Bak, zasieg, spalanie 1.8 TSI

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • staszek1
    Classic
    • 2013
    • 15

jak miałem nową 1.6 BSE to też mi ubyło płynu (co gorsza pośrednio było to przyczyną większej stłuczki) i jest to normalne. Podobnie z klimą - wycie u mnie wystąpiło po miesiącu użytkowania. Oczywiście ASO nic nie usłyszało, choć jest to niezwykle wkurwiające. Na pocieszenie powiem Ci, że sprężarka chodzi do dziś i ma się dobrze (3,5 roku, 60000km).
  • kiwal
    Drive
    • 2011
    • 98

Hej,
    Wczoraj mialem okazje wracac z Pragi do domu przez Berlin. Trasa 750km z przebiegiem samymi autostradami. Nie ukrywam ze mi sie spieszylo wiec srednia z calej trasy wyszla 122km/h, spalanie 10.6

Pytanie czy to jest normalne w 1.8TSI przy predkosciach autostradowych 160km/h? Stara Laguna 2.0T palila mniej....ale moze silnik tu jest mniejszy?

Drugie pytanie - bak. Da sie zamontowac bak z jakiejs innej wersji ktory starczy na ponad 400km? Obecny jest jakas porazka;-(

PS. ile przy takich predkosciach i trasie spalilby 2.0TDI?
    Kiwal

Komentarz

• Super_Be
      Rider
      • 2010
      • 308

"Przy prędkościach autostradowych 160km/h" - ale to było 160 na tempomacie, czy 120, potem 160, znów 120, znów 160 itd.? Bo to może robić ogromną różnicę. A Laguna paliła mniej - ale w jakiej wersji nadwoziowej była? Bo przy takiej prędkości aerodynamika robi swoje i kombiak będzie palił więcej niż liftback. O ile więcej? Też ciężko wyczuć, akurat Octavia kombi nie jest jakimś strasznym "klockiem", ale jednak.
      Ale ogólnie rzecz biorąc, to przy dynamicznej jeździe 1.8TSI mistrzem oszczędności nie jest - bardzo przyjemnie przyspiesza od niskich do wysokich obrotów, ale takie przyspieszanie kosztuje swoje. I nie ma wielkiego znaczenia, że trzymasz cały czas np. poniżej 4000obr./min. Jeżeli np. depczesz od 2000, to już wtedy zaczyna się spore zużycie paliwa. Inny silnik może spaliłby mniej w takich warunkach - ale też przyspieszałby dopiero gdzieś "wyżej". I jego musiałbyś dla takiego samego efektu trzymać wysoko i wtedy też byś na stacji benzynowej poczuł...
      Inaczej mówiąc, nieostrożne obchodzenie się z pedałem gazu i biegami w 1.8TSI grozi spalaniem powyżej spodziewanego - ale raczej odpowiednim do uzyskiwanych wtedy osiągów. Więc te 10,6, to może być dużo, ale może być i normalne, zależnie od stylu jazdy
      :
      : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
      :
      : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
      : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
      :

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7461
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

IMO spalanie normalne, bo przy tych 140km/h to jeszcze jako tako można mieć normalne spalanie w okolicach 8L ale później zaczyna się nieciekawie.

ps. temat o spalaniu już jest tak btw.
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

diesel przy 160km/h spalilby 7/8l na 100km

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

U mnie na ekspresówce Wa-wa - Radom ( na samej części ekspresowej, wieczorem ) tempomat zapięty na 130km/h spalanie 7,7l.
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• malysmok
              Classic
              • 2010
              • 36

U mnie trasa Pn-Łódź przy 130-140km/h to jakieś 9,5l/100km. (mam 4x4, ale to przy takiej jeździe bez znaczenia)
              Różnica spalania przy tych prędkościach (według komputera) jadąc z wiatrem i pod wiatr to jakieś 1-1,5l/100km.

Komentarz

• Super_Be
                Rider
                • 2010
                • 308

Aha, jeszcze jedno - ile masz przebiegu? Bo moja krowa pali teraz o jakiś litr mniej, niż jak była nowa. Przez pierwsze 10 tys. km sukcesywnie spadało spalanie (podobne zjawisko zauważył teść w swoim Accordzie). Kiedyś mnie załamywało, jak w naprawdę spokojnej trasie ledwo mieściłem się w 8l/100km, teraz 7 to nic niezwykłego. A stosując PSJ jestem w stanie zejść do 6 .
                :
                : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                :
                : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                :

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543