Decyzja zakupu - Octavia vs. Golf4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zurawik
    Drive
    • 2013
    • 81

Zamieszczone przez xtremesystems
    Fabua rs nie ma tylko turbinki. ma tez kompresor. a chocby nie wiem jak wzybko zmienial biegi w bumie. dsg7 w trybie s nie przebijesz.dodatkowo kolami nie zamieli .wiec mysle ze do 160 fabia robi z bumy wiatrak
    zadam jeszcze raz pytanie - jeździłeś Fabią RS? ja jeździłem, ona ma przedni napęd i 180 KM, na starcie mieli kołami a ja mam fabryczną szperę i ruszam jak z procy praktycznie bez mielenia bo tył dociska koła do ziemi. Do 150 fabia napewno będzie szybsza bo nawet katalogowo jest szybsza, ale ja piszę o sytuacji że jedziemy obwodnicą obaj 180 km/h i naciskamy gaz........ fabia zostaje z tyłu, uwierz

Pozwoliłem sobie zrobić małe rozeznanie rynku:

1. Abarth 500 1.4T 135 KM i 206 Nm 0-100 km/h 7.9 s V max 205 km/h - 67 590 zł

2. Abarth Punto EVO 1.4T 165 KM i 250 Nm 0-100 km/h 7.9 s V max 213 km/h - 74 000 zł

3. Alfa Giulietta 1.4T 170 KM i 250 Nm 0-100 km/h 7.8 s V max 218 km/h - 72 000 zł

4. Citroen DS3 1.6T 156 KM i 240 Nm 0-100 km/h 7.3 s V max 214 km/h - 79 950 zł

5. Fiat Bravo 2.0TD 165 KM i 360 Nm 0-100 km/h 8.2 s V max 215 km/h - 75 990 zł

6. Ford Focus 1.6T 182 KM i 240 Nm 0-100 km/h 8.0 s V max 224 km/h - 81 150 zł

7. Mitsubishi Colt 1.5T 150 KM i 210 Nm 0-100 km/h 7.4 s V max 210 km/h - 64 900 zł

8. Nissan Juke 1.6T 190 KM i 240 Nm 0-100 km/h 8.0 s V max 215 km/h - 72 900 zł

9. Opel Astra GTC 1.6T 180 KM i 230 Nm 0-100 km/h 7.8 s V max 220 km/h - 82 600 zł

10. Peugeot 208 1.6T 156 KM i 240 Nm 0-100 km/h 7.3 s V max 215 km/h - 66 000 zł

11. Seat Ibiza 1.4T 150 KM i 220 Nm 0-100 km/h 7.6 s V max 212 km/h - 71 672 zł

12. Skoda Fabia RS 1.4T 180 KM i 250 Nm 0-100 km/h 7.3 s V max 224 km/h - 71 000 zł

13. Octavia II FL 1.8T 160 KM i 250 Nm 0-100 km/h 7.8 s V max 223 km/h - 71 000 zł

Wysłałem zapytania do dilerów i okazuje się że od tych cen da się jeszcze trochę zejść...
    Plusem wszystkich tych aut jest to że są turbodoładowane i tak naprawdę każde z nich można poprzez zaczipowanie uczynić naprawdę szybkim wozidłem które niejednego zawstydzi

Co do kilkuletnich RSów itp, kolega szukał pół roku, zjeździł całą Polskę, oglądał RSy w Pb i On. Każdy był albo po wypadku albo cofnięty licznik albo wymagał kilku tys wkładu i sobie odpuścił.
  • zsolpyw
    Elegance
    • 2012
    • 897

Witam

Chcialbym poznac opinie uzytkownikow Octavii, szczegolnie wersii 4x4
    Interesuje mnie silnik 2.0 benzyna + przerobka na gaz.

Zastanawiam sie nad zakupem Golfa 4 z tym silnikiem.
    Jest ich bardzo malo na rynku, na dodatek 100% golfow to import, na 99% kazdy stukniety, tylko nie wiadomo gdzie i jak mocno.

