Mój znajomy jak przerabiał Fiata 126p na rajdówkę robił ekstra kurs nad morze i nazot na Śląsk żeby dotrzeć silnik. Też sobie zafunduj jednodniową wycieczkę i po problemie;p
Octavia z rocznika 2012 (family Plus) 71000 PLN dobra cena?
Zwiń
X
-
Octavia z rocznika 2012 (family Plus) 71000 PLN dobra cena?
Witam,
Mam zamiar przesiąść się z Octavii z 2006 r. kombi 1.9TDI do Octavi FL2 Liftback z silnikiem 1.4 TSI
Dealer zaproponował mi cenę 71000 PLN za Family Plus. Z dodatkowych rzeczy dołożył torbę do bagażnika i dywaniki gumowe oraz siatki przeciwsłoneczne na boczne tylne szyby.
Są halogeny, czujniki parkowania tył, radio Swing, tempomat, lakier metalik cappucino, siatki w bagażniku, blokada skrzyni biegów, podłokietniki ale to wszystko standard.
Wydaje mi się że to trochę wygórowana cena po tym co widziałem w Automaniaku i rabatach rzędu 9000 PLN.
Proszę o opinię bo rozważam również zakup Jetty w wersji Comfortline Optimum z tym samym silnikiem. Proszę o obiektywne opinie czy warto dopłacić kilka tysięcy do Jetty.
pozdrawiam
-
-
dzięki za szybką odpowiedź.
Oczywiście Jetta bardziej mi się podoba. Dostałem nawet ofertę na Jette Optimum ComfortLine za 76600 z lakierem metalik.
Wyposażenie Jetty wydaje się być nawet lepsze za te kilka tysiecy więcej. Czujniki parkowania z przodu, podgrzewane fotele, dysze spryskiwaczy, pakiet skórzany, halogeny, alarm, bluetooth no i auto wygląda o niebo lepiej. Siedzi się też jakoś tak inaczej niż w Skodzie.
Ale jedno jest na minus - boczki drzwi wewnątrz w Octavii są miękkie w Jettcie twarde a podłokietnik nie jest regulowany w żadnej płaszczyźnie.
Ale za to w jettcie mozna sobie w tej cenie zamówić tapicerkę czarną , brązową lub beżową.
No i wielki minus za 5 miesięcy czekania na auto którego transport z Meksyku trwa 6 tygodni.
Mam naprawdę wielki dylemat...
Komentarz
-
-
Corelus,
Za te pieniądze (jeżeli silniki są takie same) brałbym Jettę.
Octavia, przynajmniej I ma beznadziejne fotele. Ja zaraz po zakupie musiałem je wymienić na fotele z Leona Cupry, bo na fabrycznych nie dało się siedzieć. No i kwestia wygłuszenia.
Gdyby różnica w cenie wynosiła kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy na korzyść Octavii - to oczywiście Octavia, ale jak to jest zaledwie kilka tysięcy pln, to Jetta. Jak rozumiem, to samochód raczej kupujesz na kilka lat, a nie na kilka miesięcy.
Komentarz
-
-
Ja kiedy planowałem kupić swój samochód ( tylko, że to segment niżej) też oglądałem i jeździłem m.in. Fabią II FL. Ostatecznie kupiłem VW chociaż różnica na korzyść Fabii wynosiła ok. 7 tys. Dla mnie jednak ważne było wyciszenie i jakość materiałów, a tu w Skodzie jest gorzej zwłaszcza jeśli chodzi o wyciszenie. Wcześniej miałem OII z 2007 roku z 1.6FSI i również była głośniejsza od Polo (co niektórych może zdziwić :wink. A na samochód też czekałem prawie 5 m-cy, ale czas szybko leci
Tak więc moim zdaniem zamawiaj Jette.
PozdrawiamGolf VII TDI Variant
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RABINparasite, tylko to co dałeś w linku to oferta superauto zapewne w mega wypaśnym kredycie gdzie w rezultacie końcowym zapłaci się ok 85tys.
Komentarz
-
-
RABIN, dokładnie. Minimum kredytu 15.000 PLN. Jak ktoś ma gotówkę (na całość auta) to wpłaca 50.700 i na resztę bierze kredyt na 36 miesięcy z ratą 560 PLN miesięcznie. Lichwa straszna bo łatwo policzyć, ale płacisz pierwsza ratę 560 PLN i w następnym miesiącu spłacasz pozostałość kredytu w całości obciążone opłatą manipulacyjną 750 PLN i sumarycznie auto kosztuje dokładnie 65.890 PLN.
Cwaniaczki z z tej firmy liczą na klientów bez wolnej gotówki ale widzę w tym interesie potencjał w drugą stronę dla kogoś kto ma wolne środki...
