Woda w O1 kombi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • martino
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 974

Woda w O1 kombi

Ewo, podjedż do jetronika albo na międzyrzecką wiecej jak chcesz wiecej info daj znac na priva.
    Martino
    125 KM /272 Nm - to już było....
    teraz jest duży "+"
    dgw.esite.pl

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
    -----------------------------------------------
    PerfectService by DobryGrześWawa
  • walpok
    Classic
    • 2006
    • 2

Woda w O1 kombi

Witam wszystkich. O to się chyba jeszcze nikt nie pytał - bo nic nie wyszukałem.
    Mianowicie od pewewnego czasu stwierdziłem że w prawym tylnim błotniku zbiera mi się nieco wody. Nie moge zidentyfikować skąd ona tam spływa (prawa tylnia szyba?, lampa?....)
    Proszę o radę

Komentarz

Zamieszczone przez walpok
      że w prawym tylnim błotniku zbiera mi się nieco wody.
      w srodku masz ta wode ?

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

Sigma_74, tak wśrodku to nie jest wina nieszczelności tylko poprawej stronie jest taki odpowietrznik i troche z niego przechodzi ja mam to samo i sie nie przejmuje to są takie niby skrezla nie pamietam czy poprawej czy po lewej stronie

Komentarz

a juzmyslałem ze trzeba do blacharza jechac
          widzisz, ju wszystko jasne .

Komentarz

• RomanS
            Elegance
            • 2004
            • 804

Zamieszczone przez djczas
            Sigma_74, tak wśrodku to nie jest wina nieszczelności tylko poprawej stronie jest taki odpowietrznik i troche z niego przechodzi ja mam to samo i sie nie przejmuje to są takie niby skrezla nie pamietam czy poprawej czy po lewej stronie
            Nie wiem jak jest w kombi ale w niekombi to jest po prawej stronie (pasażera) i u mnie po 6 latach, parkowanie pod chmurką, kropli wody nigdy nie było.
            Tak, że IMO to nie to.

Chyba, że masz pęniete (dziurawe) nadkole i bez chlapacza, ale to też mało prawdopodobne, ten wywietrznik działa w jedną stronę, niedawno to oglądałem.
            Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

RomanS, w kombi jest taki problem bo kostki pregniwają od elektryki i podobno tttm
              umnie czasem sa sladowe ilosci wody

Komentarz

• RomanS
                Elegance
                • 2004
                • 804

djczas, a czy tylne boczne szyby w kombi są wklejane ? Czy może tak , jak w Passatach kombi B3 i B4 ramka z szybą mocowana śrubkami ? Co prawda mam takiego sędziwego passata, ale w niezłym stanie i bez "szkodliwej" przeszłości i tam też tego problemu wodnego nie ma.
                A instalacja elektryczna w Octavii kombi idzie prawą stroną, czyli tam gdzie ten wywietrznik? bo w hatchbacku lewą ..

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

RomanS, lewą stroną idzie instalacja co do szyby jest klejona z tego co pamietam było juz na forum o tym gnicu kostek elektrycznych

Komentarz

• walpok
                    Classic
                    • 2006
                    • 2

Dzięki Wam ale ma się to tak.
                    Z prawej strony owszem są tzw. skrzela ale do nich nie dodstaje się woda deszczowa podczas postoju - więc to odpada. Tylna lewa szybka - owszem ma ramkę ale jak jest mocowana - nie mam pojęcia.
                    Z tej strony na szczęście nie ma żadnych kabli więc jest gucio.
                    Ale ta woda - po każdym deszczyku - ze szmatki trochę wycisnę.
                    I problem pozostaje

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

A nie wlewa sie gdzies przez wlew paliwa, bo on jest jedynym sensownym miejscem, ktoredy moze wlewac sie woda. Szyba jest klejona, wiec to odpoda. W czasie jazdy jedynie moze przez ten odpowietrznik sie dostawac, ale to tez raczej malo mozliwe. :|
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

mi po lewej i prawej stronie się tak działo ale wziełem wyrególowałem zamek żeby sie głębiej zamykał w tedy uszzelki sie bardziej docisły i przestało. A doszłem do tego jak małzonka olewała samochód wodą ze szlałfa a ja siedziałem w bagazniku i w końcu doszłem. Zreszta po kazdej wiekszej ulewie zawsze mialem mokro a teraz juz mam temat z głowy. PZDR suchy i zadowolony daneczek76, ja mam chechback.
                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• RomanS
                          Elegance
                          • 2004
                          • 804

daneczek76, tyle, że w kombi przy przecieku przez uszczelkę woda idzie zdecydowanie w dół, co najwyżej koło zapasowe się utopi :szeroki_usmiech , chociaż jest tam otwór(otwory) odpływowe. Zeby zawędrowała do boczków to musiałaby zasuwać albo lekko pod górkę albo pokonać krawędzie zgrzewów wytłoczek, a to nie wydaje mi się....

To co, może się skrapla przy zmianach temperatury ? Czy boczki w kombi są też tylko z wykładziny ? Bo może z czegoś innego i wilgoć nie może odparowywać ?

Komentarz

• daneczek76
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 3642
                            • Toyota

RomanS, wiesz ja napisłem wiadomość dla tych co mają hechback tak przy okazji postu z wodą. Ale tak czy tak dobrze by było wejśc do auta polewac go solidnie wodą i wyczajić gdzie cieknie to chyba najlepszy sposób.PZDR
                            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• RomanS
                              Elegance
                              • 2004
                              • 804

daneczek76, spoko, wiem, gratuluję właściwego podejścia w poszukiwaniu przyczyny, wreszcie ten pojemny bagażnik hatchbacka na coś się przydał

Zaznaczam, (dla jednoznaczności wypowiedzi), że mimo iż metoda może śmieszna to jak najbardziej właściwa i sam bym też tak zrobił.

Może właśnie w kombi ktoś zrobi taki eksperyment i słowo stanie się ciałem a my skończymy z domysłami :?:

Komentarz

• rogoz
                                Rider
                                • 2006
                                • 397

Zamieszczone przez djczas
                                RomanS, w kombi jest taki problem bo kostki pregniwają od elektryki i podobno tttm
                                umnie czasem sa sladowe ilosci wody
                                Ten TTTM dotknął także i mnie. Objaw to bajoro w lewym tylnym błotniku, smród zgnilizny i zaśniedziałe złączki elektryki.
                                Zabrałem się za szukanie przyczyny i lejąc wodę szukałem źródła przecieku. Szyba boczna i uszcelka tylnej klapy od razu zostały zostały wyeliminowane. Woda do błotnika leje się po wiązce przewodów elektrycznych z okolic lewego zawiasu klapy bagażnika.
                                Niestety nie ma tam dobrego dostępu i nie mogę dokładniej zlokalizować którędy cieknie. Poderzenia mam na listwę dachową lub szczeliny wnęki zawiasu klapy bagażnika.

Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Jakieś sugestie?

Komentarz

• pleban
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 580

u mnie w poprzedniej Octavce pojawiała się woda w tylnym lewym błotniku - okazało się, że to nie woda a płyn spryskiwacza. Tam jest łączenie przewodu i na łączce puszczało
                                  była O1 1,6 102 KM
                                  była O1 1,9 TDI 90 KM
                                  była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                                  był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                  jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• latar998
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 76

U mnie w kombi tylni prawy błotnik przy skrzelach.Przyczyny nie znalazłem, ale myślę że wilgoć się skrapla.

Komentarz

Pracuję...