Ostatnio zastanawiam sie tez nad Octavia.
    Wiec interesuje mnie ktora opcja jest lepsza. Jak sie Octavie spisuja w porownianiu do Golfow ?? Jak sie ma sprawa z napedem 4x4 ? interesuje mnie rocznik 2000-2003. Czy warto z tych lat kupic Octavie 4x4 ??
    Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

zsolpyw, porównując golfa IV do octavi z napedem 4x4 trochę bezsensu :? Dla mnie golf IV (kiedys) samochód marzeń i za to plus Jednak kieryjąc się Twoimi kryteriami wyboru....TYLKO OCTAVIA 4X4 :!: Taka moja opinia :wink: Wszystko przemawia za octavia....gabaryty i przede wszystkim napęd 4x4...poza tym tak jak napisałeś...golfy z tego rocznika niestety to w większości szroty, a szkoda :cry: :evil:
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Przeciez Golf IV ma taki sam naped jak Octavia. Nie wiem jak z bagaznikiem w Golfie, ale prawdopodobnie to nie ma go juz calkiem jak pod spodem jest naped, bo w Octavii to 100l mniej.

Octavie mozna tez kupic z diesle 101KM jak rowniez w wersji 1.8T, ktora tez przeciez mozna zagazowac, a palic bedzie tyle samo co 2.0
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Luk@s
          Ambiente
          • 2010
          • 212

Maicroft - myślisz, że aż 100l nie wydaje mi się przynajmniej w O2 - podłoga jest równa i wydaje się równie głęboka jak w zwykłej.
          service by Auto Tar

Komentarz

• BADYL
            RS
            • 2011
            • 2396
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Maicroft, masz rację :wink: tylko ja zrozumiałem z opisu, że zsolpyw, szuka golfa z napędem na 1oś, a octavi 4x4 :roll: stąd moja opinia :wink:
            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Luk@s, Mowimy o OI. W OII podloga jest taka sama dla oski i 4x4, przynajmniej tak mi sie wydaje, bo wielowahaczowe zawieszenie ma kazda OII, a miejsca jest dosc na wal i dyfer z tylu
              Spritmonitor.de

Komentarz

• zsolpyw
                Elegance
                • 2012
                • 897

Chodzi mi glownie o porownanie trwalosci, awaryjnosci, komfortu jazdy, ekonomiki serwisu pomiedzy Octavia I i Golfem 4.

Co do napedu 4x4 to troche obawia sie kosztow serwisu tego.
                Nie wiem czy w miare rozgarniety mechanik sobie poradzilby, jesli mialbym jezdzic do aso to dzieki.
                Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

A co tyle kosztuje w tych autach. Czesci do obu aut kosztuja tyle samo, pewnie blachy tez.

Elementy napedu przeciez tez sa wspolne, wiec koszty identyczne. Co tam jest do zrobienia, wymienic olej z filtrem raz na jakis czas (200zl materialy) i tyle. Skrzynia biegow jest tylko drozsza niz do oski(2tys zamiast 1tys), za to ma 6 biegow (nie wiem czy w 2.0 tez) Golfa mozna wyrwac z mocniejszym silnikiem, bo tam tez VRki byly dostepne
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• palioza
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 417

mimo, ze teraz jezdze passatem wiec VW to wobec takiego wyboru octavia jest 1000 razy lepsza. A 4x4 to moje marzenie na chwile obecna ;-)
                    Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• adlerek
                      Classic
                      • 2007
                      • 3

Poprawcie mnie, ala chyba octavia I jest na płycie golfa.. więc zasadniczo jest tylko cięższa od golfa...silniki zdaje się także, różnica w wyglądzie i bagażniku...

Komentarz

• witachu
                        L&K
                        • 2011
                        • 1319

pozwole sobie zabrać glos jako że sam posiadam Golf-a IV benzyna+LPG. co prawda silnik mam 1.6 AKL ale co nieco moge o tym aucie powiedzieć. autko sprawuje się bez wiekszych problemów. nigdy mnie nie zawiodło. dobrze sie gazuje ten silnik, prosta konstrukcja. wytrzyamala. przelgady co 15 tys km, czasem zdarza sie ze musze mu dolac oleju miedzy przelgądami a czasem nie(0,5-1l). jesli chodzi o rynek aut używanych to fakt, nie jest łatwo znaleść dobry egzemplarz. ja swojego szukalem prawie 4 miesiace i w tym czasie oglądałem 6 golfów za nim trafilem na swojego. polecam ci vwgolf.pl Tam mozesz dowiedzieć sie sporo i znaleść jakiegos golfika sa czasem dobre oferty. ja swoim przez prawie 4 lata zrobiem 60 tys. i nie miałem z nim zadnych problemow, robie przelgądy( wymiana oleju, filtrów, klimy. do tego eksploatacyjne rzeczy jak klocki itp. Do tego przegląd instalacji LPG, filtry swiece, kable, regulacja ). i autko sprawuje sie bez zarzutu.

