Wymiana organów
Zwiń
X
-
Wymiana organów
Witam serdecznie,
sprawa dotyczy co prawda Superba ale też serwisów, dzisiaj po lekkim otarciu tylnego błotnika i naprawie blacharskiej odebraliśmy z autoryzowanego serwisu Superba 2 żony, po przejechaniu 500 metrów odebrałem od żony telefon że jej zdaniem skrzynia biegów nie chodzi tak jak przed naprawą, biegi wchodzą trudniej, w trakcie wbijania biegów lewarek haczy i odbywa się to głośno zadzwoniłem do niej raz jeszcze po godzinie gdy już dotarła w korkach krakowskich do pracy z pytaniem czy nie zmieniły się jej odczucia co do działania skrzyni, stwierdziła że tylko się utwierdziła w przekonaniu że coś jest nie tak, nadmienię że naprawa dotyczyła błotnika lewego tylnego na którym było lekkie wgniecenie i bardziej otarcie oraz drzwi tylnych lewych więc ze skrzynią ani przednią częścią samochodu nie miało nic wspólnego. Jestem w rozpaczy, samochód ma ok 40kkm, dotychczas zachowywał się idealnie ale obawiam się że mogło się zdarzyć że w serwisie skrzynia została zamieniona, nie mam pewności że tak się stało i nie wiem co z tym zrobić, jedyne co mam to wrażenia żony i ewentualnie sam to zweryfikuję bo też dużo tym samochodem jeździłem (narazie samochód jest w pracy u żony). Wiem że w starciu z serwisem nie mam szans udowodnić że samochód miał inną skrzynię biegów niż ma teraz jednak czy ktoś wie czy skrzynie biegów posiadają unikalne numery seryjne i jeśli tak czy jest możliwość uzyskać taki numer z jakim samochód wyjechał z fabryki żeby porównać go z istniejącą w samochodzie skrzynią, czy to w ogóle ma sens, czy przy wymianie skrzyni nie została także zamieniona jej obudowa (może tak jest wygodniej) lub czy jest np. możliwość że nr. seryjny jeśli istnieje jest nabity na blaszce którą można przenitować. Bardzo proszę o informacje jakiekolwiek jeśli ktoś coś wie w temacie,
P.S. to mój pierwszy post na forum więc jeśli napisałem nie tam gdzie trzeba proszę o stosowną korektę
pozdrawiam i życzę wesołych Świąt
-
-
roio, zrób lepszy tytuł tematu :idea:
mi się wydaje że można dojść czy było podmienione
każda skrzynia chyba ma swój numer, ale gdzie co i jak i czy da się podmienić to nie wiem
może któryś tak się przejechał po placu i coś zrąbali :idea: :?:
[ Dodano: Pią 23 Gru, 11 17:00 ]
na pewno jest dzień daty produkcji skrzyni
Komentarz
-
-
Oznaczenie skrzyni biegów znajduje się na tabliczce z danymi samochodu.Kod skrzyni możesz odszukać przy mechanizmie zmiany biegów.KOD powinien zawierać nr porządkowy, oznaczenie skrzyni, kod literowy.Istnieje też drugie oznaczenie, ale jest niewidoczne przy złożonej skrzyni z silnikiem, ale nie jestem pewny.Człowiek po to ma samochód, aby wygodnie siedzieć stojąc w korkach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauZamieszczone przez Psycho DadMi zjechali sprzęgło :/
a kłótnie też możesz sobie odpuścić ... przejechałeś 500km , taki dystans dla aso to normalnie wycieczka wokoło ziemi. A jak powiesz że żona prowadzi to już w ogóle wyrok śmierci. przecież "baby jeździć nie umieją"
Superb 1.8tsi ?Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Witam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie, opowiem jaki był dalszy ciąg sprawy, więc ustaliłem z miłym panem z jeśli dobrze pamiętam Rudy Śląskiej iż numery seryjne takie części jak skrzynia biegów posiadają (co już nie stanowi novum dzięki koledze Oktawiusz202), serwis nie jest w stanie stwierdzić jaki numer seryjny skrzyni biegów posiadał samochód wyjeżdżając z fabryki, jednak Skoda Polska może udzielić takich informacji. Podobno Policja z tej możliwości korzysta w przypadku znalezienia tzw. dziupli, są w stanie stwierdzić po numerze skrzyni biegów z którego samochodu została wyciągnięta.
Teraz jeśli chodzi o mój przypadek, założyłem że serwis nie jest w stanie wymienić skrzyni biegów nie zostawiając śladów w komorze silnika, po wnikliwym obejrzeniu tejże kamień z serca bo silnik był zakurzony zapiaszczony a tu i ówdzie można było znaleźć owady przylepione w różnych miejscach, sam próbując przytrzymać to czy tamto zostawiałem ślady na owych zakurzeniach więc jestem na 99% pewien iż nic pod maską się nie stało. Pozostaje pytanie o powody pisania tego postu tzn. skąd te odczucia u żony ? Powód jest prozaiczny przynajmniej tym tłumaczę sobie, zwykle samochód jest parkowany w ciepłym garażu na noc (ok 17 st.) i w pracy tak samo, przed odbiorem z serwisu samochód spędził noc na polu, a była to jedna z mroźniejszych nocy, sądzę więc że niska temperatura spowodowała iż skrzynia biegów zachowywała się nie tak jak zwykle co stało się powodem pierwszego posta. Dziękuję wszystkim za wsparcie i cieszę się że tak się skończyło, jednak sądzę że problem wymiany dobrych części na zepsute istnieje słyszałem o tym w kontekście Peugeota i jeśli się przytrafi pech raczej niewiele uda się zdziałać. Któryś z kolegów wspominał o rzeczoznawcy, moim zdaniem można stwierdzić tylko fakt zamiany czy ingerencji, natomiast udowodnić coś takiego to zupełnie inna sprawa, serwis może stwierdzić np. " Panie jeździsz Pan tym samochodem ja nie wiem gdzie i do kogo, gdy samochód do mnie przyjechał miał już taką skrzynię".
to tyle,
pozdrawiam
Komentarz
-
-
roio, to moze nastepnym razem,zanim posadzisz samych'' drani,zlodziei,kretynow''
pracujacych w ASO... sprawdzisz co jest autem i dopiero pozniej napiszesz posta na
forum :evil:Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez roioWitam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie, opowiem jaki był dalszy ciąg sprawy, więc ustaliłem z miłym panem z jeśli dobrze pamiętam Rudy Śląskiej iż numery seryjne takie części jak skrzynia biegów posiadają (co już nie stanowi novum dzięki koledze Oktawiusz202), serwis nie jest w stanie stwierdzić jaki numer seryjny skrzyni biegów posiadał samochód wyjeżdżając z fabryki, jednak Skoda Polska może udzielić takich informacji. Podobno Policja z tej możliwości korzysta w przypadku znalezienia tzw. dziupli, są w stanie stwierdzić po numerze skrzyni biegów z którego samochodu została wyciągnięta.Człowiek po to ma samochód, aby wygodnie siedzieć stojąc w korkach.
Komentarz
-
Komentarz