prostownik a akumulator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bmiras
    Drive
    • 2009
    • 50

Nigdy nikomu się nie chce i nic się nie dzieje, samochody nowe jak i 4 latki, Sprinter, Navara, VW T5, LT...Gwarantowali, że nie trzeba i póki co wszystko odpala.

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez mkania777
      Sebastian_M26, w/g mnie to ładowarka firmy "krzak" i nie jest lepsza od BOSCHa.

[ Dodano: Czw 02 Lut, 12 15:11 ]
      Zamieszczone przez bmiras
      W robocie obsługuje 6 samochodów dostawczaków, spokojnie daje radę,
      a przy takiej ładowarce BOSCH C7 odłączacie akumulator od pojazdu?
      Jest to producent ładowarek, produkujący ładowarki oem dla takich firm jak:
      Harley, Yamaha(motocykle, sprzęt pływający i śnieżny), Suzuki, BMW, Ducati oraz przez czołowych producentów kamperów na rynku USA. Firmy te wybrały tą ładowarkę za znakomite możliwości "reanimacji" i opieki nad mocno zaniedbanymi akumulatorami.

To tak jakbyś powiedział, że Motul/Millers/Amsoil to krzaki przy Castrolu/Mobilu/Shellu
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• kabanos
        RS
        • 2011
        • 4544
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Biszczu, ja kupiłem za coś koło 70 zeta (nie pamiętam dokładnie), użyłem 1 raz za rok czasu

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Northeusz
          RS
          • 2010
          • 1677
          • Octavia I (1U2)
          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez mkania777
          Ładuje bądź ładował ktoś z was akumulator taką ładowarką? Jeżeli tak, to co o niej myślicie?
          Bardzo dobry prostownik. To czy kosztuje 40 czy 400 to już jest każdego prywatna sprawa :diabelski_usmiech. Widywałem takie "markietowe" co potrafiły ładować na parametrach gruuubo przeciągniętych ponad te uważane za bezpieczne dla akumulatorów, więc nawet jakbym miał tak ładować tylko raz w roku to jednak podziękuję. A ten Bosch - naprawdę fajny. Jak akumulator głeboko rozładowany to pstryka mu mocne impulsy, później przechodzi do ładowania normalnego i następnie ładowanie podtrzymujące prądem do 1,5A bodajże. Nie ma możliwości potraktowania akumulatora zbyt mocno. W porównaniu z full-automatycznym i "wszystkomającym" Black&Decker ten Bosch spisał się nawet lepiej. B&D twierdził przy jednym aku, że jest uszkodzony i ładowanie nie następowało, Bosch wytargał aku z letargu i naładował. Mały, fajny i godny polecenia.
          Pozdrawiam
          Northeusz

Komentarz

• Borsuk2
            L&K
            • 2010
            • 1203

Zamieszczone przez Biszczu
            Panowie za prostownik dać 300-400 zł do domu (ile razy go użyjecie raz?, dwa razy do roku))??? Co one mają? Strzyżą, golą wiążą przerywają ciążę ? ? ? Jak w reklamie Dustera "...tak tanio?" - tani to zły ? :twisted:
            Biszczu czasami ludzie lubią podładować swoje ego gadżetem za kilka stówek.
            I Pochwalić się kumplom w garażu można. A co niech zazdroszczą.
            Co bogatemu żałować. Niech kupuje.
            Fajna stronka

Komentarz

• Biszczu
              RS
              • 2011
              • 5567

Borsuk2, to ja wolę swój za 65 zł i niech go ładuje 12 godzin - trudno najwyżej się nie pochwalę nikomu prostownikiem :haha:
              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• vaz
                Elegance
                • 2010
                • 799
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam taki prostownik , kupiony w Lidlu. Używam go zwykle do okresowego, nocnego doładowywania aku w warunkach garażowych, bez odłączania klem.
                Antyfotoradar Valentine1
                Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• danielosy
                  Rider
                  • 2010
                  • 269
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

i jak jestes kolego z niego zadowolony???tez go dostalem z lidla podobny do tego http://allegro.pl/prostownik-automat...098276728.html i jak ladujesz swoj akus na zdjeciu auta co? nie dostalem instrukcji (jak go dostalem w prezencie to juz nie bylo) i nie wiem do czego jest ta gwiazdka? bo najpierw masz motor wiec dla mniejszego akusia potem auto wiec samochody a ta 3 do czego jest? pomozesz???wydaje mi sie ze on jest automatyczny nie idze zmniejszac lub zwiekszac sily ladowania prawda?po prostu podlaczas do pracu i czekasz az sie pokaze dioda naladowania i juz??Podczas ladowania odlaczas klemy czy tak na ,,zywca laduje sie nim tzn mozna tak""
                  moja czarna perla
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• mike007007
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 119