poza tym jesli chcesz golf-a z napedem 4x4 to tylko silnik 2.8 v6 ale gazowanie to profanacja moim zdaniem :P
                        golf jest mniejszy, mniejszy bagażnik, dokładajac do tego lpg w kole to przy wyjezdzie na kilka dni trzeba oszczednie z bagazami bo zapas trzeba wozić ew. dojazdówke. ale jesli chcesz smigac głownie po miescie to praktyczniejsze bo mniejsze ale płyta podłogowa golf-a IV i OI jest ta sama z tą rożnicą ze octavka ma wiekszy bagażnik.
                        W OI masz wiekcej konfiguracji 4x4 bo i kombi i sedan i diesel i benzyna które da sie zrobić na LPG
                        jak bys miał pytania o golf-a to chetnie moge ci powiedziec co i jak, moze byc tez PW.
                        polecam również forum vwgolf.pl
                        OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                        (znajdź również na fb)

Komentarz

• sew1981
                          RS
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2009
                          • 10917
                          • Fiat

witachu, przecież golf jest też w kombi wersji - variant.
                          To technicznie te same auta, nie ma o czym w ogóle dyskutować, tylko inny wygląd z zewnątrz.
                          Ja bym brał Octavie bez zastanawiania się,bo:
                          1. to technicznie GIV
                          2. są tańsze z tych samych roczników co GIV
                          3. mają większy bagażnik (nawet porównując obie wersje kombi)
                          4. mniejsze ryzyko kradzieży
                          5. łatwiej znaleźć pewny egzemplarz
                          6. łatwiej znaleźć 4x4 z 2.0 (nawet nie wiem czy były 2.0 4x4 w GIV)
                          7. kopalnia wiedzy o OI na OCP :wink:

Jedyny "plus" golfa dla tzw. dresiarzy:
                          większy "respect" na dzielni (jeśli w ogóle gdziekolwiek to auto jeszcze takowy posiada, ale może i tak jest)
                          Ty zapewne nie należysz do tej klasy społecznej i nie zamieszkujesz rejonu gdzie GIV budzi "repect". Więc szukaj OI :P

Komentarz

• Udesky
                            RS
                            • 2007
                            • 1692
                            • Octavia I (1U2)
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez sew1981
                            Jedyny "plus" golfa dla tzw. dresiarzy:
                            większy "respect" na dzielni (jeśli w ogóle gdziekolwiek to auto jeszcze takowy posiada, ale może i tak jest)
                            Ty zapewne nie należysz do tej klasy społecznej i nie zamieszkujesz rejonu gdzie GIV budzi "repect". Więc szukaj OI
                            Jeśli jest działkowcem to w O1 będzie miał większy respekt niz w Golfie.

Były jeszcze 1.9TDI AGR z 4x4, ale to z początku produkcji. 1.8T z 4x4 z tego co mi wiadomo nie tak łatwo dostać i trzeba się trochę naszukać.

Tak na prawdę czy to O1, G4, Leon, Tolledo czy inny pies, to to i tak wsio to samo tylko w innym opakowaniu. Osobiście wolał bym Leona niż G4, no chyba, że potrzebna ci paka to w tedy O1 bez względu na rodzaj nadwozia.
                            W Polsce nie ma kryzysu.
                            Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• matrix_pl
                              Elegance
                              • 2010
                              • 758

jestem z O1

proste cena 3-4 K mniejsza

cala reszta podobna

silnik 2.0 idealny do gazu i niech ktoś mi powie że spala tyle samo co 1,8T powiem że brednie plecie 2.0 przy rumakowaniu jeszcze nigdy nie pożarł mi więcej jak 11 l/100. a 1.8T po mieście walczą o 12 przy spokojnej jeździe
                              Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• Northeusz
                                RS
                                • 2010
                                • 1677
                                • Octavia I (1U2)
                                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez matrix_pl
                                jestem z O1

