Starta gałka zmiany biegów OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Filemonik
    Drive
    • 2005
    • 86

Według doniesień niemieckiej gazety branżowej "Automobilwoche" nowy menadżer koncernu Volkswagena, Martin Winterkorn zamierza wyłączyć z grupy hiszpańską markę Seat. Powód jest jasny - Seat od dłuższego czasu notuje kiepskie wyniki w sprzedaży i nie jest w stanie poradzić sobie z kryzysem finansowym.

Jak informuje dalej „Automobilwoche” pierwsze decyzje dotyczące odłączenia hiszpańskiej marki od koncernu VW już zapadły, a dotychczasowy szef Seata Guiseppe Tartaglione otrzymał już wypowiedzenie z pracy. Kierownictwo Volkswagena ma zamiar sprzedać hiszpańską markę ze względu na brak rentowności firmy, a miejsce modeli Seata mają zająć nowoopracowywane samochody od Audi – w pierwszej kolejności będzie to mały model A1, który prawdopodobnie budowany będzie w fabryce VW w Brukseli.

Przed Seatem czekają zatem ciężkie czasy. Hiszpanie podobnie jak w przypadku modelu Audi A3 Sportback zaangażowani są w prace rozwojowe właśnie nad wspomnianym modelem A1, jednak nigdy z ust szefów koncernu Volkswagena nie padła propozycja budowy nowych modeli w katalońskiej fabryce w Martorell. Według kuluarowych spekulacji nowy szef VW Martin Winterkorn – do niedawna szef grupy Audi/Seat, ma już dość finansowego kryzysu panującego w Seacie oraz rozczarowujących wyników sprzedaży. Seat, który do koncernu z Wolsfburga dołączył w 1986 roku od tamtego czasu nie zanotował żadnego znaczącego wyniku handlowego.

Wręcz przeciwnie. Volkswagen od dwóch lat "opiekuje się" Seatem szczególniej niż innymi markami wchodzącymi w skład grupy. W 2005 roku VW dwukrotnie udzielał Hiszpanom wsparcia finansowego, a łączna kwota przekazana firmie-córce na wyjście z finansowego dołka wyniosła blisko 2 miliardy euro. Pieniądze trafiły przede wszystkim na poprawę struktur produkcyjnych, które notowały systematyczne straty pogłębiając kryzys marki. Konsekwencją słabej formy Hiszpanów były między innymi zwolnienia 1350 pracowników z fabryki w Martorell, które zdecydowanie pogorszyły sytuację pomiędzy szefostwem, a pracownikami doprowadzając do strajków w katalońskich zakładach.

Pierwsze sygnały o próbie odsprzedaży Seata innemu producentowi pojawiły się w maju bieżącego roku, kiedy to doszło do spotkania szefów Volkswagena i Fiata. Hiszpańskie media informowały wówczas o rychłym przejęciu Seata przez włoską markę. Ostatecznie jednak będący na spotkaniu rzecznik koncernu VW, Dirk Grosse-Leege oraz szefowie Fiata jednogłośnie zdementowali te plotki.

Czy podobnie będzie w tym przypadku? Jak dotąd na doniesienia gazety zareagowały tylko władze Seata, które na swojej stronie internetowej przedstawiły krótkie oświadczenie w tej sprawie kategorycznie dementujące informacje zawarte w artykule zamieszczonym w „Automobilwoche”. Spór o Seata chyba jednak istnieje, bowiem jak donoszą inne źródła informacyjne do zrezygnowania z funkcji przedstawiciela wszystkich podległych marek w koncernie Volkswagena szykuje się Wolfgang Bernhard, który uznawany jest za przeciwnika próby odłączenia Seata z grupy niemieckiego giganta samochodowego.

Link do artykułu: http://www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/index.php/42202
    Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
    Przebieg 212000
  • TomekH
    Drive
    • 2004
    • 47

Witam wszystkich

Mam przejechane niecałe 60 tysiączków (OII) a gałka zmiany biegów jest już zupełnie starta i wygląda beznadziejnie :czerwona: czy w związku z tym że autko jest jeszcze na gwarancji mogę zażądać jej wymiany? Bo nikt mi nie powie zę to jest normalne. Może ktoś ma podobny problem?
    Pozdrawiam
    OKTA II 105/250 ELEGANCE /SERIA - NARAZIE
    www.cb-radio.pl

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Myślę że nie bo każda rzecz ulega wytarciu czy zużyciu , to tak jak byśmy mieli pretensje do serwisu że klocki się ścierają Rozumiem Cie i mnie też dziwi że przy 60kkm się gałka wytarła , możesz zawsze spróbować pogadać w serwisie.
      Pozdrawiam
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

Ziomal, no wiesz. nie mozna porównywac gałki zmiany biegów z klockami hamulcowymi :!: Zadaniem klocków jest hamowwanie poprzez tarcie, a wgałce to nie ma mowy o tariu i nie powinna sie tak wytrzeć :!:

TomekH, na twoim miejscu pojechabym do serwisu i pozrozmawiał, wg mnie powinno to byc wymienione na gwarancji.
        DACAR.team

Komentarz

• mariobros
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 551

Ciekawe... Ja mam niecałe 23kkm, więc nic złego nie zaobserwowałem. Ale jak wygląda to wytarcie? Co się wytarło, skóra czy sreberko? Bo jeśli sreberko, to to może być wada fabryczna. U mnie zlazło na przykład sreberko z klapki przykrywającej górny schowek na środku konsoli... Wymienili bez proszenia...
          Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
          Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

reklamuj, w toyocie przynajmniej wymieniaja takie pierdoly od reki (potem oczywiscie ta wymieniona tez sie sciera)

hmm, a u mnie nic... :roll:
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• TomekH
              Drive
              • 2004
              • 47

Wytarł się "chrom" pod spodem jest warstwa koloru miedzi a pod nią biały plastik.

Co do solidności Toyoty nie mam watpliwości przekonałem sie o tym na własnej skórze (z poprzednim autkiem)

Jutro pojadę do serwisu i napiszę co wskórałem.

Pozdraiam
              OKTA II 105/250 ELEGANCE /SERIA - NARAZIE
              www.cb-radio.pl

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

Może się wytarła tak jak umnie ale ja zauważyłem taka zależność ja mam obrączkę na ręce i ona o ten chromek się ociera i dla tego tak mam. Do puki jej nie zakładałem było wszystko OK. Dlatego teraz jeżdżę bez :lol: metalowe o metalowe to tak już jest.
                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• huwe
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 976

Zamieszczone przez daneczek76
                  Do puki jej nie zakładałem było wszystko OK.
                  tak jest ....... żeby to człowiek wiedział, toby w ogóle nie zakładał..... :twisted:
                  Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

tak jest ....... żeby to człowiek wiedział, toby w ogóle nie zakładał.
                    A teraz GPS i Wykrywacz kłamstw w jednym na palcu. :twisted:
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...