Skoda Octavia 1997r TDI czy SDI?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kakiszon
    Classic
    • 2013
    • 2

a ja widze heheh :diabelski_usmiech programu nie robie płóki nie bede miał kompletnego wydechu coolera i dolotu w zimie bede robił mam juz goscia
  • combat87
    Classic
    • 2011
    • 8

Witam!
    Jestem świeży jeśli chodzi o temat skody, więc moje pytanie może wydać się komuś śmieszne ops:
    Nabyłem Octavie I z końca 1997r. Wiem, że była pryskana w kilku miejscach i wiem również, że rocznik tylnej szyby odbiega dwa lata od roczników pozostałych szyb. Na tylnej klapie widnieje oznaczenie 1.9 TDI SLX a w dowodzie rejestracyjnym 1.9 SDI. Również ubezpieczyciel przy zawieraniu umowy dopytywał czy jest to SDI 75HP. W starostwie powiatowym leży karta pojazdu i tam z tego co pamiętam jest moc silnika, jednak za czym odzyskam kartę chciałbym się dowiedzieć czy pod maską mam w końcu SDI czy TDI gdyż gryzie mnie ten temat :szeroki_usmiech
    W jaki sposób mogę sprawdzić jakiś kod silnika lub najzwyczajniej wersję silnika?

Oto VIN pojazdu: TMBZZZ1U8W2046028

Sprawdzałem ten VIN na wszystkich możliwych (bezpłatnych) stronkach jednak info jakie tam uzyskuję nie jest zadowalające.
    Stąd prośba o pomoc Was, ludzi znających się na Octaviach

Kolejnym problemem jest dostawanie się wody na dywanik przedniego pasażera od strony wentylatora. Wymieniłem całe podszybie gdyż stare pozbawione było daszka nad filtr przeciwpyłkowy i zamiast uszczelki opierającej się o szybę ktoś użył jakże popularnego silikonu :roll: - odnośnie tego tematu z szybą mam umieścić post w innym dziale czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć coś mądrego z miejsca?

Pozdrawiam :bow

Komentarz

• gregor6
      Rider
      • 2008
      • 488
      • Volkswagen

Zamieszczone przez combat87
      W jaki sposób mogę sprawdzić jakiś kod silnika lub najzwyczajniej wersję silnika?
      Na naklejce w bagażniku lub w książce serwisowej jak taką posiadasz będzie oznaczenie silnika.

Co do podszybia, to po wymianie dalej się woda leje :?:
      Masz klimatyzację :?:

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

combat87, wystarczy sie przejcahc i juz widac np, ze turbo brak - albo pod maske zobaczyc.....albo zdejm osłonke od biegów - jak masz plastik na drązku to masz sdi :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sro 25 Sty, 12 13:10 ]
        combat87, a sprzedajacy sprzedawał ją jako? 1,9tdi czy 1,9sdi? Bo ja juz kiedys ogladałem taka 01 co w ogloszeniu była 1,9tdi.....a jak podjechalem do znajomego to sie odrazu zapytałem gdzie jest trubina w tym aucie........
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• gregor6
          Rider
          • 2008
          • 488
          • Volkswagen

Turbinę usłyszysz w trakcie jazdy jak się włącza, ale zacznij od naklejki w bagażniku :diabelski_usmiech

W sumie to możesz też zaglądnąć pod maskę i na osłonie silnika powinno pisać TDI lub SDI

Komentarz

• combat87
            Classic
            • 2011
            • 8

naklejki nie mogę zlokalizować, podnosiłem tą wykładzinę do połowy koła i te prze bokach ale nic nie ma :? książki serwisowej też nie otrzymałem przy kupnie samochodu :?
            klimatyzację mam ale niesprawną, coś tam modził wcześniejszy właściciel z nadmuchem rzekomo chociaż ja mu już w nic nie wierzę :evil:
            Po wymianie podszybia woda w dalszym ciągu się dostaje, co prawda mniej ale myślę, że to poprzez filtr przeciwpyłkowy i tą marną osłonkę na podszybiu. Gdy kupiłem auto nie było ani tego ani tego.

nie jest to wariat drogowy, turbina jeżeli jest też już chyba do regeneracji bo coś jej nie odczuwam zbytnio a nie wiem gdzie szukać. Wiem tylko, że jak już to powinna być gdzieś za silnikiem.

