Wydaje mi sie, ze 1.4tsi 160KM, ktory jest montowany np. W golfie oraz scirocco to inny silnik niz 1.4tsi 180KM montowany w fabi rs oraz ibiza cupra.... :roll:
Czy pompa od klimatyzacji chodzi cały czas w OII
Zwiń
X
-
Czy pompa od klimatyzacji chodzi cały czas w OII
Mam pytanie. Czy pompa od klimatyzacji chodzi cały czas, mimo że klimatyzacja jest wyłączona. Tak mówił mi gość od klimatyzacji, że tak jest w OII. Czy to jest prawda? Nie mam gazu w klimie, zamierzam nabić na wiosnę czy to jest bezpiecznie tak jeździć i nic nie zepsuję? Dzięki za podpowiedzi . Pozdr.
-
-
jak masz cilatronic to chodzi cały czas ale można wyłączyć naciskając "ECON"
proponuje nabić teraz ponieważ w zimie też używamy klimatyzacji np do odszreniania lub odparowywania szyby.
poza tym podejrzewam że pusta instalacja może na wiosnę mieć problem z rozruchem, uszczelnieniem, dodatkowym "zapachem" itp, a cena będzie taka sama jeżeli na wiosnę (na sezon) ceny nie wzrosną.Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wkowal10Czy jak będzie szczelna to gaz nie będzie uciekał?
a koszt ten sam: kontrast, sprawdzenie, nabicie i ewentualne częściNabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
Komentarz
-
-
1. W instrukcji jest napisane, że klima działa wtedy gdy:
- silnik pracuje,
- temp. zewn > +2stC,
włączona jest dmuchawa, (przycisk ECON nie jest wciśnięty).
2. W książce Jiri Schwarza pt. Skoda Octavia II wydawnictwa WKŁ, na str. 201 jest napisane, że "sprężarka pracuje z minimalna mocą również wtedy, gdy klimatyzacja jest wyłączona".
3. Układ posiada zabezpieczenia chroniące sprężarkę przed zatarciem, na wypadek gdyby uciekł czynnik.
Biorąc wszystko powyższe pod uwagę jestem zdania, lepiej naprawić kilmę wcześniej niż później. Tym bardziej, że jak przez zimę Ci ją złapie, to zarżniesz sprężarkę.
I nie martw się, nie jesteś sam. Ja co miesiąc nabijam, bo ucieka mi nie wiadomo którędy i nawet nabijanie z kontrastem nic nie daje.
Komentarz
-
-
Sprężarka klimatyzacji ma sprzegło tzw. elektromagnez który to załącza sprężarkę wtedy kiedy jest tryb AUTO lub OBIEG WEWNĘTRZNY lub wyłączone AUTO i ECONO. Mówie tutaj o OII i klimie automatycznej. Jeżeli jest tryb ECONO to sprężarka NIE WŁĄCZA SIĘ a Panowie z serwisu niech się doszkolą u nas na forum
Komentarz
-
-
Re: Czy pompa od klimatyzacji chodzi cały czas w OII
Zamieszczone przez wkowal10Mam pytanie. Czy pompa od klimatyzacji chodzi cały czas, mimo że klimatyzacja jest wyłączona. Tak mówił mi gość od klimatyzacji, że tak jest w OII. Czy to jest prawda? Nie mam gazu w klimie, zamierzam nabić na wiosnę czy to jest bezpiecznie tak jeździć i nic nie zepsuję? Dzięki za podpowiedzi . Pozdr.
kompresor posiada natomiast elektrozawór łączący stronę ssącą ze strona tłoczną i za pomocą tego zaworu steruje się działaniem klimy. Jak zawór jest otwarty, czynnik chłodniczy wraz z olejem krąży tylko w samej sprężarce. Jak się zamyka, sprężarka zaczyna tłoczyć czynnik do układu klimy. Wciskając klawisz AC w kabinie po prostu wymuszasz zamkniecie elektrozaworu w kompresorze.
Jeśli układ się rozszczelni to wraz z czynnikiem z układu zejdzie też olej i sprężarka w bardzo szybkim czasie się zatrze.
Jednym słowem jak najszybciej napraw układ klimy bo koszty potem wzrosna astronomicznie.Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...
Komentarz
-
-
W mincie jest tak samo.
Nie wiem Enriquez czy za 500pln kupisz i wymienisz na nową sprężarkę , filtr odwadniacz, napełnisz układ itd. Być może dojdą jeszcze koszty wymiany skraplacza i reszty układu gdy opiłki z zatartej sprężarki zanieczyszczą resztę elementów.Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...
Komentarz
-
Komentarz