Wymiana szyby przedniej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JEDENZWAS
    Classic
    • 2013
    • 10

Wymiana szyby przedniej

Zamieszczone przez piotrek_os
    Zamieszczone przez Northeusz
    Chociaż w weekend czytałem, że szykowana jest fabryczna wersja Octavii 3 z LPG - czyżby szatańskie 1.4 MPI? :twisted:
    moze do 1,6 mpi wróca :diabelski_usmiech
    No tego nie wiem . 1.6 MPI nie był zapowiadany w ofercie O3, ale za to dzięki O2 był najczęściej wybieranym przez kupujących silnikiem benzynowym, pewnie również dzięki LPG. Oczywiście na rynku polskim.

A wracając do tematu głównego... fajnie, że Vialle się poczuło i wyprostowało swoje dzieło. Jednak najlepiej to o nich nie świadczy oraz o naszych serwisach, gdzie Vialle można założyć. Wprowadzając na rynek drogą instalację, jako pionierzy mogli chociaż do manuala się przyłożyć i sformułować dokładne wytyczne dla monterów. Cena + wrażenia użytkowników raczej nie wróżą większego wysypu chętnych na tą instalację.
  • ZM
    Drive
    • 2012
    • 59

Wymiana szyby przedniej

Spotkała mnie niedawno przykra niespodzianka - niewielki kamyk uderzył (nawet nie wiem dokładnie kiedy) w szybę. Po kilku godzinach pęknięcie na kilkanaście cm...

Autko nowe, kilka tysięcy przebiegu, więc szkoda będzie naprawiana z AC w serwisie autoryzowanym Skody.

Nie mam z takimi wypadkami doświadczenia (to moja pierwsza szkoda). Jak wygląda sama wymiana przedniej szyby i na co zwrócić uwagę przy odbiorze auta?

Komentarz

• przemo9
      Ambiente
      • 2009
      • 228
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Obejrzyj dokładnie całą szybe , sprawdż jak działąją wycieraczki , sprawdz - jeżeli masz - czujnik pracy wycieraczek - taki pod lusterkiem wewnętrznym
      O II fl kombi elegance

Komentarz

• wojtekk
        Ambiente
        • 2011
        • 109

Sprawdź dokładnie lakier przy szybie. Znajomemu porysowali słupek przy wymianie szyby. Zapewne przy wyciąganiu.

Komentarz

• LUKI
          RS
          • 2005
          • 5776

no i tapicerkę, podsufitkę czy nie upierdolili klejem
          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• kris4724
            Drive
            • 2010
            • 55

trzeba sprawdzić samą szybę, tzn. czy jest jakościowo dobra i nie ma zniekształceń. Najlepiej to robić stawiając auto przodem do jakiegoś jednostajnego w formie przedmiotu np. do ściany bloku i dokładnie od środka oglądać świat przez szybę, szczególnie zwracać uwagę po bokach. Kiedyś czytałem jak użytkownik Viniu zmienił szybę czołową chyba na Nordglaas i zmieniali mu na gwarancji bo były zniekształcenia. Warto wstawiać oryginalną szybę, a nie jakieś tam Nordglasy, które ponoć są bardzo miękkie i łatwo się rysują.
            Musisz zwrócić uwagę na słupki od środka czy nie ubrudzone klejem, nie pozrywane zaczepy, trzeba zwrócić uwagę na lakier na dachu i na słupkach bo czytałem że niekiedy przy wycinaniu szyby drutem zdarzają się uszkodzenia dachu które rdzewieją, ogólnie czy wszystko wygląda estetycznie i jest dobrze spasowane - słyszałem że niekiedy fachowcy jak coś nie pasi ładują kleju i gitara. U mnie w cordobie fachmani z aso uszkodzili takie plastikowe pierścienie ozdobne wlotów powietrza, które były polakierowane na srebrny kolor, po prostu zdarli lakier z jednego boku i sprytnie przekręcili kółko tak żeby nie było widać uszkodzenia.
            Tak naprawdę trzeba skrupulatnie obejrzeć całą kabinę , szybę i lakier na zewnątrz

Komentarz

• DOBI
              Drive
              • 2008
              • 95

1; sprawdzić wytrawiony numer vin ma być od środka ..
              2; sprawdzić czy przy wycinaniu nie porysowali karoserii ..(ja sobie zażyczyłem i byłem podczas wycinania i montażu szyby wszystko było w porządku zero zarysowań,nawet robiłem zdjęcia i kamerowałem..trzeba wziąsć to pod uwage że jestem tak zwany Upierdas. ...ale przy wycinaniu bardzo łatwo zarysować ...
              3;znajomemu tak wkleili że po przekroczeniu 120km/h tak wyło że myslałem że mu turbina pada ...więc jazda próbna mile wskazana ....
              narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

jak już zmieniasz szybę to na taką pod sensor deszczu...
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• andrzej111
                  L&K
                  • 2010
                  • 1391

Cenowo wychodzi tak samo jak zwykła, przynajmniej w ASO.
                  Cena zwala z nóg 900zł za szybkę + wymiana
                  Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Zorr
                    RS
                    • 2011
                    • 2110

ZM, ja bym jeszcze zrobił zdjęcie "przyczyny dlaczego wymieniam szybę"
                    potem będziesz sprzedawał autko i pewnie jakiś fachowiec powie, że auto mocno bite od przodu, gdyż szyba była wymieniana.

