parowanie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kranik
    Classic
    • 2007
    • 3

parowanie szyb

Mam takie same objawy (skacze wskazanie temp. szafy).

Ile orientacyjnie moze kosztowac taki czujnik ?
    Jaki ewentualnie kupic (oryg. czy zamiennik)?
    Mozna go wymienic na zasadzie wyjacia starego i wsadzenia nowego czy wymaga to duzo rozkrecania i grzebania ?

Pozdrawiam,
    Maciek
  • lutimati
    Classic
    • 2006
    • 7

parowanie szyb

Witam wszystkich mam skoda octavie 2003r i mam problem z parowaniem szyb. wymienielem ten filtr pylkowy i dalej paruja. czego to moze byc przyczyna. prosze pisac. dzieki[shadow=red:36ce01f6b5][/shadow:36ce01f6b5][shadow=blue:36ce01f6b5][/shadow:36ce01f6b5]

Komentarz

• splawik
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1292

a cyrkulacje wyłączyłeś?? skieruj nawiew na szybe i troszke ciepłego powietrza i nie powinno być problemu

ps. to chyba nie ten dział wybrałeś
      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
      -------------------------------------------------
      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

włąśnie tak jak napisał splawik, sprawdz czy nie masz właczonego obiegu wewnętrznego Choc wątpie zebys mógł włączyś cyrkujacje wewnetrzną przy skierownym nawiewie na szybe - jest blokada, chyba ze ja usunąłes.
        Jest tez warian puszczenie cieplejszego powietrza na szybe - jak zimny silnk to troche potrwa.
        Ja npjak chce szybko pozbyc sie zaparowanych szyb to właczam klime spada wilgotnosc i po problemie
        DACAR.team

Komentarz

• Paweł T
          Elegance
          • 2006
          • 784

ja przy okazji spytam, jak pada dzeszcz i puszcze zimne powietrze na szybę, to pojawiają mi się takie wykwity jakby nalot z grzyba, ale nic nie śmierdzi, zresztą odgrzybiałem niedawno.
          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

Zamieszczone przez Paweł T
            o pojawiają mi się takie wykwity jakby nalot z grzyba
            ale gdzie ci sie te wykwity pojawiają :?: na szybie :?: jak tak to musisz dobrze ja wyczyścic od środkai po sprawie
            DACAR.team

Komentarz

• Paweł T
              Elegance
              • 2006
              • 784

właśnie od środka, tak jakby z powietrza z dmuchawy. Szybę czyściłem. zresztą po pyszczeniu ciepłego nawiewu samo znika, pytam tylko z ciekawości czy komuś się to zdarzyło, nie jest to parowanie tylko takie "kwiatki"
              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

sluchajcie, glupia sprawa: pierwsza rzecz to wyczyscic szyby od srodka (zwlaszcza jak ktos pali w aucie)
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• lisiaczek
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 210

u mnie tez sie cos takiego pojawia ale gdy wlaczy sie klima wszytsko znika. A co do kolegi ktory zadal te pytanie niech sprawdzi czy nie ma zbombanego przelcznika obieg wenetrzny/ zewnetrzny. to moze byc przyczyna! Lampka moze sie zapalac ale silniczek nie bedzie otweirac obiegu! albo nie dokonca go bedzie otwieral

Komentarz

• Rendi
                    Drive
                    • 2024
                    • 65
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

mi zawsze parują szyby gdy działa klima na auto i nastpenie dam na econ, momentalnie szyby sie parują, to normlane ?
                    Byłe...:
                    Skoda S100L, rok produkcji: 1974
                    Skoda 120L, rok produkcji: 1988
                    Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
                    Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
                    Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005

Jest
                    Octavia 2, rok produkcji 2010

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Rendi
                      mi zawsze parują szyby gdy działa klima na auto i nastpenie dam na econ, momentalnie szyby sie parują, to normlane ?
                      przy okreslonej roznicy temeratur\wilgotnosci - tak, to normalne
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Paweł T
                        Elegance
                        • 2006
                        • 784

obieg wewnętrzny mam ok, szyby czyste, jakoś sobie poradzę, aha i nie palę w aucie i nikt inny też.
                        TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Bond
                          Ambiente
                          • 2004
                          • 136

