Ile płynu hamulcowego?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrykot
    Drive
    • 2005
    • 85

Ile płynu hamulcowego?

Zamieszczone przez qwsazx
    alternator doładuje każdy akumulator jaki wsadzisz do auta.
    Nie byłbym tego taki pewien :diabelski_usmiech
  • Subaru
    Rider
    • 2005
    • 640

Ile płynu hamulcowego?

Witam, ile potrzebuję zakupić płynu hamulcowego do S1 i O1?

Wyczytałem na forum Passata, że do B5FL należy kupić 2 litry. U nas koledzy pisali że do Octy 0,75l na napełnienie układu i 0,25 na przepłukanie. Wątpię, aby była taka rozbieżność między tymi dwoma autami.

Ile mam kupić tego płynu do O1 i S1?

Znalazłem jeszcze takie świece

Pasują one do mojego modelu, ale nie wiem czy są one dobre pod względem użytkowania itd.
    Kiedy w ogóle powinno się wymieniać świece? Mam niecałe 120 kkm a nie wiem czy poprzedni właściciel wymieniał, myślę że raczej nie
    Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• TwoB
      L&K
      • 2011
      • 1086
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

jeśli się nie mylę to co 60tys. świece się wymienia
      SATYNOWA O2 Tour
      Z pozdrowieniami
      Bartek

Komentarz

• tryton
        Elegance
        • 2008
        • 935

Do O1 wystarczy ci tak ja napisałeś 1L

Komentarz

• mozgi
          L&K
          • 2009
          • 1128
          • Octavia I (1U2)
          • AKL 1.6 MPI 101 KM

Subaru jeżeli auto dobrze pali to nie wymieniaj, a jeżeli chcesz wymienić świece to bym proponował od razu w komplecie z przewodami.
          świece NGK są według mnie ok, sam na nich jeżdze. Ja robię zakupy w Warszawie u Maciejka ( bo widzę, ze jesteś z Warszawy), http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=23381&start=0 , bo ma dobre ceny.
          ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
          Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

ja kupilem 1 litr i jeszcze zostalo po wymianie. Tylko pamietaj ze jak jest esp to plyn odpowiedni musi byc, nie wiem czemu taki z napisem abs nie starcza, ale mnie gosc pytal i pisze jak byk na plynie "z ukl. esp".

Komentarz

• Subaru
              Rider
              • 2005
              • 640

Golas27, ok, słuszna uwaga

Dzięki Panowie

Komentarz

• gruto
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1265
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

podepnę się pod temat .........
                byłem na 1 przeglądzie w ASO w czerwcu będzie 2 lata jak mam auto - czyli wymiana płynu hamulcowego , zasugerowałem wymianę teraz - po co 2x jeździć - a tu naklejka na dzwiach wymiana płynu hamulcowego maj 2013 - i tu pytanie do was - czy jest jakiś przyrząd do mierzenia płynu ham . czy jest jeszcze dobry ??

Komentarz

• haragon
                  Rider
                  • 2008
                  • 310

Płyn hamulcowy najczęściej wymienia się co 2 lata.
                  Są płyny, które producent (płynu hamulcowego) sugeruje wymieniać co 3 lata.
                  Stopień jego zużycia, przeważnie zależy od stylu hamowania, szczelności układu hamulcowego- płyn jest bardzo higroskopijny (świetnie chłonie wodę z powietrza- wtedy jego sprawność- temperatura wrzenia spada w dół).
                  Co do przyrządu to istnieje takowy, który właśnie mierzy ilość płynu hamulcowego w płynie i na jego podstawie można zweryfikować konieczność jego wymiany ;-)

Należy dodać jedną istotną rzecz!
                  Większość osób badających stan zużycia płynu robi to w sposób nieprawidłowy- mierzą jego zużycie bezpośrednio w zbiorniczku wyrównawczym- a to jest błąd!
                  Jeżeli robi to np. mechanik, a klient wcześniej (nawet kilka miesięcy wcześniej uzupełniał płyn) to pomiar będzie niewiarygodny!!!
                  Pamiętajmy również o tym, że najwięcej roboty płyn hamulcowy ma przy cylinderku zaciskowym. Tam przy tarczy płyn potrafi się drastycznie nagrzewać, a i elementy elastyczne wężyków hamulcowych nie zawsze mają właściwą szczelność (guma z czasem pęka i parcieje), nie wspomnę już o tym, że w wąskich przewodach praktycznie w ogóle nie dochodzi do mieszania płynu.
                  Patrząc z takiego punktu widzenia możemy powiedzieć, że pomiar w zbiorniczku wyrównawczym może pokazywać, że płyn jest jak najbardziej OK, ale przy zaciskach ten sam płyn może być już zużyty.
                  Jedną z lepszych metod pomiarowych jest metoda sprawdzenia płynu w zbiorniczku i z zacisku (spuszczając przez odpowietrznik próbkę testową- głównie z przednich kół ale nie tylko).
                  Tylko taki sposób pomiaru płynu da nam wiarygodny wynik.

Wniosek końcowy
                  Dlatego uważam, że nie ma się co bawić w pomiary płynu tylko wymieniać go zgodnie z interwałem zalecanym przez producenta płynów hamulcowych, czyli przeważnie co 2 lata i tyle ;-)
                  "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
                  >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
                  >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• Subaru
                    Rider
                    • 2005
                    • 640

Jaki płyn hamulcowy kupić? Chciałem kupić taki jak w ASO, ale na allegro nie mogę znaleźć. Z tego co napisał kolega Golas27 powinienem mieć napisane do układów z esp, a takowego nie mogę znaleźć.

Jak możecie to podeślijcie mi linka, bo ja allegro nic nie widzę. Może lepiej udać się bezpośrednio do serwisu i tam zakupić? (wymienić chcę samemu bo im jakoś nie ufam...)

1) do superba z esp

2)do O1 bez esp

Komentarz

tu sa np. TRW i jak zauwazysz pewnie to jest wyrozniony taki do ukl. ham. z esp ja mam wlasnie z TRW tylko w innym opakowaniu, a do Octy to jakis Dot 4 moze byc ten TRW

Każdy element uruchamiający hamulec jest dopasowany do standardów OE, a nasza szeroka gama zapewnia wyjątkowe pokrycie europejskiego parku pojazdów.

PS. Ogladnij ten krotki filmik troche wyjasni Ci.

[ Dodano: Pon 16 Kwi, 12 18:25 ]
                      ja chyba nawet tego lalem http://allegro.pl/volvo-trw-dot-4-do...226865995.html z esp
                      z tego o pamietam, jesli to dokladnie ten byl (bo tych kolorow butelek to pare jest) to temperature wrzenia mial cos jak ten lepszy "Grand Prix" (i kosztowal podobnie) generalnie testowalem po zmianie tarcz ostro hamulce i nie dzialo sie nic niepokojacego.

Komentarz

• Subaru
                        Rider
                        • 2005
                        • 640

Rozumiem że jeśli samochód wymaga płynu DOT4 a ja wleję DOT5 to wszystko ok, natomiast odwrotnie byłby problem zgadza się?

Komentarz

Pracuję...