Komentarz
-
-
Corelus, na otomoto
np.: 1.8TSI Family plus za 68 385zł
1.4tsi Family Plus za 65 900zł
a Krakowskiej Emidy masz za 67 862zł 1.8TSI family plus
Ogólnie, 71tys za to co Ci zaproponowano to chyba za dużo
[ Dodano: Sro 09 Maj, 12 15:01 ]
pandzik, tak w tej cenie wyjedzie superbem ale biednym,
natomiast za różnice w cenie nawet tych 7tys zł to tak octavie wyciszy że fabryczny superb będzie przy nim jak traktor.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pandzikZorr, Zorr, porównaj sobie wnętrze Octy w wersji f. i "biednego" Superba. Zresztą jak ruszy na jeździe próbnej to Corelus, sam oceni co dla niego lepsze. :P
Miejsce, materiały, wygodniejsze fotele, lepsza wentylacja, wyciszenie, komfort - wszystko przemawia za biedną wersją Superba. Takie smaczki jak zdublowany system otwierania bagażnika.
Klasa wyżej, w dodatku sporo nowszy samochód.
climy auto dwustrefowej, tempomatu, alu felg, więcej pali, jest wolniejszy i mało zwrotny na parkingu no i kosztuje jakieś 7500zł więcej.
PS Skoro autor wątku zapytał czy cena jest adekwatna to trzymajmy się tego a nie wyszukujmy wszystkie modele jakie można kupić w podobnej kwocie.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FerdVW Jetta będzie zapewne dużo, dużo lepiej wyciszona. Dla niektórych ma to bardzo duże znaczenie. Ja ze swojej Octy jestem bardzo zadowolony, ale musiałem ją naprawdę mocno wygłuszyć.
Jetta takie wygłuszenie (i nie tylko takie) będzie miała już w standardzie....
.....Octavia, przynajmniej I ma beznadziejne fotele. Ja zaraz po zakupie musiałem je wymienić na fotele z Leona Cupry, bo na fabrycznych nie dało się siedzieć. No i kwestia wygłuszenia.
Zastanów się, jaki mają sens i co wnoszą do tematu te Twoje dwie wypowiedzi?
Komentarz
-
-
Zdecydowanie nie jestem zainteresowany Superbem. Przynajmniej narazie. Tak jak słusznie ktoś zauważył Octavia jest o wiele zwrotniejsza i troche mniej pali. Przy codziennej jezdzie do pracy na pewno ma to znaczenie.
Superb - jak najbardziej mi się podoba ale tylko w wersji kombi.
Natomiast rozważam ciągle Jettę bo podoba mi się bardziej z zewnątrz. Środek nie powala poza wygodnymi siedzeniami. Wykonanie boczków drzwi moim zdaniem poniżej krytyki - na poziomie mojego Golfa Plusa V z 2006r. Natomiast wydaje mi się, że w Jettcie jest wewnątrz nieco więcej miejsca, zapewne za sprawą większego rozstawu osi, kół i deski rozdzielczej chyba nieco płytszej niż w Octavii.
Za wersję Jetta ComfortLine Optimum z alarmem i halogenami, lakier metalik krzyknięto mi cenę 76600PLN. Czekam na auto testowe, żeby mieć porównanie i czas najwyższy podjąć decyzję
Komentarz
-
-
Corelus, tak tylko,
modele modelami, ale może warto przemyśleć kwestie elementów które później raczej już nie dołożysz tj.
1.8TSI zamiast 1.4TSI
4x4
DSG
byłoby super ale dojeżdzam 45km do pracy i chyba nie mogę sobie na to pozwolić (spalanie)
Mimo to idę w benzynę bo mam dosyć swojego klekotaPragnę ciszy. Także przesiadka do benzyniaka nawet jeśli to będzie skoda a nie jetta będzie in plus.
Nie ukrywam także że serwisowanie dieselka dało mi ostatnio w kość ale to chodzi o 1.9 TDI w Golfie Plusie. Ma już swoje najechane i trzeba było parę rzeczy powymieniać - turbo, 2 łożyska w skrzyni, wałek rozrządu.
Dlatego chcę spróbować eksploatacji benzyniaka od nowości bo nie miałem jeszcze okazji
Komentarz
-
-
Roznica w spalaniu pomiedzy 1.4 a 1.8 na trasie mysle ze nie bedzie bardzo odczuwalna, niech bedzie 1 litr roznicy to jest 6 zł dziennie, 30 zł tygodniowo, 120 zł miesięcznie. A roznica w osiagach kiedy beda potrzebne jest znacznaBudowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
Komentarz