Jesteśmy na forum skody, więc Octavia to najlepszy wybór Tak uważam :szeroki_usmiech
Decyzja zakupu - Octavia vs. Golf4
Zwiń
X
-
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
-
-
matrix_pl, owszem moja Octa pali teraz średnio 12. Cały czas mam włączoną klimę, by osuszała powietrze, włączone ogrzewanie szyby tylnej i jak jest poniżej -10 to jeszcze załączam grzanie stołków, bo skóra jest zimna.... Poza tym 95 % mojej drogi z domu do pracy i z pracy do domu stoję w korku... Nie ma bata, ma być 12 i tyle :P Ale normalnie w 10L/100 się zamykam i nie ma z tym problemu nawet przy szaleństwach
Ostatnio stojąc w korku licznik średniego pokazał mi 45,5L/100 Twoje 2,0 też tyle łyka? :P
A wracając do tematu, to golf faktycznie lepiej sprawdzi się w mieście, bo:
- jest mniejszy
- ma większy popyt i wprawę w zmianie właścicieli
- szybciej będziesz zmieniał koła (pod zakładem kumplowi zostawili golfa bez kół... nawet wredni cegieł nie podstawili :!: :evil: )
Ja jestem zadowolony ze swojej Octy - gazu nie mam, bo chce mieć radość z jazdy autem, a nie kuchenką (za małe przebiegi, by się bawić w gazowanie i exploatację instalacji - około 800km na miesiąc). Poza tym Golfy z 4x4 to naprawdę rzadkość i jeśli Kolega sam mówi, że wszystkie bite, to sorry, ale chyba odpowiedź jest jasnaSpoty w Rzeszowie i Tarnowie - info w poszczególnych wątkach. Zapraszamy!
----
Jeśli nie używam polskich liter, to znaczy, że piszę na komórce
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981przecież golf jest też w kombi wersji - variant.
Zamieszczone przez sew1981To technicznie te same auta
Zamieszczone przez sew1981Jedyny "plus" golfa dla tzw. dresiarzy:
większy "respect" na dzielniOII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
[quote="zsolpyw"]Chodzi mi glownie o porownanie trwalosci, awaryjnosci, komfortu jazdy, ekonomiki serwisu pomiedzy Octavia I i Golfem 4.
A ja jako użytkownik rocznego Superba II kombi i od nowości 8 letniego Golfa IV Varianta 1.6 16v BZB na Twoim miejscu zdecydowałbym się jednak na Golfa 4.
Niestety z przykrością stwierdzam, że pewne detale w Golfie IV są zdecydowanie lepiej dopracowane niż w Skodzie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Graboszże pewne detale w Golfie IV są zdecydowanie lepiej dopracowane niż w Skodzie.
Osobiście nie widzę żadnej różnicy pomiędzy O1 kombi, a G4 kombi z podobnych lat produkcji, a okazję do porównań miałem.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyZamieszczone przez Graboszże pewne detale w Golfie IV są zdecydowanie lepiej dopracowane niż w Skodzie.
Osobiście nie widzę żadnej różnicy pomiędzy O1 kombi, a G4 kombi z podobnych lat produkcji, a okazję do porównań miałem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Graboszpominę już design kokpitu, który dla mnie w G4 jest zdecydowanie bardziej przyjazny to pamiętam,
Zamieszczone przez GraboszSwoja opinię wyraziłem głównie na podstawie pewnych detali, które rażą mnie w S2. Pomimo tego, że G4 to zupełnie inny segment oraz epoka to pewne rzeczy są po prostu w mojej ocenie są lepiej wykonane, np: nadkola, jakość mocowania chlapaczy, jakość wykładzin i różne detale w bagażniku, wykończenie komory silnika, mocowanie ramek od tablicy rejestracyjne, etc.
Tak więc nie dziwi mnie twoja opinia. Tak całkiem poza tematem, to najbardziej rozczarowało mnie wnętrze Tuarega (jakieś 3 lata temu w Lipsku), po aucie za taką kasę spodziewałem się wypasu, a nie czegoś jak w G5/6 czy Polo. :lol:W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyTu to akurat jest rzecz gustu. Mi osobiście najbardziej podoba się ten z Leona, później Octavii i dopiero Golfa..
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
w sumie to mogę potwierdzić, że jest pewna różnica we wnętrzu między pomiędzy vw a skodą. Miałem passka b5 , mam superba I - technicznie te same auta, jak gIV i OI zresztą. Może ta różnica wynika trochę z dwóch różnych wersji (passek był to w sumie "highline" tylko bez skóry - automat, drewniane dodatki, skórzana kiera itp., skoda to "classic" z dodatkami). Jeśli chodzi o elektrykę w środku w sumie są te same - w passku był tylko dodatkowo tempomat i elektryczny szyber. Auto było z 99 roku, skoda jest z 2005, ale siedzenia wydawały mi się jakby z ciut lepszego materiału niż w skodzie.
I co najważniejsze, taka sama w sumie deska rozdzielcza w vw też była z ciemniejszego plastiku, przyjemniejszego i bardziej eleganckiego. Siedziałem w różnych Superbach i raczej niezależnie od wersji plastik deski jest taki sam. Nie jest zły, "laik" tego nie zauważy, ale wprawne oko dostrzega, że w b5 jest lepszy w szczególe tym i paru innych.
Możliwe że takie drobne różnice występują pomiędzy OI i GIV, jednak nie przeszkadzają one w eksploatacji i to pierdołki :wink:
Komentarz
-
-
Też miałem ten sam dylemat. Miał być Golf mk4 ver. "Ocean" ale jest Skoda. Octavia zwyciężyła tym, że jest autem młodszym, z pewną historią i z większym bagażnikiem. Plastiki na pewno gorsze niż w Golfie ale mi to zwisa. Bardziej istotne dla mnie jest to, że mam młodsze auto z połową tego przebiegu co Golf.O1-->O3--> ?
Komentarz
-
Komentarz