Mam taki problem, lewe lusterko nie grzeje. :roll: Kiedyś był mały incydent i pól lusterka wraz z wkładem się rozsypały i zostały na drodze. Z reanimowałem je w ASO, czyli założyłem nowy wkład, obudowę i polowe gratów. Zastanawiałem się, czy może wkład po zmianie jest wadliwy, ale dzisiaj odkryłem dodatkowo problem ze sterowaniem lusterkami.
Efekt jest taki, że jak ustawie sterowanie lusterka na lewe to steruje prawym. :shock: Jak ustawie na prawe to tez steruje prawym. Jak grzanie, to grzeje tylko prawe lusterko.
Czy to przełącznik siadł? I czy można go rozebrać(jak?) i cos pokombinować/reanimować ?
Jeżeli dobrze kombinuje to brak grzania w lewym lusterku, tez będzie winą przełącznika sterowania lusterkami.
Szukałem podobnego tematu na forum, ale te co znalazłem nie pasowały do tego typu objawów. Jeżeli ma to jakieś znaczenie to nie działa mi tez centralny zamek z pilota w drzwiach kierowcy.
U mnie jest podobnie tzn. Jeśli steruję lewym lustrem to prawe też się przestawia. Prawe przestawia się symetrycznie do lewego. Natomiast sterując prawym lustrem ustawiam tylko prawe lustro. Sprawdzałem z innymi znajomymi użytkownikami O1 AHF i ASV i mają dokładnie tak samo założyłem więc że TTTM.
Jeśli chodzi o grzanie lusterek to obstawiałbym, że padło "uzwojenie" wkładu, zaśniedziałe wtyczki, może rozłączona wtyczka, a możliwe że wskutek Twojej wcześniejszej przygody gdzieś zerwało przewód zasilający.
IMO Centralny nie ma z tym nic wspólnego ale mogę się mylić.
Samiec,
Co do sterowania luster to TTTM co jest zresztą założeniem producenta. Za to przecież płacisz. A z grzaniem to spróbuj coś pomierzyć miernikiem, sprawdź, czy pojawia się napięcie na przewodach do wkładu grzejnego.
jest prostu sposób aby sprawdzic wkład - sprawdzic czy jest jakis opor miedzy dwoma stykami grzania lub podpiac go do prawego lusterka i właczyc grzanie
Jesli chodzi o sterowanie nimi to mam dokłądnie jak napisal Bazyli76,
Roznica jest u mnie taka, ze nie moge sterowac/ustawiac lewego lusterka(ani drgnie). Tylko prawe sie rusza, obojetnie ktore bym chcial sterowac. :roll:
Czyli siadło sterowanie lewym lusterkiem. Jeśli silniczek zawierał się w tej "połowie gratów", to może jakieś kabelki, jeśli jest stary, to pewnie on. Może spróbuj podpiąć prawy w jego miejsce, choć nie wiem, czy są kompatybilne. I czy to nie jest zbyt czasochłonne.
Czyli siadło sterowanie lewym lusterkiem. Jeśli silniczek zawierał się w tej "połowie gratów", to może jakieś kabelki, jeśli jest stary, to pewnie on. Może spróbuj podpiąć prawy w jego miejsce, choć nie wiem, czy są kompatybilne. I czy to nie jest zbyt czasochłonne.
Kompatybilne są. A czasochłonne może być. No ale jak nic nie zrobisz to nic nie osiągniesz
Fakt, to wina silniczka. Dawno nie ustawiałem w ogóle lusterka i spróbowałem ręcznie i porażka, zanim rozruszałem mechanizm to z początku było tak zapieczone że aż milo. Nic wiec dziwnego, że zdalnie nie działało. Silniczek raczej do kosza :roll:
Pytanko do kabelków od wkładu, są dwa identyczne czarne kabelki, czy jest różnica gdzie się je podłącza czy obojętnie? Może tu zostało odwrotnie podłączone i się zwoje we wkładzie spaliły ? :roll:
Powiem wam że ja mam tak żę jak przełącze na Lewe steruje lewym a jak prawym to Prawe ale chyba od 99r jest tak jak pisał Bazyli76, a ogrzewanie lusterek mam jak włącze ogrzewanie szyby. Ale ja bym na jego miejscu pierwsze odpioł lusterko i sprawdził czy są dobrze przewody podłaczone bo mi kiedyś w serwisie jednego albo nie podłączyli albo na wertepach wypadł bo był źle wsadzony.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Dzisiaj dorwalem miernik i sprawdzilem czy dochodzi prad do wkladu luterka. I okazuje sie, ze dochodzi. Wiec wina lezy we wkladzie. :roll:
Jako, ze robione i kupione bylo w ASO, to ciekawe czy podlega to gwarancji?
Dzieki chlopaki za wszystkie porady
Komentarz