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

-tak wygląda drążek po zdjęciu osłony

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

-a tak komora silnika, pokrywa niby tdi ale równie dobrze mogła by być na niej I czerwone a i tak to nic nie oznacza :lol:

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

combat87, drązek wyglada na tdi :diabelski_usmiech bo w sdi jest taki pieronski.......

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

Przepraszam za mały OT, ale...
                Mam sąsiada mechanika, który jakiś czas temu opowiedział mi śmieszną historię. Otóż jakaś babeczka przyprowadziła mu Golfa mk4, którego kupiła na giełdzie. Powiedziała że koleś, który jej go sprzedał powiedział jej, że auto jest "słabe", bo popsuła się turbina... Babeczka więc odjechała do sąsiada, on otworzył maskę, a tam siedzi oryginalny... SDI :diabelski_usmiech
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• gregor6
                  Rider
                  • 2008
                  • 488
                  • Volkswagen

Wszystko wskazuje na to, że masz TDI :szeroki_usmiech Silnik też nie wygląda na SDI. Tutaj znalazłem przykładowe Octavie z silnikami SDI i wyglądają zdecydowanie inaczej http://otomoto.pl/skoda-octavia-1-9-...C22377706.html

Trochę dziwne jest to, że nie możesz znaleźć naklejki w bagażniku. Może to wskazywać na to, że ktoś coś tam majstrował. Mogła np. dostać zdrowo w pupę :diabelski_usmiech
                  Jaką masz moc wpisaną w dowód rejestracyjny :?:
                  Jeżeli faktycznie masz TDI a w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdy SDI to ktoś też mógł zmieniać silnik albo ktoś się pomylił przy rejestrowaniu. Generalnie w papierach masz trochę namieszane, bo ten silnik wygląda na TDI

Co do wody w aucie, to niekoniecznie może to być od podszybia i filtra. Może poprzedni właściciel tak pokombinował, że gdzieś przecieka. Często tak się dzieje jak jest nieszczelna klima.

Komentarz

• bmiras
                    Drive
                    • 2009
                    • 50

Wygląda na TDI 90KM silnik AGR...Na silniku powinno być bite oznaczenie.

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jezeli paiery auta na SDI to albo silnik był zmieniany......albo sie dobrze przypatrz nr na aucie czy gdzies cos nie spawane itp. Niby autko z 1997 roku.....ale po co sobie gdzie bidy narobic. Mozesz spokojnie podjechac tez do serwisu np na Wiśniówke Seat, Subaru, Skoda....i gosc luknie w kompa - Oni są tam dość przyjazdni na klienta :diabelski_usmiech

Komentarz

• Puchacz
                        Moderator
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 1192
                        • Superb III (3V3)

Jest to bez watpienia TDI - raczej rura od dolotu po lewej (lewej na zdjeciu) od silnika jest nie bez powodu.
                        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Biszczu
                          RS
                          • 2011
                          • 5567

combat87, Twój silnik to TDI. SDI inaczej wygląda

oznaczenie silnika masz na takiej naklejce:
                          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• combat87
                            Classic
                            • 2011
                            • 8

gregor6
                            Obecnie mam tymczasowy dowód rejestracyjny więc nie ma tam zbyt wiele informacji dotyczących silnika
                            Jeśli chodzi o bagażnik i naklejkę to rzeczywiście nie ma jej tam gdzie powinna, wgl jej nie ma ale wszystkie fartuchy, zgrzewy wyglądają na serię. No musiałby to robić naprawdę dobry blacharz i lakiernik żeby był taki efekt 8)
                            Z tą klimą rzeczywiście muszę podjechać do jakiegoś magika bo skoro jest to ma chodzić a nie stwarzać dodatkowe problemy :szeroki_usmiech

piotrek_os
                            Auto ogólnie musiało być prane w przód. Oba błotniki malowane, maglownica leje (ucieka płyn od wspomagania) na dachu na wysokości szyberdachu leciutkie załamanie z obu stron także musiało być czołowo :roll: Chyba rzeczywiście podskoczę tam w wolnym czasie na tą Wiśniówkę, dzięki za namiary

