Trigger, 5W40 na zimę to taki sobie pomysł. Sam to zrobiłem rok temu i żałowałem :x
Pytanie o koło zapasowe:) Dojazdowka, Normalne.
Zwiń
X
-
Pytanie o koło zapasowe Dojazdowka, Normalne.
WItam!
Mam dosyć infantylne pytanie:
Mam dwie octavie. W jednej (classic) fabrycznie byly stalowki 15" i opony continental ContiEcoConntact 3 195/65/R15 91H. Na zapasie było też 15 cali (felga 1K0 601 027C) i pasująca oponka continental.
W drugiej (elegance) mam fabrycznie Pegasusy 17" a na zapasie stalowka 16" z opona Continental ContiSportContact 2 205/55 R16 91V, Felga 1K0 601 027K, ALE jest na niej zolta naklejka max 80km/h !!! Wychodzi na to ze to dojazdowka (nawet w specyfikacji bylo 1G1 Space-saving spare wheel) Ale dlaczego? Indeks predkosci V ??? Felga stalowa jak kazda inna...
Troche lipa bo czesto jezdze w dlugie trasy i gdyby, odpukac, zlapal kapcia to nie usmiecha mi sei dymac 1000km z predkoscia 80km/h
Pytanie. o co chodzi z ta opona/felga skoro wygladaja na normalne?
Czy zamiast tej 16 moge przelozyc ta 15 z drugiego samochodu i w razie "w" moglbym jezdzic z normalna predkoscia (przypominam mam 225/45 R17) Przeciez nie zmieszcze do tej dziury opony 17"...
Co mi doradzacie?Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
-
-
Zamieszczone przez heretykTroche lipa bo czesto jezdze w dlugie trasy i gdyby, odpukac, zlapal kapcia to nie usmiecha mi sei dymac 1000km z predkoscia 80km/h
Zamieszczone przez heretykCzy zamiast tej 16 moge przelozyc ta 15 z drugiego samochodu i w razie "w" moglbym jezdzic z normalna predkoscia (przypominam mam 225/45 R17) Przeciez nie zmieszcze do tej dziury opony 17"...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pandzikZamieszczone przez heretykTroche lipa bo czesto jezdze w dlugie trasy i gdyby, odpukac, zlapal kapcia to nie usmiecha mi sei dymac 1000km z predkoscia 80km/h
Jedz z sevilli w nocy i szukaj na terenie francji albo czech wulkanizatora o 2 w nocy. W necie oczywiscie :wink:
Zamieszczone przez heretykCzy zamiast tej 16 moge przelozyc ta 15 z drugiego samochodu i w razie "w" moglbym jezdzic z normalna predkoscia (przypominam mam 225/45 R17) Przeciez nie zmieszcze do tej dziury opony 17"...Zostały mi czesci, po szkodniku:
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
to i ja dodam swoje 2 grosze
w poprzednim aucie latem miałem 18. złapałem gumę i założyłem zapas 16. dojechalem tak do wulkanizacji ok 70km z predkosciami nawet do 120 km. fakt troche sie obawialem. gdy mi zakladali oponkę ( bo tamta nie nadawała się do naprawy byla przecieta) podpytałem wulkanizatora jak to wlasnie ejst że jechałem an 3x18 i 1x16 powiedzial że spoko że nic sie nie dzieje bo mialem akurat homologowane rozmiary i średnica calego kola byla taka sama i w 16 i w 18. jezeli chodzi o moje odczucia to nic nie czułem ze cos nie tak.
nie wiem jak to jest gdy tyczy się to typowo dojazdówki. ja miałem zwykłą normalną stalową felgę a 18 byly alusy.
dodam że wulkanizator to nei był jakis tam pan mietek tylko dość duża firma która zajmuje się tylko oponami począwszy od taczek przez tiry kończąc na duzych maszynach rolniczychBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Dobra, ale ja czegoś nie kumam dlaczego na 15 nie ma tej naklejki o ograniczeniu prędkości, a na 16 jest? Sprawdzałem po numerze felgi 1K0 601 027K i jest to zwykła 16 wkładana do wszystkich samochodów koncernu. Sprawdzałem tez oponę zasadniczo sportconntact przewidziana jest do samochodów które rozwiajaj duze predkosci
Większość na allegro dojazdowek w rozmiarze 16 (ale nawet 18 cali) maja jakies smiesnze wymiary 125/80 albo cos w tym stylu.
Moja jesst DOKLADNIE taka:
Moze to nie jest dojazdowka tylko oni daja ta naklejke jak wladaja ja do samochodow z 17 felgami?
Poprostu zastanawiam sie co lepiej miec na zapasie> ta 15 bez naklejek czy ta 16 ktora niby jest dojazdowka? BTW> rozumiem ze pegasus sie nei smeisci w tej dziurze?Zostały mi czesci, po szkodniku:
Komentarz
-
-
Ja powiem tak, zawsze kupując auto biorę pełne koło ( zresztą zazwyczaj na koniec negocjacji dealer to dorzuca w cenie). Rozmiar felgi tak jak napisał blackrs nie ma znaczenia, bo chodzi o średnicę całego koła.ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233
ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025
ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416
Komentarz
-
-
Ciekawa sprawa, czekam również na odpowiedzi . Interesuje mnie to ponieważ w niedalekiej przyszłości zamierzam zakupić Octavie. A kupując nówkę z felgami 17 jest tylko opcja z dojazdowka właśnie..Przy 16 jest do wyboru także normalne kolo zapasowe. Pisze tutaj o konfiguratorze na stronie skodyRenault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique
Komentarz
-
-
myśle że od tak sobie naklejają żeby ewentualnie odróżnić zapasowke od pozostałych kół.Zamieszczone przez FlachaCiekawa sprawa, czekam również na odpowiedzi . Interesuje mnie to ponieważ w niedalekiej przyszłości zamierzam zakupić Octavie. A kupując nówkę z felgami 17 jest tylko opcja z dojazdowka właśnie..Przy 16 jest do wyboru także normalne kolo zapasowe. Pisze tutaj o konfiguratorze na stronie skodyBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
Komentarz