Zamieszczone przez MisiekWAW
rzeczywiste spalanie a wskazanie kompa
Zwiń
X
-
rzeczywiste spalanie a wskazanie kompa
Zdecydowalem sie umiescic to jako osobny temat. Mam pewien problem ze spalaniem w polaczeniu ze wskazaniem komputera. Tydzien temu wracalem z urlopu przez Niemcy autostrada na niemieckim, podobno lepszym, paliwie (1.9 TDI AHF + program na 136KM MTM, jazda srednio 140km/h z klima przy pelnym zaladowaniu: 4 osoby + graty) Komputer pokazywal mi srednie spalanie 5,2-5,3L/100km, natomiast po zatankowaniu i przeliczeniu litrow na przejechane kilometry wyszlo 6l/100km. Czy to mozliwe, zeby komp tak oszukiwal, czy raczej powinienem przyczyny szukac gdzie indziej?Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
-
-
adaś, u mnie jest podobnie przy czym ja sprawdzam tak, że kasuje wszystko tankuje w momencie jak sie oswieci lampka paliwa -> tankuje powiedzmy za 150zł i jezdze. Po przejechaniu aż do zapalania lampki sprawdzam średnie spalanie z wszystkich jazd i obliczam na ilość km.
U mnie jak średnie wskazuje komputer 6.1L z wszystkich jazd przez ten tydzien w roznych warunkach na różnych drogach to jak to przelicze na ilość km wychodzi mi 5.6 L czylo 0,5 mi komputer zawyża. :szeroki_usmiech
Powiem tak -> tankuje ciagle na tej samej stacji Neste24 bo jest obok mojej pracy i zawsze leje po 150zł i na tych 150zł robie od min 700km - max 750km. i to jest 95% miasto :szeroki_usmiech
Co do paliwa niemieckiego. To jadąc do austrii tankowałem w polce BP ULT i w austrii BP ULT i spalanie tam i spowrotem rózniło sie na poziomie 0.1L co świadczy o tym ze BP ULT ma dobre paliwo takie jak w niemczech/austrii.OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Czyli wynika z tego, ze komp moze oszukiwac. Ja spalanie obliczlem tak: tankowalem do pelna (pod korek) i zerowalem licznik dzienny; przy nastepnym tankowaniu dzielilem zalane litry przez przejechane km. Jesli chodzi o spalanie srednie (ogolne) to roznica u mnie nie jast as tak duza. Komp pokazuje 5.2-5.3l, a w rzeczywistosci jest 5.5l. Wiec powiedzmy to jest w normie i jestem to w stanie przyjac. Natomiast nadal zastanawia mnie ta duza roznica na autostradzie.
Zastanawiam sie tez czy to nie bedzie wina podkreconego programu. Moze komp pokazuje spalanie 'starego' programu, gdzie wiadomo, ze mocniejszy program ciagnie wiecej paliwa.Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
MAło jeszcze nakręciłem, ale wszystkie moje dotychczasow tankowania po przeliczeniu na km i porównaniu ze wskazaniami kompa różniły się o jakieś 0,2 l. tankuję zawsze do odbicia , odpowietrzam i znowy dolewam zanim w korku nie zobaczę powierzchni ropy. Natomiast co do dokładności wskazań komuterów przypomniał mi się Top Gear i Audi którym jechał Clarkson. TAm dopiero komputer miał rozbieżności.W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
Witam,
u mnie komp zaniza od 0,2 do 0,5 jest to zawsze ponizej realnego spalania. Troche mnie wkurza a ponoc jest to do regulacji VAG iem. Kupilem niedawno kabelek i bawie sie troche jednak info ktore dostalem na jednym forum (diagtronic) nie dziala:
" chyba dopasowanie w kanale 3 w zegarach
czyli 17-10-03
można +-10%
wpisujesz wartość od 90 do 110
tak mi coś świta chyba "
Czy ktos moze wie gdzie mozna by to podregulowac ?
Dzieki za infoCzader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
-
ja mam AGR'a, fabryka=>90KM, po upgread'zie softu=>115KM. Jesli komp podaje np, 5,5 to faktycznie jadę na 6,2. Sprawdzone empirycznie. Przyczyna to ponoć właśnie podkręcenie. Wychodzi więc na to, że między bajki można włożyć twierdzenia typu: "po zmianie programu sterującego, można się liczyć nawet ze zmniejszeniem zuzycia paliwa".
