Próba włamania i zamki do wymiany/naprawy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gaetsby
    Classic
    • 2007
    • 30

jak gadamy o góralach to kiedys wchodzilismy na jakas gore,niepamietam na jaka i w schronisku góral nam powiedzial ze bedzie padało a swiecilo slonce,myslimy sciemnia,minęło moze z 15 minut i zaczelo padac
    Zamieszczone przez djczas
    aale pytałem górali starych wyjadaczy że zima ma być ciepła
    mogą mieć racje :diabelski_usmiech
  • aldam
    L&K
    • 2006
    • 1036

Witam

Pierwszy poleciał zamek od strony pasażera jakieś 2 m-ce temu. Widać wyraźnie, że ktoś w nim grzebał, w efekcie czego kluczyk wchodzi jedynie do połowy.
    Pozostał mi jeszcze jeden zamek w bagażniku więc zostawiłem sprawę tego zepsutego.
    Niestety ostatnio ktoś dobierał mi się do zamka w klapie bagażnika i efekt jest ten sam co w pierwszym wypadku. Kluczyk wchodzi jedynie do połowy.
    Na chwilę obecną mogę dostać się do samochodu jedynie za pomocą pilota.

Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość naprawy takiego zamka (ewentualnie gdzie)?
    A jeżeli nie to gdzie mogę nabyć wkładki (poza ASO oczywiście)?
    I jeszcze jedno pytanie do posiadaczy oryginalnego alarmu (chyba DOG) - jak mogę zamknąć z pilota samochód bez alarmu?

Dzięki
    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Wkladki sa na Allegro, ale to wtedy musisz komplet wymienic, bo beda problemy. Ja bym sie tym nie martwil, jak Ci sie akumulator rozladuje to dopiero wtedy bedzie problem, ale to tez mozna w ostatecznosci obejsc Jakas dodatkowa linka do zamka, na trudne czasy. A tak, to ciut utrudni sie dostep do auta
      Spritmonitor.de

Komentarz

• ctv
        Ambiente
        • 2005
        • 127

jak chcesz to mam taki komplet: stacyjka,zamek drzwi,zamek klapy,dwa klucze

http://fabryka-mocy.com.pl

Komentarz

• eX
          Elegance
          • 2006
          • 980

po wlamie i kradziezy octavki, wymienilismy wkladke stacyjki i nie trzeba bylo zmieniac w ogole kluczy

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

eX, Hehe, bo ktos przerobil wkladke do klucza, tylko nie wszedzie komus sie chce :roll:
            Spritmonitor.de

Komentarz

Pamiętaj o rzeczy najważniejszej. KAZDĄ taką wymianę zamków, kluczyka itp MUSISZ koniecznie zgłosić piemnie do firmy ubezpieczeniowej.

W zgłoszeniu opisz, że zmieniasz i pojedź do ASO aby przekodowali ci to. Weź na to rachunek z dokładnym zakresem usługi (to ważne) i też na drugim piśmie zgłoś ten fakt (przekodowania) do ubezpieczyciela.

Po co ?

A no po to, że jak Ci nie daj Boże zapier.... samochód to firma ubezpieczeniowa nie będzie miała podstawy do odmowy wypłaty odszkodowania. W każdym (chyba) OWU jest o tym lakonicznie wspomniane.

Każde kluczyki w sprawach niejaznych są poddawane badaniom mechanoskopijnym. Jeżeli będzie ocena, że nie jest to oryginalny kluczyk ( nie mylić z kupionym oryginalnym i dociętym w razie utraty jednego) to już jest podstawa do odmowy.

KAŻDE OWU mówi o oddaniu 2 kompletów oryginalnych kluczyków.

Komentarz

• aldam
                L&K
                • 2006
                • 1036

A gdyby poprostu kupić nową wkładkę i kluczyk do zamka drzwi mieć awaryjnie na wypadek zepsucia pilota?
                Wtedy zostaje mi komplet kluczyków do stacyjki i odpukać w przypadku kradzieży przedkładam ubezpieczycielowi ten właśnie komplet, nie wspominając o tamtej wkładce.
                Co o tym sądzicie?

