Nigdy nikomu się nie chce i nic się nie dzieje, samochody nowe jak i 4 latki, Sprinter, Navara, VW T5, LT...Gwarantowali, że nie trzeba i póki co wszystko odpala.
prostownik a akumulator
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez mkania777Sebastian_M26, w/g mnie to ładowarka firmy "krzak" i nie jest lepsza od BOSCHa.
[ Dodano: Czw 02 Lut, 12 15:11 ]
Zamieszczone przez bmirasW robocie obsługuje 6 samochodów dostawczaków, spokojnie daje radę,
Harley, Yamaha(motocykle, sprzęt pływający i śnieżny), Suzuki, BMW, Ducati oraz przez czołowych producentów kamperów na rynku USA. Firmy te wybrały tą ładowarkę za znakomite możliwości "reanimacji" i opieki nad mocno zaniedbanymi akumulatorami.
To tak jakbyś powiedział, że Motul/Millers/Amsoil to krzaki przy Castrolu/Mobilu/ShelluSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mkania777Ładuje bądź ładował ktoś z was akumulator taką ładowarką? Jeżeli tak, to co o niej myślicie?Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BiszczuPanowie za prostownik dać 300-400 zł do domu (ile razy go użyjecie raz?, dwa razy do roku))??? Co one mają? Strzyżą, golą wiążą przerywają ciążę ? ? ? Jak w reklamie Dustera "...tak tanio?" - tani to zły ? :twisted:
I Pochwalić się kumplom w garażu można. A co niech zazdroszczą.
Co bogatemu żałować. Niech kupuje.
Komentarz
-
-
Mam taki prostownik , kupiony w Lidlu. Używam go zwykle do okresowego, nocnego doładowywania aku w warunkach garażowych, bez odłączania klem.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
i jak jestes kolego z niego zadowolony???tez go dostalem z lidla podobny do tego http://allegro.pl/prostownik-automat...098276728.html i jak ladujesz swoj akus na zdjeciu auta co? nie dostalem instrukcji (jak go dostalem w prezencie to juz nie bylo) i nie wiem do czego jest ta gwiazdka? bo najpierw masz motor wiec dla mniejszego akusia potem auto wiec samochody a ta 3 do czego jest? pomozesz???wydaje mi sie ze on jest automatyczny nie idze zmniejszac lub zwiekszac sily ladowania prawda?po prostu podlaczas do pracu i czekasz az sie pokaze dioda naladowania i juz??Podczas ladowania odlaczas klemy czy tak na ,,zywca laduje sie nim tzn mozna tak""
Komentarz
-
-
Osobiście też posiadam ten prostownik i jest bardzo dobry jak za tą cenę. Spokojnie ładuje centre future. Do normalnego ładowania służy ikona z autem, do szybszego ładowania większym prądem służy opcja „ze śnieżynką”. Po naładowaniu do pełna zapala się zielona dioda. Nie odłączam klem podczas ładowania.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez danielosyi jak jestes kolego z niego zadowolony???tez go dostalem z lidla podobny do tego http://allegro.pl/prostownik-automat...098276728.html i jak ladujesz swoj akus na zdjeciu auta co? nie dostalem instrukcji (jak go dostalem w prezencie to juz nie bylo) i nie wiem do czego jest ta gwiazdka? bo najpierw masz motor wiec dla mniejszego akusia potem auto wiec samochody a ta 3 do czego jest? pomozesz???wydaje mi sie ze on jest automatyczny nie idze zmniejszac lub zwiekszac sily ladowania prawda?po prostu podlaczas do pracu i czekasz az sie pokaze dioda naladowania i juz??Podczas ladowania odlaczas klemy czy tak na ,,zywca laduje sie nim tzn mozna tak""
Prostownik z Lidla nie powoduje w/w zjawisk, można go zostawić na noc podłączony do akumulatora bez ściągania klem. Maksymalny prąd ładowania wynosi 3,8 A.
Symbol * oznacza tryb ładowania większym prądem do napięcia 14,7V i ma zastosowanie w niskiej temperaturze np. zimą. Tryb z ikoną auta (zwykły tryb) ładuje do napięcia 14,5V. Właśnie dlatego szczególnie nadaje się do ładowania nowoczesnych akumulatorów, 100% bezobsługowych, hermetycznych itd.
Po osiągnięciu w/w napięć zapala się zielona dioda co oznacza koniec ładowania zasadniczego (aku gotowy do użycia)i rozpoczyna się proces ładowania konserwującego małym prądem.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Subaru, C3 jest do akumulatorów 6V i 12V.
