Jak chcecie kupic plazme to tylko :Panasonic TX-P55VT30 albo Panasonic TX-P55VT50 ale ten juz sporo drozszy. Lepszej plazmy na rynku w tej klasie nie ma..
jest lepsza 55ST50 -> lepsza jakosciowo od VT30 i tansza od VT50 :diabelski_usmiech
[ Dodano: Czw 22 Lis, 12 12:06 ]
Zamieszczone przez Zbyhoo
Czemu plazmy Panasonica są dwa razy droższe od LG?
bo maja "lepszą" wbudowaną elektronikę :diabelski_usmiech
chce sie wybrać z synalem nad morze, ale dzieciak ma dopiero 4 lata i 10 h z tyłu nie będziemy jechać. Stad moje pytanie, jak wyłączyć poduszkę powietrzna pasażera?
Nie no, byłem pewien ze dzieci dopiero od jakiegos wieku moga jezdzic z przodu przy właczonej poduszcze. Mowie o takim foteliku, który jest mocowany do siedzenia pasami i dziecko w nim jest spiete pasami fotelika 4 punktowymi?
Z przodu dziecko możesz przewozić w każdym wieku, jeżeli jest przewożone w odpowiednim foteliku. Syna możesz przewozić przodem do kierunku jazdy w odpowiednim dla jego wieku foteliku i nie wskazane jest wyłączanie poduszki. Bo to jest takie samo zabezpieczenie jak dla dorosłych. Warunek: odpowiedni atestowany, prawidłowo zapięty fotelik i odpowiednio ustawiony fotel.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Poduszkę musisz wyłączyć tylko jeżeli przewozisz małe dziecko, które siedzi (leży) w foteliku ustawionym tyłem do kierunku jazdy. Jeżeli przewozisz malucha w foteliku 9kg+, w pozycji siedzącej i przodem do kierunku jazdy nie musisz wyłączać poduszki. Moja córka (6lat) często jeździ z przodu i bardzo jej się to podoba. Nawet nie marudzi
Jak nie ma w schowku "pudełeczka" do wyłączenia kluczykiem - to vag. U mnie w Tourze z 2005 roku mam takie cuś. jak wyłączę, to świeci się kontrolka w lampce wnętrza pod lusterkiem "airbag off".
Ja kiedyś gdzieś czytałem, że nawet jak dziecko siedzi z przodu w foteliku przodem do kierunku jazdy, nawet przy max odsuniętym fotelu - lepiej odłączyć poduchę. Kształt poduszki i siła napełniania jest obliczona do postury osoby dorosłej. dziecku może wyrządzić krzywdę zamiast pomóc.
Ja kiedyś gdzieś czytałem, że nawet jak dziecko siedzi z przodu w foteliku przodem do kierunku jazdy, nawet przy max odsuniętym fotelu - lepiej odłączyć poduchę. Kształt poduszki i siła napełniania jest obliczona do postury osoby dorosłej. dziecku może wyrządzić krzywdę zamiast pomóc.
rób tak jak Ci podpowiada sumienie lub zdrowy rozsądek, ja mam wyłączoną, zwróć uwagę , że dzieciak siedzi w nosidełku i nogi ma sporo wyżej niż osoba dorosła, przy strzale poduchy może mu je połamać, to raz a dwa, poducha jest obliczona na osobę dorosłą a nie dzieciaka i ma za zadanie ochronić i zamortyzować uderzenie pędzącej bezwładnie w jej kierunku osoby dorosłej, dzieciakowi może wyrządzić krzywdę.
że dzieciak siedzi w nosidełku i nogi ma sporo wyżej niż osoba dorosła
popieram w 100 % !! zwróć też uwagę że przy prawidłowym zapięciu dziecka 5-cio punktowymi pasami ( czyli raczej sztywno powinno dziecko być zapięte) w razie kolizji ciało zbyt daleko do przodu się nie przesunie w odróżnieniu od kończyn które bezwładnie do przodu się przemieszczą i wybuchająca poducha może je uszkodzić . Druga sprawa to jak mój dzieciak jeździ autem a ma 3,5 roku to zawsze trzyma nogi bezpośrednio "na poduszcze" i za cholere nie da sie wytłumaczyć żeby tak nie robiło. Więc każdorazowo jak przewożę z przodu to wyłączam poduchę
hubert78: Jesteś rodzicem i nie wiesz co i jak zrobić by dziecko nie trzymało nóg na desce? :roll:
A co Ty wiesz.... przywiazujesz, bo tlumaczyc to mozna, potem przejsc do kar z ktorych dziecko sobie bimba... zabawny temat Kolega zaczal :diabelski_usmiech
Komentarz