PS czy ktoś wie czy są na rynku jakieś bardziej wytrzymałe na ryski i zarysowania szyby do O2FL?
                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• tom.tom
                      Rider
                      • 2009
                      • 296

Ja zakładałem oryginalna szybę do O1 z firmy Splintex

Wybrałem szybę z pasem szarym u góry (nie z zielonym, tylko z delikatnym szarym, jakie montuje sie w droższych furkach

Podczas wymiany trzeba uważać na to, żeby odcinając starą szybę, nie wjechać aż do gołej blachy na słupkach (ma zostać warstewka kleju, lakier itd...). Wiadomo - jak do gołej blachy sie dojedzie, to potem bedzie rdzewiało w tym miejscu.

Poza tym oczywiscie czystość itd... Po wymianie szyby, przed jazdą trzeba odczekać ze 2 h (jeżeli użyto szybkowiążacego kleju), żeby nie wprowadzać naprężeń pomiedzy szybe a karoserię (podczas jazdy karoseria będzie pracowac i minimalnie przesuwać się względem szyby, klej musi naprawdę dobrze związać). Auto musi również prosto stać podczas wymiany szyby. Po sciagnieciu szyby karoseria traci sztywność nieco. Wiele osób to olewa, potem szyby samoczynnie pekają, bo nie wytrzymuja ogromnych naprężeń.
                      Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• ZM
                        Drive
                        • 2012
                        • 59

Wymieniam w ASO z AC, więc szyby nie wybieram - będzie oryginalna.

Co do porysowanej blachy to jestem w stanie sprawdzić na zewnątrz, czy w środku nie porysowali to nie sprawdzę. Raczej nie pozwolą mi na obecność przy wymianie.

Uszczelkę też wymieniają przy wymianie szyby?

Komentarz

• g4cek
                          Rider
                          • 2011
                          • 402

masz nówkę furę za kilkanaście tyś a szypać się 900zł na szybę i wymieniać ją u cześka w stodole, daj spokuj jedź do serwisu niech wymienią wbiją w książkę i już. Masz AC to ci poleci 10% zniżki czyli pewnie ze 300zł. Ja kupiłem z pęknietą szybą auto i poprzedni włascicel wymianiał u jakiegos Heńka juz 2 razy a to dla tego że tamten żle oczyszczał po poprzedniej szybie i ta pękała. Ja wymieniłem mineło już prawie rok i szyba firmy nordglass (czyli pułka średnia jak nie najtańsza) i nic nie pęka ale robił to koleś który ma pojęcie o tym temacie, gwarancje dał 12 miesięcy i już. Ty w ASo tez dostaniesz gwarancję i w książce będziesz miał wbite, przy sprzedaży auta nikt nie będzie się czepiał bo pokażesz książkę i będzie wymiana szyby.

Komentarz

• ZM
                            Drive
                            • 2012
                            • 59

Panowie,

napisałem chyba jasno, szyba będzie oryginalna, wymieniana przez profesjonalistów z ASO (o ile można ich tak nazwać ).

Także nie chodzi o rodzaj szyby (bo na to nie mam wpływu) tylko co sprawdzić.

Dzięki za wszystkie informacje.

Komentarz

• PieTrzaK
                              L&K
                              • 2009
                              • 1323
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A ja tak się lekko podepnę - jakie firmy polecacie jeżeli chodzi o "zamienniki" oryginalnych szyb?

Komentarz

• kris4724
                                Drive
                                • 2010
                                • 55

Nie mam własnych doświadczeń, słyszałem że szyby pilkingtona są w miare dobrej jakości

Komentarz

• g4cek
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 402

też polecam pilkingtona, chociaż mam teraz nordglass i różnicy nie widzę

Komentarz

• tom.tom
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 296

Zamieszczone przez ZM
                                    Uszczelkę też wymieniają przy wymianie szyby?
                                    tam jako tako nie ma uszczelki - uszczelkę tworzy właśnie klej.

Jeśli chodzi o te ramki plastikowo - gumowe wokół szyby - one są integralną częścią nowej szyby (jak również mocowanie lusterka już jest na nowej szybie, przekłada się tylko samo lusterko). Ramki te służą do wycentrowania szyby względem karoserii. tylko podszybie zostaje stare.

