Nowe auto + opony zimowe + koniec zimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • onyx356
    Classic
    • 2013
    • 8

Zamieszczone przez Big
    No więc swoją Octavię II która była z lipca 2007 r. sprzedalem bez najmniejszych problemów i bez dawania ogłoszeń (tak, bez dawania ogłoszeń!! Wystarczyło tylko rozgloszenie info. o sprzedazy wśród znajomych) za .... 37 000 zł.
    Big :lol: gratulation.....

To naprawdę budujące i zgodne z moją filozofią, a póki co - także i doświadczeniem.
    Zamieszczone przez Big
    na nastepcę O II wybrałem, a jakże .... Skodę Superb II 1.8 TSI family + GSM II, wielofunkcyjną kierownicę obsługujaca GSM, czujki odległości w przednim zderzaku, podgrzewaną przednią szybę, alarm fabryczny no i lakier w kolorze... oczywiście czerni magicznej.
    Nie no, zapomniałeś dodać, że kombi..?
    Prawda, że tylko zapomniałeś...?
    Jezu, mam nadzieję, że zapomniałeś..... :lol:
  • beatnik
    Ambiente
    • 2011
    • 226

mam do odebrania czeszke teoretycznie za miesiąc, zastanawiam się jak z oponami zimowymi robić. Do tej pory zimy nie było, możliwe że jak dostane samochód chwile będzie ale kto to wie.
    Zastanawiam się czy kupować opony zimowe, czy czekać na następny sezon, niechciałbym kupić opon które po 2 tyg używania leżałyby do następnego roku - twardsza guma.

Prosiłbym o wasze
    opinie/sugestie/rozwiązania/jeżeli ktoś też dostaje na dniach co planujecie robić.
    7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• Tippo
      L&K
      • 2009
      • 1349
      • Octavia III (5E3)
      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

mam do odebrania czeszke teoretycznie za miesiąc, zastanawiam się jak z oponami zimowymi robić. Do tej pory zimy nie było, możliwe że jak dostane samochód chwile będzie ale kto to wie.
      Mam analogiczna sytuacje, kupilem juz felgi i opony na zime, ze wzgl. na atrakcyjne ceny, potem juz alu drozeja, a przed nast zima opony pojda znow w gore, nie mowiac o zenujaco slabej zlotowce, ktora niesie ryzyko kolejnych podwyzek. Kiedys kupilem bez zadnego upustu bridgestone lm25 za 410szt, zobacz ile teraz kosztuje ta opona 205/55/16... Nie mowiac o tym, ze u mnie jak spadnie snieg sa trudne warunki.

Zamieszczone przez beatnik
      niechciałbym kupić opon które po 2 tyg używania leżałyby do następnego roku - twardsza guma.
      Ostatnio mi oponiarz mowil ze jak nie sa starsze niz 3 lata, to nawet nie maja obowiazku cie informowac. Szwagier w listopadzie nabyl 3 letnie nokiany wlasnie w ten sposob. IMHO smialo kup cos z konca 2011 i bedzie ok. Przykladowo na oponeo.pl sa juz ladne promocje teraz, a tam podaja daty prod. Wiec nawet jesli auto sie spozni lub nie bedzie sniegu, pokrzywdzony raczej nie bedziesz.

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Re: Nowe auto + opony zimowe + koniec zimy

Zastanawiam się czy kupować opony zimowe, czy czekać na następny sezon, niechciałbym kupić opon które po 2 tyg używania leżałyby do następnego roku - twardsza guma.
        Prosiłbym o wasze
        opinie/sugestie/rozwiązania/jeżeli ktoś też dostaje na dniach co planujecie robić.
        czesc,
        osobiscie bym sie teraz wstrzymal z kupnem opon zimowych o ile pogoda bedzie sie utrzymywala na takim poziomie jak teraz... oczywiscie jakby nagle zrobila sie zima prawdziwa to opony zimowe warto kupic.
        warto tez sledzic w sieci promocje - czesto mozna opony naprawde kupic w dobrej cenie.
        ps. mi de facto od konca pazdziernika zimowki (na ktorych teraz jezdze) ANI RAZU sie nie przydaly...
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blackrs
          RS
          • 2008
          • 4826
          • Superb II combi (3T5)
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

a przypadkiem nie dostaniesz jej na oponach zimowych? jak sie odbiera zimą z salonu to zimówki daja
          BYŁA o1 rs
          BYŁA o2 1.6
          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez blackrs
            a przypadkiem nie dostaniesz jej na oponach zimowych? jak sie odbiera zimą z salonu to zimówki daja
            no wlasnie nie daja.... tylko na letnich jest... czasem mozna u dealera dokupic lub zamienic na zimowki za doplata.
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Zamieszczone przez marlej108
              ANI RAZU sie nie przydaly...
              może o tym nie wiesz ale CI sie przydały i na milion procent przydadzą, chyba że w 3city macie wyższą średnią dobową temperaturę niż plus 7.