Komentarz
-
-
Re: rzeczywiste spalanie a wskazanie kompa
Zamieszczone przez adaś......Mam pewien problem ze spalaniem w polaczeniu ze wskazaniem komputera. ........(1.9 TDI AHF + program na 136KM MTM,
.......5,2-5,3L/100km, natomiast po zatankowaniu i przeliczeniu litrow na przejechane kilometry wyszlo 6l/100km. Czy to mozliwe, zeby komp tak oszukiwal, czy raczej powinienem przyczyny szukac gdzie indziej?
U mnie przed virusem komp wskazywał idealnie co do 0,1 l/100km. Na box-ie i po programie zaniża jakieś 0,8-1 l/100 km.
Czego się spodziewasz? Ty oszukujesz kompa to on oszukuje Ciebie. :lol: :lol:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez salvadoWychodzi więc na to, że między bajki można włożyć twierdzenia typu: "po zmianie programu sterującego, można się liczyć nawet ze zmniejszeniem zuzycia paliwa".
u mnie sprawdzone litrażowaniem ( przy tym samym stylu jazdy ) zużycie paliwa po wirusie spadło około 0,3-0,4/100
inną sprawą po wirusie jest to, że większa moc ( a może zwłaszcza moment ) silnika kusi do częstszej jej wykorzystania i z reguły MY WSZYSCY dajemy więcej w palnik i stąd zwiększone zużycie paliwa :twisted:Pink Floyd fan.
Komentarz
-
-
Re: rzeczywiste spalanie a wskazanie kompa
Zamieszczone przez MasmoZamieszczone przez adaś......Mam pewien problem ze spalaniem w polaczeniu ze wskazaniem komputera. ........(1.9 TDI AHF + program na 136KM MTM,
.......5,2-5,3L/100km, natomiast po zatankowaniu i przeliczeniu litrow na przejechane kilometry wyszlo 6l/100km. Czy to mozliwe, zeby komp tak oszukiwal, czy raczej powinienem przyczyny szukac gdzie indziej?
U mnie przed virusem komp wskazywał idealnie co do 0,1 l/100km. Na box-ie i po programie zaniża jakieś 0,8-1 l/100 km.
Czego się spodziewasz? Ty oszukujesz kompa to on oszukuje Ciebie. :lol: :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Spalanie jest przekłąmywane jak dla mnie z tego samego powodu co przekłamywana jest prędkość.
Czy ktoś z Was mierzył faktyczny czas przejechania jednego km przy stałej prędkości ??
I nie GPSem a normalnym stoperem na autostradzie przy np 60, 100 kmh i powiedzmy 120 km/h ??
Zmierzcie a zobaczycie że to się bardzo ładnie niezgadza, tzn prędkość z jaką faktycznie jedziecie czasem tylko w jedną strone, a czasem nijak się ma z tym co pokazuje prędkościomierz - odchyłki mogą być na +/- 10%.
Różnice ty wynikają oczywiście z różnej wielkości kół - zużycia bierznika, ale i od czasem ustawienia deski.
Powiem tak - u mnie prędkościomierz pokazywał że jade 140 km/h a na zegarek mierząc km między pachołkami na autostradzie (powtarzane wiele razy) wychodziło że faktycznie jade 125 km/h, i oczywiście wskazanie to się też różniło z tym co pokazywał GPS. Teraz mam wstawiony inny licznik (od passata B5, bo ma duży wyświetlacz) i ten licznik tak jest ustawiony że teraz pokazyje co do 1% prędkość zgodną z GPS, ale to nadal nie zgadza się z pomiarem stoperem na 1km, tyle że to już jest bardziej zgodne z rzeczywistością - trochę zaniżone.
A w związku z tym że jest pokazywana zła prędkość to i z prostej zależności matematycznej którą robią komputery źle wyliczane jest spalanie.
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yoschua.......w związku z tym że jest pokazywana zła prędkość to i z prostej zależności matematycznej którą robią komputery źle wyliczane jest spalanie.....