A u mnie parują podczas wilgotnej pogody, a jak jeszcze kilka osób siedzi to kiszka zupełna.
                          Dopiero jak kompresor chodzi nawet podczas grzania to moment wszystko znika. Po wyłączeniu ponownie wszystko wraca, KI Grzyb?
                          dużo KM/i jeszcze więcej Nm

Komentarz

• lutimati
                            Classic
                            • 2006
                            • 7

Zamieszczone przez splawik
                            a cyrkulacje wyłączyłeś?? skieruj nawiew na szybe i troszke ciepłego powietrza i nie powinno być problemu

dzieki,ale juz wszystko probowalem caly czas paruja

Komentarz

• cox
                              Drive
                              • 2005
                              • 52

Zamieszczone przez lutimati
                              Zamieszczone przez splawik

dzieki,ale juz wszystko probowalem caly czas paruja
                              moze zatkane wyloty pod tylnym zderzakiem i tez dupa z odparowywania.

sproboj pojezdzic z deczko podchylonymi szybami z tylu tak powiedzmy po 1 cm.

wtedy bedziesz lepiej juz cos wiedzial
                              OCTAVIA `03 ASZ

SLIJCIE DATKI SLIJCIE !!!

Komentarz

• arci9
                                RS
                                • 2004
                                • 2007

Zamieszczone przez Bond
                                A u mnie parują podczas wilgotnej pogody, a jak jeszcze kilka osób siedzi to kiszka zupełna.
                                Dopiero jak kompresor chodzi nawet podczas grzania to moment wszystko znika. Po wyłączeniu ponownie wszystko wraca, KI Grzyb?
                                Mam identycznie. Zauważyłem tylko, że dobrze jest niedopuścić do zaczęcia parowania, czyli w czasie deszczu lub gdy jest wilgotnie od razu sporo nawiewu puścić lub ciepłe powietrze,bo jak zacznie parować to już tylko klima pomaga - filtr też mam zmieniany niedawno.

Komentarz

• -Piotr-
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1018
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W mojej octavce przy climatroniku robię to tak ;
                                  - jak bardzo okna zaparują i chcę szybko się tego pozbyć to oczywiście wciskam AUTO,
                                  - jak mogę troche poczekać i nie chcę jeździć z klimą to wciskam nawiew na przednią szybę, wciskam ECON i zdejmuję obroty dmuchawy na 2-3 podziałki. Poprzednio też miałęm z tym problem jak Wy, ale teraz jeż nie. Z tą wykombinowaną obcją zawsze teraz jeźdzę i jest OK. Ustawienie te pozostają i nie kasują sie po wyłączeniu zapłonu. Spradziło się to nawet w te ostatnie mokre dni.
                                  O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                                  KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                                  O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• cox
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 52

Zamieszczone przez -Piotr-
                                    W mojej octavce przy climatroniku robię to tak ;
                                    - jak bardzo okna zaparują i chcę szybko się tego pozbyć to oczywiście wciskam AUTO,
                                    - jak mogę troche poczekać i nie chcę jeździć z klimą to wciskam nawiew na przednią szybę, wciskam ECON i zdejmuję obroty dmuchawy na 2-3 podziałki. Poprzednio też miałęm z tym problem jak Wy, ale teraz jeż nie. Z tą wykombinowaną obcją zawsze teraz jeźdzę i jest OK. Ustawienie te pozostają i nie kasują sie po wyłączeniu zapłonu. Spradziło się to nawet w te ostatnie mokre dni.
                                    ja zawsze mam wlaczony nawiew na szybe, kratki i nogi i dmuchawa na 3 podzialki i econ daje rade no i 22 'C.

zasada jest taka ze nawiew musi pracowac caly czas i wtedy powinno byc git pod warunkiem ze filtr drozny w 100 %.

yhy i jeszcze ustawienie kratek jest wazne : srodkowe ustwione zeby wialy srodkiem i do gory a boczne na szyby boczne.

p.s. sory ze tak sie rozpisalem ale na punkcie zaparowanych szyb mam jobla
                                    OCTAVIA `03 ASZ

Komentarz

• Paweł T
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 784

a gdzie są te wyloty powietrza z tyłu w kombi?
                                      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• cox
                                        Drive
                                        • 2005
                                        • 52

Zamieszczone przez Paweł T
                                        a gdzie są te wyloty powietrza z tyłu w kombi?
                                        zebysmy sie zle nie zrozumieli to mi chodzi o wylot powitrza z samochodu a nie nawiew do srodka.