Na miejscu kolegi z Rzeszowa wcale bym się nie zastanawiał tylko kupował opony.

Komentarz

• Tippo
                L&K
                • 2009
                • 1349
                • Octavia III (5E3)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez hotrain
                może o tym nie wiesz ale CI sie przydały i na milion procent przydadzą, chyba że w 3city macie wyższą średnią dobową temperaturę niż plus 7.
                Znajomy na letnich jak poszedl prosto na zakrecie, tez nie bylo lodu ani sniegu, to grzecznie pojechal do gumiarza i zalozyl oponki :P

Komentarz

• blackrs
                  RS
                  • 2008
                  • 4826
                  • Superb II combi (3T5)

no wlasnie nie daja.... tylko na letnich jest... czasem mozna u dealera dokupic lub zamienic na zimowki za doplata.
                  kurde wydawało mi się ze daja w zależności od pory roku
                  BYŁA o1 rs
                  BYŁA o2 1.6

Komentarz

• marlej108
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 4976
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ANI RAZU sie nie przydaly...

no jak odbiera za miesiac to po co ma JUZ kupowac te opony? ogladac je przez miesiac?

co do opon, to moje sa rzekomo fantastyczne na snieg... tylko ze jeszcze nie mialem okazji ich na tym sniegu wyprobowac... za to ponoc sa kiepskie na mokra nawierzchnie, ktora tutaj jest dosc czesto...

wiadomo, ze zimowki z uwagi na material, z ktorego sa wykonane sa odpowiednie do temperatur ponizej tych magicznych 7 stopni... ale moze za miesiac bedzie juz wiosna
                    a jak nie bedzie, to zimowki mozna kilka dni przed odbiorem auta kupic...
                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Horas91
                      Classic
                      • 2011
                      • 22

Ja bym się jednak skusił na zimowe, co prawda obowiązku jazdy na zimowych w Polsce nie ma, teoretycznie zimy też nie ma, ale zdarzają się przymrozki wieczorami, czasami pada deszcz ze śniegiem... Zaoszczędzisz około 1600 zł a jak złapie Cię gdzieś zima, albo będziesz się ślizgał hamując do świateł lub przed przejściem dla pieszych to zjesz więcej nerwów. Dlatego też uważam, że raczej nie ma co liczyć na oszczędności tym bardziej, że już środek sezonu i na pewno coś w fajnej cenie znajdziesz. Poza tym, czy teraz czy w przyszłym sezonie zakupić i tak będziesz musiał a podejrzewam, że 1 rok oponie zakonserwowanej i składowanej w suchym garażu nie zaszkodzi.

Pozdrawiam

Teraz doczytałem, że dopiero za miesiąc odbierasz samochód... więc zrób tak jak poprzednicy radzą, poczekaj prawie do odbioru samochodu kupno opon to nie problem.

Komentarz

• zepter00
                        RS
                        • 2008
                        • 2304

beatnik: Twoje nowe auto będzie na alufelgach czy na stalówkach? Jeśli na alu to niech sobie auto na letnich zostanie. Dokupić stalaki, założyć na nie zimówki a jak będzie potrzeba to w pół godziny sam sobie kółka przełożysz.
                        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Horas91
                          Teraz doczytałem, że dopiero za miesiąc odbierasz samochód... więc zrób tak jak poprzednicy radzą, poczekaj prawie do odbioru samochodu kupno opon to nie problem.
                          dokladnie - moze sie uda kupic dobre opony w konkurencyjnej cenie...
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blackrs
                            RS
                            • 2008
                            • 4826
                            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez zepter00
                            beatnik: Twoje nowe auto będzie na alufelgach czy na stalówkach? Jeśli na alu to niech sobie auto na letnich zostanie. Dokupić stalaki, założyć na nie zimówki a jak będzie potrzeba to w pół godziny sam sobie kółka przełożysz
                            dokładnie moim zdaniem to też najlepsze rozwiazanie. teraz też bedziesz mial najlepsze ceny bo zaczną sie wyprzedaże opon zimowych. ja sam sobie letnie na zblizający sie sezon kupiłem miesiac temu i sobie leżą w garazu i czekają nic im sie nie dzieje a zaoszczędzilem ok 80 zł na szt.
                            BYŁA o1 rs
                            BYŁA o2 1.6

Komentarz

• t271828
                              Elegance
                              • 2008
                              • 928

Skonczcie juz z tym 7 stopniami

Winterreifen, behaupten die Hersteller, haften nicht nur bei Schnee und Eis besser, sondern generell unterhalb von sieben Grad. Peinlich nur: Das stimmt nicht.

Komentarz

• Rosomak
                                L&K
                                • 2011
                                • 1365
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kupuj teraz zimówki, bo zima teoretycznie w pełni, a nie widać jej za oknem, więc oponki już można taniej kupić!
                                Opony ci się nie zestarzeją, tylko przed składowaniem dbaj o nie (myj i konserwuj np. preparatem w sprayu do opon) i zaopatrz się w dodatkowy komplet felg, przerzucanie z felg oponom szkodzi!