PS. Tak sobie myślę , że najlepiej gdyby się dało zamówić w ASO nową wkładkę pasującą do moich kluczyków.
                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Krzych
                  Rider
                  • 2005
                  • 671

Zamieszczone przez aldam
                  najlepiej gdyby się dało zamówić w ASO nową wkładkę pasującą do moich kluczyków
                  Ale jesteś rozrzutny z kasą :wink:

Pozdjedź do punktu gdzie profesjonalnie zajmują się dorabianiem kluczy, to przestroją Ci wkładkę na posiadany klucz. W końcu Skoda to nie jakieś egzotyczne auto, by z zamkami był problem.
                  DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                  www.chiptuning.katowice.pl
                  DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• pawlik
                    Classic
                    • 2006
                    • 17

Ja w W-wie robiłem (co prawda w Punto) właśnie taką operację - dorobienie wkładki do kluczyka. Kosztowało coś ok. 120 zł wszystko. Zakład (nazwy nie pamiętam) na pl. Grzybowskim.

Komentarz

• aldam
                      L&K
                      • 2006
                      • 1036

pawlik

Gdzie dokładnie na Pl. Grzybowskim?
                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• hsurim
                        Elegance
                        • 2006
                        • 788
                        • Kia
                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Za teatrem żydowskim idąc w stronę Grzybowskiej
                        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• pawlik
                          Classic
                          • 2006
                          • 17

Poprawka - naprawa (wraz z nową wkładką) kosztowała 164zł (2002 rok).

Dokładny adres:
                          Uslugi slusarskie samochodowe
                          pl. Grzybowski 10
                          Krystyna Wozniak
                          tel. 6522636
                          czynne od 9 do 18

Komentarz

• ida.mac
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 141

Zamieszczone przez bezduszny
                            KAŻDE OWU mówi o oddaniu 2 kompletów oryginalnych kluczyków.
                            Widzę, że masz obcykaną wiedze z zakresu OWU.
                            Co jest, jeśli auto kupiłem z tylko 1 kluczykiem, co we wniosku o uzbezpieczenie zostało zanotowane.
                            Czy wówczas obowiązuje zasada zwrotu wszystkich tzn. 1 kluczyka?

z góry dzieki za info

pozdr
                            ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

Jeżeli do auta w chwili zakupu był jeden kluczyk i to zostało zgłoszone we wniosku to tak... zwracasz 1 kluczyk.
                              Możesz byc jednak pewny, że ubezpieczyciel upomni sie o informację co sie dzieje z drugim... i czy przypadkiem tym drugim nie został skradziony ( to w przypadku kradzieży ) pojazd.

Jeżli nie potrzebujesz drugiego kluczyka to na wszelki wypadek wyślij pismo do ubezpieczyciela z informacją, że zmieniłeś kodowanie kluczyka... i nie ma możliwości uruchomienia pojazdu drugim z kompletu.

Pamiętaj, każda zmiana w ilości kluczyków lub w samych kluczykach (naprawy dorobienia itp) powinna byc zgłaszana do ubezpieczyciela... najlepiej faxem, lub pismem z potwiedzeniem. Jest to rodzaj doopochronki dla Ciebie i wybija z ręki podstawowy argument do niewypałcenia odszkodowania.

Po zmianie kluczyka czy dorobieniu nowego jedź do ASO niech przekodują całość i wystawią rachunek na to z opisem co zrobili.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

ida.mac, A ubezpieczyli AC z jednym kluczykiem?? Na zgubienie tamtego byl jakis papier :?:

Wiesz, tak pytam bo ja znam przypadek gdzie salon sprzedawal auto, a 3 kluczyk byl wlozony w oslone lusterka i legalnie nim w ciagu kilku dni po kupnie ktos odjezdzal :diabelski_usmiech
                                Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Wiesz, tak pytam bo ja znam przypadek gdzie salon sprzedawal auto, a 3 kluczyk byl wlozony w oslone lusterka i legalnie nim w ciagu kilku dni po kupnie ktos odjezdzal
                                  Swego czasu było tak w Daewoo FSO.. i tak kradziono Polonezy.

Ubezpieczyciel nie ma nic przeciw temu, że jest jeden kluczyk zgłoszony we wniosku o ubezpieczenie. Problem może (i zapewne będzie) kiedy ten samochód zginie..

Komentarz

• aldam
                                    L&K
                                    • 2006
                                    • 1036

Sprawa załatwiona.

Naprawiłem na Pl. Grzybowskim . Podaję adres gdyby ktoś chciał skorzystać z ich usług:
                                    Andrzej Dybczyński
                                    Pl. Grzybowski 10 lokal 8 A ( w bramie)
                                    tel. 6204514, 0602 503 657

Co się okazuje zamki w Skodzie to wielki syf. Po próbie włamania nie mogłem za nic włożyć kluczyka do zamka. Okazało się, że wystarczyło włożyć dowolny kluczyk do połowy i delikatnie przekręcić, żeby drzwi zostały otwarte. Co więcej miałem ustawioną funkcję otwierania szyb z kluczyka więc jak zobaczyłem, że cały samochód (włącznie z szybami) otwiera się dowolnym kluczykiem to lekko zbladłem.