powinny byc gdzies z tylu pod zderzakiem przysloniete jesli nawiew nie dziala takim czyms w rodzaju chlapacza. po wlaczeniu nawiewu i zamknietym samochodzie (szyby tez) te niby chlapacze powinny troche sie uniesc i wypuszczac powietrze z samochodu.

moj kumpel mial przypadek w tigrze ze mu blacharze te dziury saspawali bo samochod byl uderzony z tylu i oni mysleli ze te dziury musza byc zatkane efektem byly ciagle zaparowane szyby.
                                        OCTAVIA `03 ASZ

Komentarz

• Paweł T
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 784

to chyba w kombi jest z tyłu po prawej stronie po tą pokrywką boczną w bagażniku
                                          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• cox
                                            Drive
                                            • 2005
                                            • 52

napewno gdzies z tylu samochodu to bedzie

wystarczy sie polozyc pod samochodem z tylu i oblookac wszystko.
                                            OCTAVIA `03 ASZ

Komentarz

• RomanS
                                              Elegance
                                              • 2004
                                              • 804

lutimati, a może po prostu masz wilgoć w aucie ? Często sam się na tym łapię, że zapomina się o prozaicznych przyczynach. Przy zawilgoconych dywanikach i matach tłumiących pod nimi wystarczy różnica temperatur i szyby mogą parować. Aby to sprawdzić najlepiej zajrzeć do mat i dla testu włożyć tam np. gazetę na dzień czy dwa. Jeżeli po wyjęciu papier będzie pomarszczony czy zawilgocony to masz dowód. Czasem wystarczy włożyć tę gazetę pod gumowe dywaniki, na wykładzinę i już jest zawilgocony.

Jest to też jakaś metoda osuszania wilgoci, poprzez regularną wymianę gazet. Można też użyć jakiegoś pochłaniacza wilgoci. A najlepiej latem przy 30 oC poodchylać wykładziny i wysuszyć auto.
                                              Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Kmab
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 269

Zamieszczone przez Bond
                                                U mnie jest podobnie. Jak włączam kompresor, to od razu przechodzi. Szyby momentalnie mi podczas deszczu zaparowują. Nic nie pomaga prócz włączonej

Najgorzej jest jednak zimą. Bo o ile latem moge włączyć klimę, to zimą jest strasznie kiepsko. Nie wiem od czego to zależy, ale niestety lód mi sie osadza po wewnętrznej stronie szyb i nic nie pomaga :cry: W środku sucho, filtr wymieniony, a lód na szybach...
                                                Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• cox
                                                  Drive
                                                  • 2005
                                                  • 52

Zamieszczone przez RomanS
                                                  lutimati, a może po prostu masz wilgoć w aucie ? Często sam się na tym łapię, że zapomina się o prozaicznych przyczynach. Przy zawilgoconych dywanikach i matach tłumiących pod nimi wystarczy różnica temperatur i szyby mogą parować. Aby to sprawdzić najlepiej zajrzeć do mat i dla testu włożyć tam np. gazetę na dzień czy dwa. Jeżeli po wyjęciu papier będzie pomarszczony czy zawilgocony to masz dowód. Czasem wystarczy włożyć tę gazetę pod gumowe dywaniki, na wykładzinę i już jest zawilgocony.

Jest to też jakaś metoda osuszania wilgoci, poprzez regularną wymianę gazet. Można też użyć jakiegoś pochłaniacza wilgoci. A najlepiej latem przy 30 oC poodchylać wykładziny i wysuszyć auto.
                                                  w tym tez napewno cos jest. ja np. jak juz pisalem mam jobla na punkcie wentylacji w samochodzie ( ot taki moj konik ) i zawsze staram sie w kazdym samochodzie ktorym jezdze aby cyrkulacja powietrza przez samochod byla mozliwie jak najwieksza i przy tym minimalnie uciazliwa. tu odnosnie ustawien kratek nawiewu.

juz mam taki odruch ze jak wsiadam do samochodu to odrazu lapie za ustawianie wentylacji co by optymalnie bylo.

niemam problemow z parowaniem szyb ale pamietac trzeba ze przez samochod powietrze musi przeplywac i osuszac wnetrze w innym przypadku dupa blada
                                                  OCTAVIA `03 ASZ

Komentarz

Pracuję...