Witam koledzy,czy ktoś z was orientuje się po czym można rozpoznać rok produkcji silnika BXE?
Chcę wiedzieć jednoznacznie,ponieważ mam silnik wymieniony na rzekomo z 2008 ma być.Z tyłu za korkiem wlewu oleju mam coś jakby godzina i data nadrukowane na wzór 14:43 17 05 08.Na głowicy w kółku mam jakby 3 w środku,a na obudowie paska 07 05 01...Nie mam pojęcia czym się sugerować.?
Następna będzie panamera....????
Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
Witam koledzy,czy ktoś z was orientuje się po czym można rozpoznać rok produkcji silnika BXE?
hmm, najlepiej przekręcić, napisać tu i dowiedzieć się gdzie dokładnie są punkty znamionowe......czasami trudno ich złapać waja fołn ale determinacja i cierpliwość podstawą sukcesu..... :szeroki_usmiech
a właśnie przyczyna wymiany.....standard? spacer wodzidła korby cylindra 1?
akurat nie ta słynna przypadłość.Na postoju rozkręcił się silnik do ,,niemierzalnych''obrotów,co skutkowało tym,że korbowód się obraził i poszedł sobie w swoją stronę.Zrobił dziurkę w bloku.
akurat nie ta słynna przypadłość.Na postoju rozkręcił się silnik do ,,niemierzalnych''obrotów,co skutkowało tym,że korbowód się obraził i poszedł sobie w swoją stronę.Zrobił dziurkę w bloku.
Przebieg 178 tysi-oryginalny.Są opinie o nieszczelnej turbinie.Ktoś stwierdził,że przyczyną mógł być niesprawny zawór odmy,który nie oddzielił oleju od par.
Silnik mam już założony w ASO,turbo po regeneracji i auto hula.Lecz wątpliwości pozostają.Na obudowie rozrządu mam datę 07.04.05 i myślę,że obudowa jest inna.Ponieważ na pokrywie klawiatury jest grawera z datą 17.05.08
Czekam na papiery tego silnika.
Ale auto otrzymało nowego ducha i silnik pracuje lepiej
Niestety nie zawsze kolego to się udaje i czasami po prostu do listy usterek dochodzi jeszcze spalone sprzęgło. Jedyna skuteczna opcja jaką znam to odcięcie (chociażby kawałkiem szmaty) dopływu powietrza do silnika
ok, dzięki za info....
ale tak dla pełności obrazu możesz mi zdradzić na którym cylindrze ślag trafił korbę....na trzecim czy może..... :hmm?
Niestety tego nie wiem,nie interesowało mnie to.
Ale wracając do tematu rocznika silnika,napisałem maila do firmy z linku i teraz czekam na odpowiedź.Więc dzięki koledzy za pomoc,jeżeli będę miał wiedzę rzeczową z Polkowic to napiszę.
I sprawa poszła dalej niepozytywnie.Niestety w Polkowicach nie odpisano na mojego maila,za to dodzwoniłem się.Zostałem poinformowany o niemożności udzielania jakichkolwiek informacji o produkcie.Jednak skierowano mnie do Tradex Kulczyk-tu odpisali na maila nawet za godzinę,lecz pani Magdalena z uprzejmością dalej przerzuciła temat na importera Skody.Tak sądzę,że pewnie dalej byłoby podobnie i dałem sobie spokój.
Ale sącząc temat po kropli,dowiedziałem się,że data na obudowie paska to po kolei:rok,miesiąc i dzień.Na głowicy datownik w postaci kółka:w środku znajduje się numer tygodnia,na zewnątrz kółka -po ciągu cyfr jest przerwa,a potem cyfra roku budowy i często później zero.
Z tyłu za korkiem wlewu oleju mamy po kolei dzień,miesiąc,rok,godzinę odania gotowego motoru do montażu.
U mnie silnik jest z 2008.
Komentarz