Jak już napisałem powyżej przed czipsem u mnie wskazanie kompa było idealne.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
U mnie komputer pokazuje ok 7,0. Zaczłąlem troszkę szybciej jeździć , szczególnie jak zauważyłem spadajace ceny ropki tzn w Jaknkach 3.83zł.
Ja obliczam sobie tak, tankuję do pełna zeruję licznik. Następnym razem jak mi zaczyna brakować paliwka to tankuję do pełna i patrzę ile litrów wlałem i ile zapłaciłem a kilometry przejechane mam na liczniku. Suma sumaru wychodzi mi ok 30zł /100km.
Autorushttp://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
Budowa mojego domku MURATORZE
----------------------------------------------------
Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm
Komentarz
-
-
Panowie, czy któryś z Was podjoł wyzwanie i sprawdził w ile czasu przejeżdza 1km ??
Powinno być:
1km w 20 sek = 180km/h
1km w 30 sek = 120km/h
1km w 60 sek = 60km/h
Jak zrobicie próby to się dowiecie jak liczniki kłamią, i ewentualnie przy jakich prędkościach o ile. Próby należy oczywiście powtórzyć kilka razy najlepiej na pustej autostradzie, i jeszcze lepiej z właczonym tempomatem, wtedy ma się pewność stałej prędkości.
Ewentualnie jak ktoś ma GPSa to też polecam zajrzeć na prędkość.
Mogę dodać że w moim oryginalnym liczniku który był zamontowany w O1 bład wskazania wynosił aż 10%, co jest tak naprawde bardzo dużo.
Liczba pokazywana przez VAGa na adresie 17 i to co jest wyświetlane na skali jest identyczne - chyba że macie źle wskazówki wstawione - przesunięte.
Prędkość jest przetwarzana przez licznik i tylko licznik, to on ją rozpowszechnia potem do wszystkich układów. Komputer silnika nic do tego niema, bo nawet mu to niepotrzebne. Komputer ABSu sam sobie ją oblicza na podstawie czujników ABS, ale ta prędkość może być przekłamana bo nie zna średnicy kół, więc jest to prędkość uśredniona.
I dopiero jak licznik przeliczy prędkość jazdy na jakąś tam to podaje spalanie, i całą reszte parametrów.
Jeżeli mierzyć spalanie wg napełniania zbiornika to tylko tak jak opisał to Autorus - inne metody mają duży bład, a już napewno metoda na zapalającą się kontrolke coby zatankować - ta może się zawsze dowolnie zapalić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yoschua...Liczba pokazywana przez VAGa na adresie 17 i to co jest wyświetlane na skali jest identyczne - chyba że macie źle wskazówki wstawione - przesunięte.....
[ Dodano: Sro 06 Wrz, 06 08:39 ]
Zamieszczone przez yoschua....Jeżeli mierzyć spalanie wg napełniania zbiornika to tylko tak jak opisał to Autorus - inne metody mają duży bład, a już napewno metoda na zapalającą się kontrolke coby zatankować - ta może się zawsze dowolnie zapalić....
Po chipsie też sprawdzałem i nic się nie zgadzało! Komputer wskazuje dużo niższe spalanie niż w rzeczywistości.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Mamy juz mnostwo wpisow ze zachipowanie pogarsza dokladnosc kompa - kto moglby uderzyc do chipujacych Masterow zeby dowiedziec sie czy i jak to mozna skorygowac ? W koncu profesjonalny chiptunning nie powinien miec takich efektow ubocznych - niby to drobiazg ale jednak...Czader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Czader....W koncu profesjonalny chiptunning nie powinien miec takich efektow ubocznych .....
A to może lepiej bo człowiek nie stresuje sie niepotrzebnie :wink:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Już trzecie napełnienie po chipowaniu testuję ile to auto naprawdę spala i to się potwierdza co pisaliście, komputer pokazuje mniej niż wynika z przeliczenia po tankowaniu i to jakieś 0,7 litra/100Nie mniej to spalanie jest ewidentnie mniejsze niż przed zmiana programu
No i się doczekałem, VectraC, 5dr, 1.9, 150KM
Komentarz
-
Komentarz