Ja mam tego Boscha C7 i faktycznie on obsługuje aku. 12V/24V, ale przyznam się że pięknie zreanimował akumulator w autobusie. Z kompletnego zera autobus po ładowaniu całą noc i całą dzień w programie AGM (ładowarka wybrała taki program w/g stanu akumulatora - stan "zimny" akumulatora) silnik odpalił od strzała, a rozrusznik kręcił jak szalony. Pełna automatyka ładowarki.
Ja mam C7 bo mogę jej ufać i nie odpinać akumulatora od instalacji samochodowej.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Subaru, Spokojnie wystarczy Ci C3. Ładowarka sama wybiera program, tzn. naciskasz przycisk MODE i ona sama wybierze to czego potrzeba akumulatorowi do jego naładowania w zależności od jego stanu, rodzaju i stopnia rozładowania. Po zakończeniu ładowania przejdzie automatycznie w stan podtrzymania.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Mam akumulator Centre Futura 72Ah (ten nowszy bez możliwości ściągnięcia osłony) oraz prostownik Turbo 6A. Sprawdziłem napięcie na klemach bez podłączonego akumulatora to ma 10,9V z podłączonym kiedyś innym akumulatorem miał 14V do 14,8V przy końcu ładowania. Chciałbym tą Futurę podładować ponieważ po zgaszeniu auta napięcie na nim wynosi 12,4-12,6V a po nocy ok. 12,3V
Czy takim prostownikiem przy takim napięciu przy końcu ładowania nie wyparuje elektrolit? czy można śmiało nim ładować?
Komentarz
-
-
kornat, można ładuj. Nic mu nie będzie.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
Wg moich info Centra Futura o ile nic nie zmienili, to ma po bokach otwory na odprowadzenie gazów więc spokojnie możesz ładować ją bez otwierania.
Pierwsze wersje miały ściąganą górę , taki panel pod naklejką który schodził łącznie z korkami. Ja to ściągnąłem tylko raz z czystej ciekawości.
Jeśli chodzi o prąd ładowania, to powinien on wynosić 1/10 pojemności, tzn. dla 72Ah prąd 7,2A, ale jak jest mniejszy prąd to nawet lepiej, bo aku się "spokojniej" ładuje.
Jesli mowa o ładowarce impulsowej z Lidla, to posiadam właśnie takową i jest mówiąc nieco brzydkawo- zajebista!
Jedynym minusem jest to, że po 2-3 latach (kupiłem jedną z pierwszych edycji około 2005 roku) przycisk wyboru funkcji zaczyna ciężko reagować i trzeba sporej siły żeby cokolwiek nim wybrać.
Wg moich pomiarów prąd ładowania przy ustawieniu na "samochodzik" wynosi 3,7 A a na "śnieżynce 4,2A".
kornat, kup sobie najtańszy miernik w markecie (w kurdefurze widziałem chyba po 11 zeta) i zmierz prąd ładowania wpinając miernik w szeregu z ładowarką (biegunowość nie ma znaczenia, najwyżej pokaże prąd z minusem) i będziesz wiedział jaką ten prostownik ma wydajność. No chyba, że ma on automatykę i sam się wyłącza po naładowaniu lub jakiś orientacyjny wskaźnik np. wychyłowy czy na LEDach.
Dodam jeszcze, że naturalnym zjawiskiem jest spadek wartości prądu ładowania w trakcie ładowania.
Przy Twojej pojemności jeśli prąd ładowania spadnie poniżej 1-1,2A to możesz ładowanie odłączyć, bo ten 1A idzie zwyczajnie w ciepło (grzeje elektrolit).
Dawniej gdy prostowniki robiło siesamemu, bo na rynku nie było nic prócz octu, stopień naładowania sprawdzało się areometrem (więcej w wikipedii np.) lub zerkało sięostrożnie do cel czy elektrolit ostro bulgocze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paulob1Pierwsze wersje miały ściąganą górę , taki panel pod naklejką który schodził łącznie z korkami.Zamieszczone przez paulob1kup sobie najtańszy miernik w markecie (w kurdefurze widziałem chyba po 11 zeta) i zmierz prąd ładowania wpinając miernik w szeregu z ładowarką (biegunowość nie ma znaczenia, najwyżej pokaże prąd z minusem) i będziesz wiedział jaką ten prostownik ma wydajność.
Zamieszczone przez paulob1No chyba, że ma on automatykę i sam się wyłącza po naładowaniu lub jakiś orientacyjny wskaźnik np. wychyłowy czy na LEDach.bo ma wskaźnik ledowy (3diody)
Spróbuję podładować przed świętami a jak nie to już po. Dzięki Wam panowie za informację.
Komentarz
-
Komentarz