Osobiście też posiadam ten prostownik i jest bardzo dobry jak za tą cenę. Spokojnie ładuje centre future. Do normalnego ładowania służy ikona z autem, do szybszego ładowania większym prądem służy opcja „ze śnieżynką”. Po naładowaniu do pełna zapala się zielona dioda. Nie odłączam klem podczas ładowania.

Komentarz

• vaz
                      Elegance
                      • 2010
                      • 799
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez danielosy
                      i jak jestes kolego z niego zadowolony???tez go dostalem z lidla podobny do tego http://allegro.pl/prostownik-automat...098276728.html i jak ladujesz swoj akus na zdjeciu auta co? nie dostalem instrukcji (jak go dostalem w prezencie to juz nie bylo) i nie wiem do czego jest ta gwiazdka? bo najpierw masz motor wiec dla mniejszego akusia potem auto wiec samochody a ta 3 do czego jest? pomozesz???wydaje mi sie ze on jest automatyczny nie idze zmniejszac lub zwiekszac sily ladowania prawda?po prostu podlaczas do pracu i czekasz az sie pokaze dioda naladowania i juz??Podczas ladowania odlaczas klemy czy tak na ,,zywca laduje sie nim tzn mozna tak""
                      mam też zwykły prostownik transformatorowy, przy ładowaniu którym trzeba pilnować akumulatora czy elektrolit nie gazuje nadmiernie lub/i nie nagrzewa się.
                      Prostownik z Lidla nie powoduje w/w zjawisk, można go zostawić na noc podłączony do akumulatora bez ściągania klem. Maksymalny prąd ładowania wynosi 3,8 A.
                      Symbol * oznacza tryb ładowania większym prądem do napięcia 14,7V i ma zastosowanie w niskiej temperaturze np. zimą. Tryb z ikoną auta (zwykły tryb) ładuje do napięcia 14,5V. Właśnie dlatego szczególnie nadaje się do ładowania nowoczesnych akumulatorów, 100% bezobsługowych, hermetycznych itd.
                      Po osiągnięciu w/w napięć zapala się zielona dioda co oznacza koniec ładowania zasadniczego (aku gotowy do użycia)i rozpoczyna się proces ładowania konserwującego małym prądem.
                      Antyfotoradar Valentine1
                      Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Subaru
                        Rider
                        • 2005
                        • 640

Odgrzewam kotleta

A ktoś ma tańszą wersję - Boscha C3?

Bo C7 to raczej pod ciężarówki pasuje z tego co wyczytałem
                        Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• Rosomak
                          L&K
                          • 2011
                          • 1365
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Subaru, C3 jest do akumulatorów 6V i 12V.

Ja mam tego Boscha C7 i faktycznie on obsługuje aku. 12V/24V, ale przyznam się że pięknie zreanimował akumulator w autobusie. Z kompletnego zera autobus po ładowaniu całą noc i całą dzień w programie AGM (ładowarka wybrała taki program w/g stanu akumulatora - stan "zimny" akumulatora) silnik odpalił od strzała, a rozrusznik kręcił jak szalony. Pełna automatyka ładowarki.
                          Ja mam C7 bo mogę jej ufać i nie odpinać akumulatora od instalacji samochodowej.
                          Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                          http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Subaru
                            Rider
                            • 2005
                            • 640

mkania777, 1) Ja nie będę używał ładowarki na 24V więc C3 powinno wystarczyć?
                            2) Prostownik sam wybiera program? Czy trzeba go ręcznie nastawić?
                            Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• Rosomak
                              L&K
                              • 2011
                              • 1365
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Subaru, Spokojnie wystarczy Ci C3. Ładowarka sama wybiera program, tzn. naciskasz przycisk MODE i ona sama wybierze to czego potrzeba akumulatorowi do jego naładowania w zależności od jego stanu, rodzaju i stopnia rozładowania. Po zakończeniu ładowania przejdzie automatycznie w stan podtrzymania.
                              Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• kornat
                                Rider
                                • 2007
                                • 578

Mam akumulator Centre Futura 72Ah (ten nowszy bez możliwości ściągnięcia osłony) oraz prostownik Turbo 6A. Sprawdziłem napięcie na klemach bez podłączonego akumulatora to ma 10,9V z podłączonym kiedyś innym akumulatorem miał 14V do 14,8V przy końcu ładowania. Chciałbym tą Futurę podładować ponieważ po zgaszeniu auta napięcie na nim wynosi 12,4-12,6V a po nocy ok. 12,3V
                                Czy takim prostownikiem przy takim napięciu przy końcu ładowania nie wyparuje elektrolit? czy można śmiało nim ładować?