Co zrobiono.
                                    Wymieniłem wkładkę w klapie bagażnika oraz w wkładce od strony kierowcy została odcięta jakaś część w efekcie czego zamek jest nieczynny - można kluczykiem kręcić dowoli i nic się nie dzieje.
                                    Koszt 100,- około 60 min. roboty.

bezduszny

Czy muszę to zgłaszać do firmy ubezpieczeniowej?
                                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Jak kluczyki masz te same to raczej nie.

A to z odlaczeniem dzialania kluczyka to stary numer, problem jest jedynie jak pada akumulator i to tak na amen :diabelski_usmiech
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

Doczytaj w OWU....

Na dobrą sprawę, każdą taką zmianę powinno się zgłościć do ubezpieczyciela dla własnej "doopochronki".

Napisz pisemko z opisem co zrobiłeś i dlaczego, ma to brzmieć tak.. że zwiększyłeś zabezpieczenia w trosce o to by utrudnić potencjalną kradzież samochodu))

Wyślij to faxem lub najlepiej dostarcz i niech podbiją ci kopię.

WSZYSTKO co jest związane z kluczykamim, zamkami i alarmem w samochodzie powinno być zgłoszone pisemnie. Nie ważne co mówi agent który to ubezpieczał... on nie ma odpowiedzialności materialnej za swoje słowa. Klient ma OWU i to jest dla niego jak biblia.

Likwidacja szkód szuka każdej najmniejszej przyczyny aby nie wypałcić kasy...

Komentarz

• ida.mac
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 141

Zamieszczone przez Maicroft
                                          ida.mac, A ubezpieczyli AC z jednym kluczykiem?? Na zgubienie tamtego byl jakis papier
                                          Jak kupowałem auto (uzywane) zresztą z firmy, tak wiec znam auto ,ale poprzedni użytkownik zgubił jeden kluczyk jeszcze jak auto było firmowe. Czy wówczas coś zgłaszali do ubezpieczyciela to nie wiem, ale mnie interesowała sytuacja po kupnie przeze mnie auta i ja ubezpieczajac go zgłosiłem w papierach tylko jeden kluczyk
                                          ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• tomek
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1078

ale nie rozumiem, po co zglaszac zmiany zamkow, czy kluczykow, jezeli takowych sie nie zgubilo. Jak ukradna, to sie nie przyznajesz, ze zmieniales zamki i uzywales nowych kluczy, tylko oddajesz dwa komplety, tych oficjalnych.
                                            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

tomek, Jak zmienisz kluczyk, chodzi o sam grot, to istnieja metody ktorymi mozna dojsc do tego czy byl on oryginalny czy byl to dorabiany grot i wtedy zaczna sie problemy.

Jakis czas temu Weiss w Radiu ZET mial taka sprawe, ze gosc zgubil kluczyk do blokady skrzyni biegow. Kilka tygodni pozniej ukradziono mu auto i nie dostal ani zlotowki, bo nie zglosil tego faktu, mimo ze mial wszystkie dokumenty komplet kluczykow, ale wlasnie brakowalo jednego kluczyka do blokady skrzyni :x
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

Po to się zgłasza, że oddajesz do ubezpieczyciela komplet ORYGINALNYCh kluczyków, kodów.... itp

Jeżeli badania mechanoskopijne (a takie są wykonywane w 99%) wykażą JAKIEKOLWIEK róznice ze stanem ORYGINALNYM (dorobienie grota, wymiana płytki z elektroniką itp).... to już masz powód do odmowy wypłaty.

To samo tyczy się kodow, jeżeli je zmnienisz w stosunku do tych co są na zawieszce... już jest powód do odmowy wypłaty.

Pozostanie tylko droga sądowa...

Komentarz

• tomek
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1078

no tak, moze nie jasno napisalem, ale chodzilo mi o to, ze oryginalne kluczyki sa nietkniete i w komplecie, bo tak jest w przpadku tworcy tego tematu, ktory to zmian dokonal po stronie samochodu, a nie kluczykow. W takim przypadku IMO nie ma co sobie glowy zawracac pisemkami
                                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

Pracuję...