proste cena 3-4 K mniejsza

cala reszta podobna

silnik 2.0 idealny do gazu i niech ktoś mi powie że spala tyle samo co 1,8T powiem że brednie plecie 2.0 przy rumakowaniu jeszcze nigdy nie pożarł mi więcej jak 11 l/100. a 1.8T po mieście walczą o 12 przy spokojnej jeździe
                                Odnośnie 1.8T też brednie pleciesz . Zebym po mieście spalił te 12 przy spokojnej jeździe, o które taka to walka ponoć musi się odbyć to chyba musiałbym na zaciągniętym ręcznym jeździć :diabelski_usmiech. Piszę na podstawie eksploatacji własnego samochodu. O szybkiej jeździe nie ma co pisać chyba, bo dynamiczna jazda w przypaku każdego z tych silników wygląda inaczej . A co do reszty: jestem za O1.
                                Pozdrawiam
                                Northeusz

Komentarz

• matrix_pl
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 758

Northeusz, Adaś na Podkarpaciu ma 1.8 T (rs 180KM) i 12 to norma a raczej nie wygląda na faceta co na ręcznym jeździ i daje spokój przy wyprzedzaniu

Komentarz

• Sev
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1295

AC na skodę tańsze

Moje modzone 1.8T średnio w mieście pali 12, dzisiaj w korkach było nawet 16. jak nie ma korków, zakładam kapelusz, włączam radio RAM czy inny chillout'cik to nawet 10 wychodzi

Jak mi się spieszy to 13 musi być, ale to odcinki około 6-8km po mieście w jedną stronę.
                                    6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                    Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Northeusz
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1677
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Northeusz, Adaś na Podkarpaciu ma 1.8 T (rs 180KM) i 12 to norma a raczej nie wygląda na faceta co na ręcznym jeździ i daje spokój przy wyprzedzaniu
                                      Widzisz, piszesz o Skodzie Twojego znajomego i wierzę, że tak jest. To w takim razie mam się martwić i zacząc szukać, że mój nie chce tyle spalać? . Nie wiem ile palą 2.0 (pewnie rozrzut też będzie spory jakby się poszukało), ale 1.8T nie MUSI spalać od razu powyżej 12 litrów. Wiem ile pali mój samochód, wiem ile wydaję na paliwo i wiem ile na nim przejeżdżam - nic więcej mi do obliczeń nie potrzeba .
                                      Pozdrawiam
                                      Northeusz

Komentarz

• Udesky
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 1692
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Dodajmy jeszcze, że 2.0 lubi sobie zagryźć benzynę olejem. :P
                                        Co do spalania 2.0 i 1.8T myślę, że portale typu motostat wystarczą aby rozwiązać konflikt.
                                        W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• matrix_pl
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 758

Northeusz, bardzo przepraszam jak uraziłem wiem ile pali mój 2.0 i na spotkaniach ile pali kolegi Andrzej (poniekąd naprawdę dbającego o samochód człowieka gdzie był ustawiać gaz na hamowni) dlatego 2.0 <> 1.8T na korzyść wolnossącego

[ Dodano: Pią 17 Lut, 12 16:37 ]
                                          o proszę 2.0

tylko jedne powyżej odrzucając skrajnych spokojnie można powiedzieć max 10.5

1.8T (różne odmiany)

bez skrajnych około 12

więc?? dalej uważasz że 2.0=1,8T w spalaniu

Komentarz

• Udesky
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 1692
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ale czy warto kłócić się o spalanie skoro jeden i drugi na da się zagazować?
                                            No i nie o tym to temat.
                                            W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Northeusz
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1677
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Northeusz, bardzo przepraszam jak uraziłem
                                              Spoko matrix_pl, nic się nie stało

więc?? dalej uważasz że ...
                                              Tak, w tym temacie dalej uważam, ze najlepsza będzie Octavia
                                              Pozdrawiam
                                              Northeusz

Komentarz

• phoneman
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3374
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

na spotkaniach ile pali kolegi Andrzej
                                                Miałeś na myśli Adasia bo moja 12l/100 km pali ciągnąc dwie Octavie na linie za sobą Ja mam TDI AHF
                                                .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• matrix_pl
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 758

phoneman, ok przepraszam

ale i tak octavia jest lepszym wyborem,

Komentarz

Pracuję...