Po za tym jak założysz teraz zimówki to i tak im się nic nie stanie, nawet mimo dodatnich temperatur. Pamiętaj że to zima i jutro może się okazać że jest -10st.C. i 30cm śniegu! A wtedy do wulkanizatora na wymianę się nie dopchasz i promocje się skończą, bo popyt będzie!
                                Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• beatnik
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 226

hej
                                  dzieki za odpowiedzi,
                                  fura idzie na stalowkach,
                                  dostalem dzisiaj oferte z salonu,
                                  okolo 800zl za opony 15" i felgi alu okolo 900-100 (zamienniki z srubkami, podejrzewam ze jakies proste modele), ATT i jeszcze jakas inna firma.

Co do cen felg tez tak uwazam, fo foki ktora sprzedalem felgi w lutym byly po 650, w sierpniu te same po 900zl.
                                  Sam nie wiem co o oponach myslec, prawdopodobnie i tak mam 60% szans ze jak kupie opony w pazdzierniku to beda wyprodukowane 2011 koniec poczatek 2012.

Na oponeo mozna kupic debica frigo 2 za 190zl 15".
                                  Na alledrogo upatrzylem sobie:

Ma ktos dosw z china-felgami?, felgi
                                  7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• Rosomak
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1365
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja na zimówkach mam fabryczną "stal" a na lato kupiłem ENZO W i na pewno nie kupiłbym "chińszczyzny"!
                                    Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                    http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                    Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Horas91
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 22

Dokładnie nie pakuj się w produkty z Chińskiej Republiki Ludowej, generalnie chodzi o to, że na dziurach lubią się bardzo szybko wyginać. Jestem zdania, że lepiej kupić używane ORI niż nowy chiński zamiennik.

Pozdrawiam

Komentarz

• beatnik
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 226

ma ktos jakas opinie na temat felg:
                                        advanti racing, www.advanti.pl
                                        att, www.autotiptop.com.pl
                                        7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• pandzik
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2254
                                          • Seat

mam do odebrania czeszke teoretycznie za miesiąc
                                          Nie kupuj teraz , zobaczysz co bedzie za miesiąc (może sie przeciągnie odbiór o kolejny?)... :szeroki_usmiech

Komentarz

• beatnik
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 226

Zamieszczone przez pandzik
                                            mam do odebrania czeszke teoretycznie za miesiąc
                                            Nie kupuj teraz , zobaczysz co bedzie za miesiąc (może sie przeciągnie odbiór o kolejny?)... :szeroki_usmiech
                                            oo to mocna rada, nie strasz
                                            7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• lu5asz
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2006
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

hej.Kolego ja jestem w identycznej sytuacji,tez za miesiac odbieram samochod z salonu.Felgi zostaja(stalowe),a zakladaja mi zimowki.Letnie 15 sie sprzeda i cos wiekszego na lato kupi.Ale wybor nalezy do CIebie.
                                              Kondziu

OCP

Komentarz

• beatnik
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 226

Zamieszczone przez lu5asz
                                                hej.Kolego ja jestem w identycznej sytuacji,tez za miesiac odbieram samochod z salonu.Felgi zostaja(stalowe),a zakladaja mi zimowki.Letnie 15 sie sprzeda i cos wiekszego na lato kupi.Ale wybor nalezy do CIebie.
                                                nom ja uwazam tak. Jako ze ja kupilem O2 Tour, z przeslanek czysto ekonomicznych (codziennie do pracy do/z 70Km), nie bede hipokryta i nie bede kupowal drozszych czesci eksploatacyjnych, tz drosze opony i felgi. Najtansza opona 15" 190zl, najtansza 16" 300zl. Nie licząc większe ceny felg, i ew większej paliwożerności.

Nie powiem podobaja mi sie wieksze felgi, zona w pajero ma 18tki, no ale ona ma 2km do pracy.
                                                7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• lu5asz
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2006
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez lu5asz
                                                  nom ja uwazam tak. Jako ze ja kupilem O2 Tour, z przeslanek czysto ekonomicznych (codziennie do pracy do/z 70Km), nie bede hipokryta i nie bede kupowal drozszych czesci eksploatacyjnych, tz drosze opony i felgi. Najtansza opona 15" 190zl, najtansza 16" 300zl. Nie licząc większe ceny felg, i ew większej paliwożerności.

Nie powiem podobaja mi sie wieksze felgi, zona w pajero ma 18tki, no ale ona ma 2km do pracy.
                                                  16'' wcale nie sa w tej cenie co piszesz mozna kupic taniej,poza tym az taka duza roznica pomiedzy nimi a 15'' nie jest.Inaczej sprawa wyglada z 17''.Tak mi sie przynajmniej wydaje.
                                                  Kondziu

OCP

Komentarz

Pracuję...