[O1] Wymiana silnika a plukanie silnika

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesieks8
    Classic
    • 2011
    • 30

Czołem

A wie ktoś może, gdzie i za ile można w Poznaniu zestroić antenę? Podłączenie radia i anteny ogarnę sam.

Pozdrawiam

Błażej
  • danielosy
    Rider
    • 2010
    • 269
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam zaciekawila mnie sprawa,kiedy zakupilem olej sprzedawca polecil mi plukanke silnika przez zmiana oleju.Twierdzi ze z palety Motul, Millers, Fuchs kupic jakas plukanke i wlac zawartosc do brudnego oleju przed wymiana i po 15minutach wymienic olej stary na nowy koledzy powiedzcie czy stosujecie takie wynalazki czy nie warto boje sie sam zrobic dlatego pytam co sadzicie o tym>prosze o pomoc

wyrwane z tegkstu ja mam nowy samochod 2008r przebieg 75tys km

producent zaleca to stosowac przy kazdej wymiane....ale chociaz co druga lub co trzecia wymiane lub np. kiedy kupiles auto ,
    nie wiesz co zalewał poprzednik lub nie masz pewnosci kiedy wymienial olej lub olej na bagnecie wskazuje stan ponizej minimum lub jest czarny jak smoła i niema odpowiedniej lepkosci , lub
    sam ,,przegiełws,, i zrobiles miedzy wymianami oleju wiecej km niz powinienen to TAKA PLUKANKA MOZE TYLKO POMUC SILNIKOWI !!!
    NIERAZ W SILNIKACH WIDZIMY TAKI ,,SYF,, ZE SZKODA WLEWAC SWIERZEGO OLEJU NA TAKI BRUDNY SILNIK,
    POPROSTU PO WYMIANIE OLEJU I FILTRA KDY KAZEMU WŁASCICIELOWI ODPALIC SILNIK NA 10 SEKUND ZEBY FILTR ZASSAŁ OLEJ PO TO ZEBY SPRAWDZIC STAN OLEJU NA BAGNECIE TO CZESTO OLEJ JUZ PO TYCH 10 SEKUNDACH ROBI SIE WSILNIKU ,,CZRANY JA SMOŁA,, A TAK SIE DZIAC NIE POWINNO , TAKA ZWYKLA WYMIANA BEZ PREPARATU GDY W SILNIKU JEST DUZO SZLAMU POPROSTU NIEMA SENSU.....
    moja czarna perla
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• ernestowski
      Ambiente
      • 2012
      • 228

Wydaje mi się, że przy sprawnych filtrach w silniku nie powinno być szlamu. Co prawda sam podczas ostatniej wymiany oleju użyłem środka do czyszczenia układu olejowego, ale nie zauważyłem żeby zaszkodził albo pomógł. Na pewno nie rozszczelnił silnika. Pamiętam, że kiedyś (początek lat 90) wujek wymieniając olej w dużej ciężarówce też używał jakiejś płukanki, tj. spuszczał stary olej, zalewał płukankę, pozwalał troszkę popracować silnikowi, spuszczał płukankę i zalewał nowy olej :-)

Komentarz

• lukas_jg
        Rider
        • 2012
        • 600
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ernestowski, to raczej płukankę dodaje się do starego oleju - działa ona w ten sposób, że rozrzedza stary olej przez co ten powinien szybciej wypłynąć (dodatkowo powinna rozpuścić jakieś tam złogi).
        Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez danielosy
          Witam zaciekawila mnie sprawa,kiedy zakupilem olej sprzedawca polecil mi plukanke silnika przez zmiana oleju.Twierdzi ze z palety Motul, Millers, Fuchs kupic jakas plukanke i wlac zawartosc do brudnego oleju przed wymiana i po 15minutach wymienic olej stary na nowy koledzy powiedzcie czy stosujecie takie wynalazki czy nie warto boje sie sam zrobic dlatego pytam co sadzicie o tym>prosze o pomoc

wyrwane z tegkstu ja mam nowy samochod 2008r przebieg 75tys km

producent zaleca to stosowac przy kazdej wymiane....ale chociaz co druga lub co trzecia wymiane lub np. kiedy kupiles auto ,
          nie wiesz co zalewał poprzednik lub nie masz pewnosci kiedy wymienial olej lub olej na bagnecie wskazuje stan ponizej minimum lub jest czarny jak smoła i niema odpowiedniej lepkosci , lub
          sam ,,przegiełws,, i zrobiles miedzy wymianami oleju wiecej km niz powinienen to TAKA PLUKANKA MOZE TYLKO POMUC SILNIKOWI !!!
          NIERAZ W SILNIKACH WIDZIMY TAKI ,,SYF,, ZE SZKODA WLEWAC SWIERZEGO OLEJU NA TAKI BRUDNY SILNIK,
          POPROSTU PO WYMIANIE OLEJU I FILTRA KDY KAZEMU WŁASCICIELOWI ODPALIC SILNIK NA 10 SEKUND ZEBY FILTR ZASSAŁ OLEJ PO TO ZEBY SPRAWDZIC STAN OLEJU NA BAGNECIE TO CZESTO OLEJ JUZ PO TYCH 10 SEKUNDACH ROBI SIE WSILNIKU ,,CZRANY JA SMOŁA,, A TAK SIE DZIAC NIE POWINNO , TAKA ZWYKLA WYMIANA BEZ PREPARATU GDY W SILNIKU JEST DUZO SZLAMU POPROSTU NIEMA SENSU.....
          tego się nie da czytać, to raz, a dwa, że jest to temat poruszany setki razy w tematach olejowych :idea:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...