Czujnik otwartych drzwi.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baloo
    Drive
    • 2006
    • 57

Czujnik otwartych drzwi.

cześć Panowie. jakie rzeczy obsługuje kerownica wielofunkcyjna w O2 i dlaczego gdzieś tam czytałem , niekoniecznie na naszym forum , ze trzeba sie przyzwyczaić do jej obsługi ?
    czy jestescie z niej zadowoleni , ci którzy ja posiadają ?
    baloo
  • MARCUS
    Ambiente
    • 2005
    • 230

Czujnik otwartych drzwi.

Po otwarciu tylnych lewych drzwi nie zapala się oświetlenie wnętrza (a do tej pory się zapalało). Po mocniejszym pociągnięciu klamki wewnętrznej zapala się ale na krótko i za chwilę gaśnie, z zewnątrz czy słabo czy też mocno ciągnie się za klamkę to i tak się nie zapala. Szukałem na forum ale znalazłem tylko parę ustrek podobnych. Porady są trochę lakoniczne, tym bardziej dla mnie, bo jeszcze tego nie robiłem a boję sie żeby czegoś nie uszkodzić. Wiadomo pciągnę coś o ciut za mocno - no i mam nowe koszty (zazwyczaj duże) i nadwyrężone nerwy. Jeśli to zamek to: jak się dobrać do tych tylnych drzwi, jak zdemontować zamek, jak go przeczyścić, itp,itd. A może to coś innego?

Komentarz

• Kuvel
      Ambiente
      • 2006
      • 138

Pewne siada wyłącznik. Masz 3 wyjścia:
      - przeczyścić mikrowyłącznik (może pomoże, może nie - u mnie nie pomogło)
      - wymienić cały zamek (samego wyłącznika się nie da)
      - zrobić takie coś: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=4342 . opis dotyczy drzwi przednich ale z tyłu powinno być podobnie.

Jeszcze jedna możliwość - to nie wyłącznik :szeroki_usmiech .
      90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

MARCUS, stawiam ze to stycznik w zamku :!: Widoczne przy otwieraniu mocnym od wewnatrz jeszcze cos styka a od zenatrz juz nie. Wyzmij zamek i przeczysc, nasparuj - moze na jais czas styknie.
        DACAR.team

Komentarz

• MARCUS
          Ambiente
          • 2005
          • 230

A propo wymiany - ile taka "przyjemność" kosztuje (element + usługa)

Komentarz

• Paweł T
            Elegance
            • 2006
            • 784

jak otworzysz drzwi, to czy na szafie świeci lampka, jeśli nie to raczej mikrostyk w zamku
            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

MARCUS, Tyle co nowy zamek, cena lekko ugina bo kolo 200zl, wiec najpierw mozna zaczac polewac WD-40 moze akurat zaskoczy, a jak nie to niechcąc doinwestować w taka glupote mozna zrobic zastepczy wylacznik
              Spritmonitor.de

Komentarz

• MARCUS
                Ambiente
                • 2005
                • 230

Czy aby zacząć polewać WD-40 trzeba zdejmować tapicerkę tych tylnych drzwi, jeśli tak to jak żebym nie musial kupwać nowej. Słyszałem że są z tym pewne problemy.

[ Dodano: Pon 02 Paź, 06 12:59 ]
                Na razie popryskałem WD-40 poprzez rygiel zamka (z zewnątrz), efekt jest taki że zapala się lampka po energicznym pociągnięciu za klamkę od wewnątrz jak i od zewnątrz - czyli jest poprawa, co prawda narazie niewielka ale jutro z rana jeszcze raz poprawię w ten sam sposób może się w końcu rozrusza.

Komentarz

• Czader
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 145

Zycze Ci jak najlepiej ale raczej bedzie tylko gorzej - to jest jakas wada fabryczna - prawie kazda OCTA starsza niz 2 lata cierpi na ta dolegliwosc chociaz zwykle sie psuja dzwi kierowcy jako najczesciej uzywane - u Ciebie sa to drzwi tylne wiec nie ma tylu problemow przez niedzialanie tego wylacznika ( tylko sie nie zapala lampka ... ) - wiec mozesz Sobie odpuscic naprawianie tego chyba ze Cie to mocno irytuje :twisted:
                  Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Zastanawia mnie czy Leon/ Toledo/ Passat/ A3 itd tez maja takie zamki, albo czym one sie cholera roznia, a moze my po prostu nie wiemy o czyms takim w tamtych autach
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• nico21
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 2640
                      • Volkswagen

Czader, ja swoja skodzine mam juz 7 latek i :!: odpukac :!: jeszcze mnie to nie dopadło na szczęście. Znajac mnie to jak mi to nawali to bede sie sarał to jakos naprawic
                      DACAR.team