Co do jakości szyby - mi znajomy (bardzo dobry zresztą szybiarz, można powiedzieć fanatyk wymiany szyb) polecił Splintexa z szarym paskiem właśnie. Jeżdżę już kilka miesięcy z tą szybą i - o dziwo - nie ma na razie ŻADNYCH kropeczek po kamieniach, także nie ma rys promieniowych po wycieraczkach. Czy to możliwe żeby ten splintex z szarym paskiem był lepszy, niż fabryczny splintex bez paska ? Bo na moje oko, to szyba wygląda jakby była o klasę lepsza od tej pierwszej fabrycznej. Tzn ten zielonkawy kolor jest jakby inny, "porządniejszy". Może po prostu dają lepszą folię do środka albo coś - nie wiem.

W każdym razie oryginalna szyba Splintexa była BARDZO ALE TO BARDZO podatna na rysy oraz mikro odpryski po kamyczkach - tysiące takich malutkich kropek patrząc pod słońce. Był nawet kiedyś wątek na forum o tym i wiele osób to zauważyło.
                                    Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• DOBI
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 95

Nadmieniam iż ja Miałem pierwszą szybę wymienianą w klubie w octavi 2 ,w serwisie jeszcze nie wymieniali w O2 to dopiero była jazda dlatego uczestniczyłem przy wymianie...to było 6,5 roku temu...mi się wydaje ze najwazniejsze to jest zeby nie porysowali karoserii....Przecież kazdemu pęknięta szyba może się zdarzyć...aha wymieniali z książką w ręku tam było opisane krok po kroku co robić ...
                                      narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• ZM
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 59

Jestem po wymianie. Niestety nie obyło się bez uszkodzeń - odprysk lakieru na dachu i delikatine powyciągane niteczki na panelu przy prawym słupku.

Odprysk zaprawili tym małym sztyftem, niteczki odpuściłem. Pozostaje czekać na test szczelności (gdzie szukać przecieków?)

Z ciekawostek, to dostałem szybę z 2011 a więc z roku produkcji auta...

Komentarz

• PieTrzaK
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1323
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dzięki za opinie, w takim razie pewnie będę szukał Pilkingtona

Komentarz

• DOBI
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 95

sorry ale ja bym nie odpuścił za odprysk i niteczki....u mnie wymienili jeszcze raz dla tego że numer vin był nie po tej stronie....za kilka lat zacznie ci rdzewieć.......
                                            Zamieszczone przez ZM
                                            Jestem po wymianie. Niestety nie obyło się bez uszkodzeń - odprysk lakieru na dachu i delikatine powyciągane niteczki na panelu przy prawym słupku.

Odprysk zaprawili tym małym sztyftem, niteczki odpuściłem. Pozostaje czekać na test szczelności (gdzie szukać przecieków?)

Komentarz

• misiul
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 521

Witam,
                                              dziś rano zauważylem pająka od odprysku na szybie czołowej. Auto ma 11 m-cy. Byłem dziś u Bednarka w Łodzi. Szkoda zgłoszona. Koszt szyby 1 800 zł ! Będzie z AC. Czy ktoś ma doświadczenia z wymianą szyby w Skoda Bednarek na Szczecińskiej w Łodzi?

Czy u Bendarka można wejść na halę?

[ Dodano: Sob 31 Mar, 12 19:27 ]
                                              Zamieszczone przez ZM

Masz utratę wartości po tym odprysku. Lakier zaprawkowy to jest dla Ciebie dla obić od kamyczków a nie do zabezpieczenia tak wrażliwego miejsca. Samo zaprawienie bazą nic nie da. Baza ciągnie wilgoć musi być baza i bezbarwny.
                                              Obecna naprawa ani estetyczna ani bezpieczna - będzie rdza! Działaj!

Komentarz

• ZM
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 59

DOBI, misiul, odprysk był niewielki nad górnym rantem dachu, do podkładu.

Właśnie taki, jak od kamyczka...

Gdyby nie to, że mam czarny lakier nie byłoby go widać. Został zaprawiony lakierem. Podobnie sam zaprawiałem takie odpryski, a parę ich już niestety mam...

Co mam innego zrobić? Cały dach polakierować?

Co do niteczek, to one są na samej krawędzi panelu. Jak się tam zagląda. Wtedy bardziej razi wykończenie górnej podsufitówki... a właściwie jego brak...

EDIT:

Poza tym panowie, odprysk na dachu to pikuś. Istotniejsze jest, czy nie ma uszkodzeń lakieru w miejscach montażu szyby. A tam to nikt z nas nie sprawdzi...

Komentarz

• misiul
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 521

Jestem po wymianie szyby u Skoda Bednarek Łódź ul. Szczecińska.

Z czystym sumieniem mogę polecić. Nie do poznania, że była wymiana. Nic nie pobrudzone, nie zniszczone, nigdzie nie wyszedł klej.
                                                  Możliwość obejrzenia tuż przed wyjęciem szyby i po wyjęciu. Zrobienia zdjęć.
                                                  Należy tylko poprosić o opcję z oglądaniem.
                                                  Samochód zostaje na noc na schnięcie.

Komentarz

Pracuję...