Jeżeli auto faktycznie jest w stanie takim że nie trzeba dokładać na naprawy i części, jest pewna historia z przebiegiem i serwisem, to warto dać te 38tys zł...tym bardziej że jest to fajny silnik i skodzina dobrze wyposażona (jednie DSG brak).
Ku przestrodze: paliwo na Neste w czasie zimy
Zwiń
X
-
Ku przestrodze: paliwo na Neste w czasie zimy
Z Neste związany jestem od paru ładnych lat... W zasadzie tylko tam tankowałem i zawsze byłem zadowolony. Do dziś...
Otóż po przejechaniu 10 km, auto nagle zgasło i nie chciało już odpalić. Po kilku nieudanych zabiegach zostałem ostatecznie odholowany do panów na Syreny.
Jak to u nich bywa, diagnoza bardzo szybka. To co zobaczyłem w filtrze paliwa wprawiło mnie w osłupienie - połowa filtra zatopiona w parafinie. Wyglądało jakby paliwo na Neste było nawet nie tyle, że słabo przygotowane na zimę, ale raczej jakby było to paliwo po prostu letnie.
Filtr wymieniony, paliwo spuszczone (będzie na lato - 40l) i zatankowane BP Ultimate za 6,08zł/l ;-(
Na Neste tankować będę, ale przy temperaturach "normalnych", przy takich mrozach jak obecnie, będę chyba dopłacał za jakąś Vervę, Ultimate, czy inne cuda...
Proponuję wszystkim wstrzymać się od tankowania na Neste Al. Jerozolimskie, przy Reducie, przez najbliższy czas, aż to co tam jest zejdzie...
Podobno niestety ten problem dotyczy wielu sieci tej zimy. Długo było ciepło i pewnie chcieli oszczędzić, a tu nagle przyszły mrozy, a paliwo w zbiornikach zostało a sprzedać przecież trzeba...
-
-
Jak widać poniżej nie tylko Neste ma problem. Przekopiowane z innego forum.
Trzy najlepsze paliwa Orlen Verva, Shell V-Power Diesel i Statoil Gold Arctic. Orlen i Shell gwarantują -30 - Statoil Gold Arctic gwarantuje -42 stopnie. W każdej butli przy minus 25 stopniach wytrąciła się parafina... W przypadku Orlenu i Shella - powstały duuuże maziste gluty parafiny. Statoil "wytworzył" dużo, ale za to maleńkich kawałków.
Komentarz
-
-
Najśmieszniejsze jest, że prawie wszystkie stacje w Polsce mają paliwa z Orlenu i LotosuMoja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
W instrukcji obsługi jest napisane, że filtr paliwa jest podgrzewany :diabelski_usmiech
Kilka dni temu kupowałem zwykły ON na dużej stacji Shella, gdzie zwykle tankuję i gdzie zwykle stoi w kolejce sznur samochodów. Następnego dnia nie miałem żadnego problemu przy odpalaniu auta ani dalej w czasie jazdy po nocnym postoju pod chmurką przy -25*C. Wniosek jest taki- zimą trzeba tankować na stacjach, na których jest duży ruch w interesie bo za tym idą częstsze dostawy paliwa od producenta z większą ilością depresatorów, dostosowanego do aktualnje temperatury.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftFiltr jest podgrzewany, ale przeplywajacym paliwem, jak ono nie plynie to nic sie nie podgrzewa :lol:
Komentarz
-
-
Na stacji BP w Zabrzu przy - 15 taki oto obrazek :
[img]Uploaded with ImageShack.us[/img]
W banieczce po lewej zwykły, klarowny ON. Po prawej banieczka z ON Ultimate, cytrynowa jak w fotkach wklejanych wcześniej.
Komentarz
-
-
Koledzy, cudów nie ma i fizyki oszukać się nie da. Normalnie olej napędowy z domieszką depresatorów (dodatków obniżających krzepnięcie) i tak krzepnie przy temperaturach około 20 - 22 st. poniżej zera. Praktycznie wszystkie paliwa "zimowe" to właśnie zwykły ON z dodatkiem ww depresatorów.
Żeby nadal obniżać temperaturę krzepnięcia ON, trzeba pójść dużo dalej i zmienić bazę olejową. To bardzo droga impreza - litr takiego naprawdę zimowego ON kosztowałby około 12 zł. Prawdopodobnie Statoil idzie nieco w tym kierunku - dlatego ich ON który reklamują do -40 st. C ma zupełnie inny kolor (jaśniejszy). Pewnie dopłacają do interesu, żeby przyciągnąć klientów w lecie, albo faktycznie robią bardzo duże ilości tego paliwa ze względu na duże zapotrzebowanie w Skandynawii - no i wychodzi taniej.
Myślę że problem jest inny - w filtrach zostają zatrzymane jeszcze w lecie jakieś syfy, które następnie tworzą "jądra kondensacji" dla cząsteczek parafiny zawieszonych w paliwie.
Kiedyś dyskutowaliśmy z kumplem mechanikiem i zwykle nie ma problemów z zatykaniem nowych filtrów paliwa, natomiast wiele osób ma filtr który zrobił kilkadziesiąt tys. i wtedy zaczyna się problem.
[ Dodano: Sob 04 Lut, 12 21:53 ]
P.S. Zapomniałem jeszcze o bardzo ważnym - jest jeszcze temperatura mętnienia !!! Tej temperatury nie można obniżyć przez dodanie depresatora. Ta temperatura dla ON zimowych wynosi od -6 do -10 st C. Wtedy zaczynają się wytrącać mikro cząsteczki parafiny. To normalne. Natomiast o faktycznej "zimowości" decyduje tak naprawdę temperatura pośrednia - gdzieś pomiędzy temperaturą zmętnienia, a temp. blokowania zimnego filtra. Tej najważniejszej temp. nikt niestety nie podaje. To tyle co do teorii.Pozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pepsoNa stacji BP w Zabrzu przy - 15 taki oto obrazek :
W banieczce po lewej zwykły, klarowny ON. Po prawej banieczka z ON Ultimate, cytrynowa jak w fotkach wklejanych wcześniej.
Dlaczego teraz tego nie ma w dystrybutorach.Już odebrane A3 TFSI limuzyna
Komentarz
-
Komentarz