Puchacz
                            Budowa silnika octavii to dla mnie jeszcze nowość jestem w trakcie przyuczania, w dużej mierze dzięki Wam
                            Wcześniej jedynym dieslem jakiego miałem był stary poczciwy passat b3 1.9 td aż się łezka w oku kręci lacze

Biszczu
                            Zdjęcia uspokoiły ostatecznie moją ciekawość Punkt kulminacyjny w doinformowaniu nastąpił

Są jeszcze inne sprawy związane z tą octavią ale nie chce tu śmietnika robić bo temat w końcu dotyczył silnika

Dziękuję Wam Panowie!

Komentarz

• Biszczu
                              RS
                              • 2011
                              • 5567

combat87, na zdrowie

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8162
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

combat87, a to autko czasem niedawno nie było na allegro wystawione tudziez otomoto?

Komentarz

• combat87
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 8

piotrek_os, no kupiłem je w grudniu, także koniec listopada, początek grudnia stało na allegro początkowo zjechało do Polski do Ostrowca Św. i znalazło się kilka kilometrów od Kielc u kolejnego właściciela W czerwcu 2011 zjechało do Polski :wink:
                                  Widzę, że śledzisz octavie

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8162
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Widzę, że śledzisz octavie
                                    od czasu do czasu coś tam lukne :diabelski_usmiech

Komentarz

• gregor6
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 488
                                      • Volkswagen

Co do naklejki to możliwe, że jak auto miało dzwona, to gościu przy okazji zmienił silnik z SDI na TDI i usunął naklejkę, żeby ktoś nie znalazł oznaczenia silnika. Tak sobie tylko spekuluje :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw 26 Sty, 12 21:00 ]
                                      A tak z ciekawości to ile wydałeś na zakup tego auta :?:

Komentarz

• splawik
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1292

Zaryzykuję stwierdzenie, że w `97 były tylko diesle 90 i 110KM, a więc tylko TDi.
                                        A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                        AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                        O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                        -------------------------------------------------
                                        Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• krzysiek80
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 182

dokładnie masz silnik tdi

Komentarz

• Krzysiek67
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 19

Do roku 1999 skoda stosuje nr VIN składający się z 17 znaków. Podzielony jest na 7 członów. Twój numer to: TMB ZZZ 1U 8 W 2 046028.
                                            Pierwszy człon TMB
                                            T - Europa
                                            M - Republika Czeska
                                            B - Skoda
                                            Drugi człon ZZZ
                                            Oznaczenie nie wykorzystane
                                            Trzeci człon 1U
                                            1U - Typ - skoda Octavia lub Octavia Combi
                                            Czwarty człon 8
                                            8 - wewnętrzny kod fabryki
                                            Piąty człon W
                                            W - Rok modelowy samochodu - 1998
                                            Szósty człon 2
                                            2 - zakład produkcyjny - Mlada Boleslav
                                            Siódmy człon 046028
                                            046028 - kolejny numer fabryczny samochodu
                                            Niestety nr silnika w kodzie VIN jest stosowany dopiero od roku 2000. Numer silnika można odczytać tylko z bloku silnika.
                                            Rider

Komentarz

• Biszczu
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 5567

Biszczu
                                              Zdjęcia uspokoiły ostatecznie moją ciekawość Punkt kulminacyjny w doinformowaniu nastąpił

Dziękuję Wam Panowie!
                                              polecam się na przyszłość

Komentarz

Pracuję...