie gazu od 8-10litrow /100. w moim przekonaniu opłaca się.
to ja może polecę swojego gaziarza z którego jestem bardzo zadowolony, PHU Interauto, ul. Dobrego Urobku 5, Katowice. Na pewno będziesz zadowolony, on montuje instalacje STAG, koszt wiem że będzie około 2500zł. Co do gazu moje auto ma na gazie prawie 200tyś km przejechane
Ja ma Octacvię I z 2003 rokuz motorem 1.6... i mam pytanie :
Wymieniłem sondę lambda, oddałem auto do wyregulowania całej instalacji włącznie ze zmieną filtrów... auto odebrałem wczoraj, wróciłem do domu wszystko ładnie... tymczasem dziś po przejechaniu 50 km powtórnie wyskoczyła mi dioda "check engine" jeśli instalacja wyregulowana, filtry zmienione, lambda nowa... to o jej moze chodzić ?
Ja ma Octacvię I z 2003 rokuz motorem 1.6... i mam pytanie :
Wymieniłem sondę lambda, oddałem auto do wyregulowania całej instalacji włącznie ze zmieną filtrów... auto odebrałem wczoraj, wróciłem do domu wszystko ładnie... tymczasem dziś po przejechaniu 50 km powtórnie wyskoczyła mi dioda "check engine" jeśli instalacja wyregulowana, filtry zmienione, lambda nowa... to o jej moze chodzić ?
Ale taka jest prawda . Za wywalanie checka często odpowiada lambda. Skoro u Ciebie lambda jest nowa, więc wykluczamy tutaj błąd spowodowany uszkodzoną sondą, a check dalej świeci to instalacja do regulacji. Przy poprawnie działającej instalacji check nie ma prawa się zaświecić. Ile km zrobiłeś na tej instalacji? Problem z checkiem miałeś już wcześniej, czy dopiero teraz po tej wymianie wszystkiego?
instalacja Londi Renzo zakładana przez poprzedniego właściciela...
a teraz najlepsze... dziś ni z gruchy ni z pietruchy check engine jak się zapaliła znienacka, tak samo zgasła.
zgłupiałem do reszty...
Więc nie jestem sam. Ja swoją OII 1.6 2005r kupiłem już z uszkodzoną sondą, po wymianie było wszystko ok. Pewnego dnia nagle się zapalił check. Kiedy już miałem jechać do mechanika check sam zgasł.
Teraz się przymierzam do założenia instalacji i zastanawiam się czy historia się nie powtórzy.
PS. Jaką byście polecili instalację lpg?
Bedini, Londi Renzo, Stako.... spokojnie możesz zakładać...Tak naprawdę co spec-gaziarz ten zachwala inną, choć niewątpliwie Londi jest najbardziej rozreklamowana.
[ Dodano: Pon 28 Lis, 11 14:21 ]
a tera znowu ja.... przejechałem koło 10 km dziś na beznynie i przełączyła mi się na gaz... stawiam na czujnik temperatury... myslicie, że to to ?
Komentarz