Potrzebuje schemat obwodu podgrzewania lusterek i regulacji położenia, chyba na jednym obwodzie (z tego co się orientuje to napięcie przechodzi przez sterownik otwierania szyby ,ale jak i którędy. Na którym pinie w kostce jest wejście tego napięcia(kostka wejściowa w słupku przy pedale sprzęgła. Z góry dziękuje
PRESTONE !!!! Uwaga na ten preparat !!!!
Zwiń
X
-
PRESTONE !!!! Uwaga na ten preparat !!!!
Mam siedmioletnią Octavię 1.9 TDI.
Chcąc "pomóc" ostatnio układowi chłodzenia (w trosce o pompę wody) kupiłem preparat Prestone Anti-rust i zaaplikowałem zgodnie z instrukcją. Tego samego dnia przejechałem jeszcze jakieś 10-15 kilometrów i zostawiłem samochód na noc.
Rano - niemiła niespodzianka!
Przekręcam kluczyk a tu zapala się kontrolka ta sama, która oznacza zbyt niski poziom chłodziwa albo przegrzany silnik!!!!
Sprawdziłem poziom. Idealny.
Zajrzałem do zbiorniczka.
Syf!
W płynie było mnóstwo zanieczyszczeń w postaci czarno-brunatnych kropek. Ogólnie wyglądało to jak jakaś zupa.
Uruchomiłem silnik, przy świecącej cały czas kontrolce.
Włączył się od razu ale po chwili zaczęło coś świstać.
Wolałem nie ryzykować.
Holowanie do serwisu.
Po dniu bez samochodu opinia serwisu JEDNOZNACZNA: zanieczyszczenie układu chłodzącego (w tym czujnika).
Z "radością" wypłaciłem za czyszczenie układu i wymianę płynu.
Na szczęście "tylko" to.
Kontaktowałem się oczywiście z producentem oraz wyłącznym przedstawicielem.
Oczywiście i jeden i drugi "umywa ręce" twierdząc, że to niemożliwe i że TEN PREPARAT nie mógł spowodować nic podobnego.
Podsumowując polecam PRESTONE każdemu kto ma za dużo pieniędzy i chce oddać trochę mechanikom!!!Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
-
-
Re: PRESTONE !!!! Uwaga na ten preparat !!!!
Zamieszczone przez octaviaPo dniu bez samochodu opinia serwisu JEDNOZNACZNA: zanieczyszczenie układu chłodzącego (w tym czujnika).
Z "radością" wypłaciłem za czyszczenie układu i wymianę płynu.
Na szczęście "tylko" to.
A tak na poważnie to ja bym się nie zdecydował wlewać jakiś "extra-specyfików" do siedmioletniego motoru. No chyba żeby jakiś mały wyciek sie pojawił w układzie wodnym to jakiś uszczelniacz w płynie może, ale nigdy nic przeciw korozyjnego.
Komentarz
-
-
lec
-
octavia, bez obrazy, ale właściwie sam jesteś sobie winien.
Po co to wlewałeś ? Co chciałeś odrdzewiać w układzie chłodzenia ?
Miejmy tylko nadzieję, że ten syf to tylko wynik reakcji z płynem chłodniczym, a nie skutek "nadjedzenia" wnętrza układu chłodzenia :wink:
Oczywiście tfu, tfu. tfu....Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Plyn w ukladzie chlodzenia ma trwalosc 5 lat , nie ma płynów wiecznych jak podaje producent. Wiec pewnie juz zaczął się osadzać szlam w układzie.
Płyn zrobił to do czego został przeznaczony- oczyścił ścianki układu z syfu i dlatego wszystko było w płynie
Zamieszczone przez octaviaKontaktowałem się oczywiście z producentem oraz wyłącznym przedstawicielem.
Oczywiście i jeden i drugi "umywa ręce" twierdząc, że to niemożliwe i że TEN PREPARAT nie mógł spowodować nic podobnego.
Miałeś dzwonić do nich z gratulacjami za działający produkt a nie z pretensjamiSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Sprawa wygląda tak.
Zostawiłem samochód w serwisie Skody.
Wyczyścili cały układ chłodzenia, nalali nowego płynu i wszystko było ok.
Do czasu.
Samochód dwa dni pojeździł bez zastrzeżeń.
Trzeciego dnia rano przekręcam kluczyk.
:evil:
Znowu zapala się ta sama kontrolka.
Ponieważ w serwisie powiedzieli, że to czujnik generował błędne sygnały - pojechałem do pracy.
Osiem godzin postał przed biurem.
Zapalam.
Wszytko ok.
Na drugi dzień rano... ponownie mruga do mnie irytujące czerwone światełko.
Dzwoniłem do serwisu.
Przede mną sprawdzenie poziomu płynu "na zimno" a jeśli ten okaże się ok - wymiana zbiorniczka z czujnikiem a więc kolejne pieniążki w błoto.
:evil: BRAWO PRESTONE!!! :evil:Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
Komentarz
-
Komentarz