Dystanse na kola - jaka szerokosc ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Dystanse na kola - jaka szerokosc ?

A mnie się bardzo podobają podobnie jak cls. Szkoda, że linia boczna w Audi nie idzie tak w górę jak w clsie byłoby jeszcze lepiej. Ciekawe jak wygląda ilość miejsca nad głową na tylnej kanapie bo przy moich 2m wzrostu to może być problem... chociaż gdybym kupował takie auto to nie po to by siedzieć w nim z tyłu :diabelski_usmiech

Dystanse na kola - jaka szerokosc ?

Przymierzam sie do zalożenia. Przejrzalem forum i generalnie za duzo na nim nie ma. Jedynie DanielPoz wypowiadal sie ze u niego na tyle gdzie ma 20mm zalozone to nie widzi zadnej roznicy poza lansem.

Moj wybor padl na 17mm do zalozenia zarowno na przod jak i tyl. Nie za duzo ? przy 225 oponie beda moim zdaniem juz delikatnie wystawac poza obrys lub beda na styk (mam nadkola poszerzone nakladkami milotec'a).

Szerszy rozstaw o 35mm to juz chyba bedzie odczuwalne przy prowadzeniu ? przeczepnosci i sztywnosc tez mam nadzieje ulegnie poprawie... ? To ze nie maja byc od Henia z tokarki to juz wiem - choc takie podobno tez sie sprawdzaja

Moze ktos z uzytkownikow, z dluzszej perspektywy czasu sie teraz wypowie ?

Komentarz

• onyx73
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 282

mam zalozone do 02 i felg 17 na tyl dystane 20 mm czulem taka roznice piszac obrazowo jakbym roztawil szerzej nogi i mniej bujalo pokladem lepsze bylo oparcie na poczatku... a zalozylem bo mi ginela felga w nadkolu...

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

Zamieszczone przez onyx73
        a zalozylem bo mi ginela felga w nadkolu...
        to fakt ze seryjne 17tki w o2 jakies takie schowane sa,
        ja mam felgi o innym ET (19mm na strone szerzej) i auto jezdzi zupelnie inaczej.
        Takie odsadzenie nie powinno wywalic felgi poza obrys, a tym samym jakos tragicznie brudzic auta.

[ Dodano: Nie 27 Sie, 06 21:41 ]
        Zamieszczone przez lec
        Szerszy rozstaw o 35mm to juz chyba bedzie odczuwalne przy prowadzeniu ? przeczepnosci i sztywnosc tez mam nadzieje ulegnie poprawie... ?
        bedzie lepiej, tylko w koleinach...... tak jakby troche mniej
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

na koleinach przy 225 to juz teraz jest niewesolo.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

No to bedzie jeszcze bardziej bujalo, i troche bardziej w dupe dostaja lozyska kol. Ale tak to sa plusy, bo gdyby nie nasze koleiny i dziury jezdziloby sie duzo lepiej i pewniej.
            Spritmonitor.de

Komentarz

no to mam zamowione na przod i tyl 17mm :P Czym najlepiej zabezpieczyc powierzchnie styku dystans <-> piasta ? Jakas pasta miedziana czy smar ? Zeby sie nie zapieklo po 2 miesiacach.... :roll:

nadal mi jednak nikt nie napisal jaka bedzie max szerokosc dystansu dla 01 ? czy np przy standrdowych 15" i oponie 195 jak zaloze 30mm na strone to juz bedzie wystawac czy nie ?

Oczywiscie chodzi o granice dobrego smaku, bo zalozyc pewnie mozna ale nie chce jezdzic walcem :P

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

Lec, z musu ostatnio ostatnio i ja przerabiałem ten temat - założyłem na przód po 15mm dystanse z kołnierzem centrującym.Na tył musiałem zareklamować bo nie pasowały do końca (mimo, jak się dowiedziałem gość robi je w..Czechach).

Moje odczucia są takie, że prawie nie ma żadnej różnicy, może ciut bardziej koleiny czuć (mam 205 opony), napewno koła wystają ciutkę za obrys.Nie wiem, czy nie będzie miało wpływu na trwałość elementów zawieszenia itp.

Powinienem w tym tygodniu założyć także na tył (bo już czekają na mnie) i wtedy zobaczym jak to wszystko się sprawuje.

Mam gościa w wawce , który takie rzeczy gdzieś zamawia, gdybyś był zainteresowany służę namiarami, mimo reklamacji mogę go z czystm sumieniem polecić, ponieważ nie on to sam robi a i sprawę reklamacji przeprowadził GIT.

Komentarz

dzieki, dystanse juz mam zamowione. Jutro powinny byc. 17mm z kolnierzem i kompletem wlasnych srub. Pewnie bede zakladac w weekend bo jak juz mam kola zdejmowac to sobie w koncu pomaluje zaciski

Mam nadzieje ze jednak poza lansem da to jakis efekt usztywnienia budy, glownie po to je zamowilem.

Komentarz

• DGW
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 2330

lec, a patrzyłeś ile miejsca zostaje Ci między oponą a nadkolem ? U nie na 225/45 r 17 i springach -30mm , bez dystansów widać po nadkolach że spotykają się niekiedy z oponą
                    NFPNorth-West
                    2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                    WARSZTAT www.dsize.pl
                    ->
                    CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                    spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

patrzylem, tak na oko mam jeszcze 1cm miejsca dzieki nakladkom - tzn nadkole jest poszerzone sztucznie ale chodzi o apsekt nie wystawania opony po za rant - a o to sie czepiaja misiaki przeciez. Przy dystansach to nie ma sily, jak dobije mi w dol to przetre opona - na szczescie mam nie obnizane auto i nie zamierzam obnizac wiec to powinny byc sporadyczne przypadki.

ps - te 1cm to na gorze, bo bok przy progu to juz jest troszke poza :P

No nic, zobaczymy i wstawie foty po montazu jak to wyszlo

Komentarz

Pracuję...