Komentarz

• Rosomak
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1365
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

kornat, można ładuj. Nic mu nie będzie.

Komentarz

• kornat
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 578

A ładować go 10h czy mniej lub więcej w takim wypadku?

Komentarz

• paulob1
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 470
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Wg moich info Centra Futura o ile nic nie zmienili, to ma po bokach otwory na odprowadzenie gazów więc spokojnie możesz ładować ją bez otwierania.
                                      Pierwsze wersje miały ściąganą górę , taki panel pod naklejką który schodził łącznie z korkami. Ja to ściągnąłem tylko raz z czystej ciekawości.
                                      Jeśli chodzi o prąd ładowania, to powinien on wynosić 1/10 pojemności, tzn. dla 72Ah prąd 7,2A, ale jak jest mniejszy prąd to nawet lepiej, bo aku się "spokojniej" ładuje.
                                      Jesli mowa o ładowarce impulsowej z Lidla, to posiadam właśnie takową i jest mówiąc nieco brzydkawo- zajebista!
                                      Jedynym minusem jest to, że po 2-3 latach (kupiłem jedną z pierwszych edycji około 2005 roku) przycisk wyboru funkcji zaczyna ciężko reagować i trzeba sporej siły żeby cokolwiek nim wybrać.
                                      Wg moich pomiarów prąd ładowania przy ustawieniu na "samochodzik" wynosi 3,7 A a na "śnieżynce 4,2A".
                                      kornat, kup sobie najtańszy miernik w markecie (w kurdefurze widziałem chyba po 11 zeta) i zmierz prąd ładowania wpinając miernik w szeregu z ładowarką (biegunowość nie ma znaczenia, najwyżej pokaże prąd z minusem) i będziesz wiedział jaką ten prostownik ma wydajność. No chyba, że ma on automatykę i sam się wyłącza po naładowaniu lub jakiś orientacyjny wskaźnik np. wychyłowy czy na LEDach.
                                      Dodam jeszcze, że naturalnym zjawiskiem jest spadek wartości prądu ładowania w trakcie ładowania.
                                      Przy Twojej pojemności jeśli prąd ładowania spadnie poniżej 1-1,2A to możesz ładowanie odłączyć, bo ten 1A idzie zwyczajnie w ciepło (grzeje elektrolit).
                                      Dawniej gdy prostowniki robiło siesamemu, bo na rynku nie było nic prócz octu, stopień naładowania sprawdzało się areometrem (więcej w wikipedii np.) lub zerkało sięostrożnie do cel czy elektrolit ostro bulgocze.

Komentarz

• kornat
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 578

Zamieszczone przez paulob1
                                        Pierwsze wersje miały ściąganą górę , taki panel pod naklejką który schodził łącznie z korkami.
                                        Wyżej pisałem że mam nowszą bez otwierania. Moja posiada otworki po boku, jeden zaślepiony drugi nie.
                                        kup sobie najtańszy miernik w markecie (w kurdefurze widziałem chyba po 11 zeta) i zmierz prąd ładowania wpinając miernik w szeregu z ładowarką (biegunowość nie ma znaczenia, najwyżej pokaże prąd z minusem) i będziesz wiedział jaką ten prostownik ma wydajność.
                                        Mam miernik i miałem sprawdzić ale były obawy podłączenia tego prostownika do aku. Ten prostownik raczej dobrze ładuje bo przez 3,5 roku co 3miesiące doładowałem nim poprzednią 60Ah którą przywiozłem razem z samochodem. Teraz go nie mam bo oddałem koledze, który potrzebował.
                                        No chyba, że ma on automatykę i sam się wyłącza po naładowaniu lub jakiś orientacyjny wskaźnik np. wychyłowy czy na LEDach.
                                        Być może tak być bo ma wskaźnik ledowy (3diody)

Spróbuję podładować przed świętami a jak nie to już po. Dzięki Wam panowie za informację.

Komentarz

Pracuję...