[O1] Jak działa chłodnica oleju w 1.6 BFQ

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wklicki
    Classic
    • 2010
    • 28

Zamieszczone przez ruwado
    Ma trochę latek, ale ładnie wygląda Bezawaryjności
    Zgadza się.Ma swoje lata.Ale to samochód z niezniszczalnym silnikiem i bezawaryjny.I taki potrzebuję.Mam inne samochody ale ten jest niezawodny.Wiem,że wsiąde do niego,on zapali i pojedzie ze mną gdzie chcę.Mam jeszcze Sharana 1.9 TDi 110KM po 470 tyś,którym zwożę auta i też wiem,że to auto nie do zajechania.Czego nie mogę juz powiedzieć o Boxerze HDi lub Sprinterze CDi.Ps.jak założę 17" będzie jeszcze ładniejsza.Pozdrawiam.
    Aktualnie: OCTAVIA I 1.8T 20V 150km AGU
    Było: FABIA I 1.4 MPI + LPG
    OCTAVIA 1.9 TDI 90km

• romman
    Ambiente
    • 2009
    • 201

Witam,

Intryguje mnie to, w jaki sposób działa chłodnica oleju? Jest ona podłączona z układem chłodzenia? Jeżeli tak to z dużym czy małym obiegiem? Gdzie toto się znajduje (blok silnika? miska olejowa?).

Gdzieś czytałem wątek, jakoby olej w 1.6 BFQ miał tendencję do przegrzewania się. Prawda to jest? Czeka mnie 1200 km po autostradach w upale i wolę wiedzieć na ile mogę sobie pozwolić :-)

Dzięki

Komentarz

• czernobyl
      L&K
      • 2008
      • 1276
      • Octavia III (5E3)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez romman
      Czeka mnie 1200 km po autostradach w upale i wolę wiedzieć na ile mogę sobie pozwolić
      technicznie Cię nie wspomogę, ale śmigałem po węgierskich autostradach przy +38*C i przejechanie trasy pd. Balaton-Miszkolc z prędkością wg GPS 130-140kmh nie spowodowało żadnego uszczerbku na silniku - oczywiście jadąc z prędkościami autostradowymi żre olej w dużych ilościach, więc miej bańkę ze sobą

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Re: Jak działa chłodnica oleju w 1.6 BFQ

Zamieszczone przez romman
        Gdzieś czytałem wątek, jakoby olej w 1.6 BFQ miał tendencję do przegrzewania się. Prawda to jest? Czeka mnie 1200 km po autostradach w upale i wolę wiedzieć na ile mogę sobie pozwolić :-)
        Nie spotkalem sie z takim problemem a pare tysiecy w Grecji, Chorwacji i Czarnogorze zrobilem. Silnik predzej przegrzeje sie w korku niz przy jezdzie autostradowej - zaznaczam ze nie jechalem dluzszego odcinka z predkoscia powyzej 130-140.

Komentarz

Pracuję...