czujnik temperatury powietrza dolotowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • okifadoki
    Classic
    • 2013
    • 2

Reszta zdjęć w pierwszym poście.
  • kazik79
    Drive
    • 2011
    • 88

witam,

bawiłem się ostatnio vagiem i stwierdziłem, że wartości podawane przez czujnik temperatury powietrza zasysanego są około 5-6 stopni większe niż temperatura na zewnątrz auta
    mam zatem pytanie do obeznanych z tematem - czy może tek być?, czy trzeba wymieniać ten czujnik?

pewnie nie zwrócił bym na te dziwne wskazania czujnika uwagi, ale sprawdzałem czy załącza mi się przy obecnych temperaturach podgrzewanie płynu chłodzącego i rzuciło mi się to w oczy (podgrzewacze płynu oczywiście nie załączyły się bo przy 1 st na zewnątrz czujnik pokazywał 6.3 st w dolocie)

tak na marginesie to z samochodem nic się nie dzieje, odpala elegancko, spalanie też ok.

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

taka roznicz jest dopuszczalna .temp sprawdzałes po nocy czy po dłuszym postoju po jezdzie?
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• kazik79
        Drive
        • 2011
        • 88

sprawdzałem po nocnym postoju na dworze, teren nieosłonięty więc wszystko powinno się wystudzić

a da się jakoś kalibrować wskazania tego czujnika?

gdzie szukać tego ustrojstwa w silniku AXR, może styki gdzieś przyśniedziały i jest jakaś obca rezystancja w obwodzie?

Komentarz

• german81
          L&K
          • 2010
          • 1414
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

nie ma mozliwosci kalibraci tego czujnika .czujnik jest w IC jedyne co mozesz zrobic wyjac czujnik i go umyc i wyczyscic styki bo moze sa przeniedziałe .jesli to nie pomoze a nie da ci ta róznica spokoju to tylko wymiana czujnika moze cos zmienic
          diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• looker
            RS
            • 2008
            • 1886
            • Octavia II (1Z3)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Rozmawiacie o tzw. map sensorze ? Nawet nie wiedziałem, że mierzy też temperaturę ops:
            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kazik79
              Drive
              • 2011
              • 88

dzięki za info, jak wyjmę i wyczyszczę ten czujnik to dam znać czy coś pomogło

Komentarz

Pracuję...