Komentarz

• huwe
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 976

u mnie z tym spoko po 3 latach, a u kumpla padło po 7 latach. czyszczenie stycznika w zamku pomogło na miesiąc. Sam osobiście montowałem zastępczy włącznik. pomogło od ręki koszt 3,5 zł.
                        MARCUS, - jak potrzebowałbyś zastępczego włącznika daj znać - mam jeszcze kilka sztuk idealnie pasujących.
                        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• nico21
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 2640
                          • Volkswagen

huwe, ten zastepczy włacznik wpasowałes w miejsce fabrycznego czy w np miejsce bolca od drzwi ??
                          DACAR.team

Komentarz

• MARCUS
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 230

Parę dni było jako tako, teraz już nie reaguje chyba że od środka pociągnę za klamkę to świeci , ale jak ją puszczę to gaśnie. Zamek do Octavii z centralnym w SKODA CZĘŚCI - 420zł + koszty przesyłki. Ciekawe ile w ASO.
                            Na razie kompletuję sobie narzędzia do tego aby tam zajrzeć no i mały problem.
                            Zamek jest przykręcony takimi wkrętami z otworem gwiaździstym.
                            Jakiego typu i rozmiaru klucza szukać, bo nawet nie wiem o co pytać po sklepach?

Komentarz

• Paweł T
                              Elegance
                              • 2006
                              • 784

torx
                              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• jarek_s
                                Classic
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 13

to nie torx,lecz "spline"-10

Komentarz

• Paweł T
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 784

może i tak, sorry
                                  TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• huwe
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 976

nico21, bolec na dole drzwi.
                                    Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• nico21
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 2640
                                      • Volkswagen

huwe, aha, zapodawłąes chyba nawet jakies foty jak sobie przypominam
                                      DACAR.team

Komentarz

• Wlod
                                        Drive
                                        • 2006
                                        • 63

Witam. Przeczytałem wszystkie notki zawarte na forum dotyczące awarii wył.oświetlenia wnętrza. Padł mi wczoraj, ale zastanawiam się czy czyścić mikrostyk, czy poprostu zamontować wyłącznik taki jak stosowany w sam.sys. alarmowych , bo jeśli czyszczenie ma pomóc na ok 1 mies. to dziękuję. Jeszcze jedno -czy nie lepiej przewody do wyłącznika pociągnąć bezpośrednio z lampki oświetlenia wnętrza i puścić pod uszczelką po słupku -może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym kierunku inne od tego forumowicza, który włącznik założył w fabrycznym otworze, w w słupku-swoją drogą super fotogaleria do tej naprawy. Może ktoś zna jakiś warsztat na terenie Warszawy lub Bydgoszczy (to "mój teren"), który za naprawę tej usterki bierze jakieś rozsądne pieniądze, bo serwis kasuje za zamek+jego wymianę. W razie czego piszcie na [email protected]. Pozdr.

[ Dodano: Wto 31 Paź, 06 14:57 ]
                                        Jeszce jedno-jakie napięcie płynie w przewodach do mikrostyku + czy -. W klasycznym układzie do lampki podłączony jest styk odłączający zacisk ujemny co o tyle opraszcza sprawę że do włącznika ciągniemy tylko 1 przewód także może się okazać, że wystarczy się wpiąć w jeden przewód z wchodzących w drzwi, a najlepiej będzie chyba pójść od lampki wew. i założyć wył na zac.minusowym, tylko pytanie co na to sygnalizacja otwartych drzwi i pozostawionych świateł. Piszcie co wy na to bo muszę się zabrać za to.

Komentarz

• Czader
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 145

Czesc,

Pamietaj o tym ze w Octavii jest instalacja multiplexowa nie jak w starszych samochodach wiec w przewodach ida poza napieciem tez syganaly wykonawcze do np. zamykania zamka - moje proby zeby sie wpiac tylko w kostce kolo progu lub jak piszesz w lampce skonczyly sie na szczescie tylko spalaniem bezpiecznika. Nie ma wyjscia i trzeba sie wpiac bezposrednio w przewody od zamka ktore sa podlaczone prosto - rownolegle do mikrostyku. Powodzenia !
                                          Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• Wlod
                                            Drive
                                            • 2006
                                            • 63

Dzięki za info. , wcześniej już ktoś pisał, że jest w Octach jest instalacja multipleksowa może nawet ty. Czyli mówisz, że wpinać się tylko w oryginalne przewody? Pytam bo myślałem, że zaoszczędziłoby to rozbierania drzwi i odklejania oryginalnie zamontowanej gąbki (od bodajrze 2000 roku jest montowany płat gąbki, a nie folia). Ja mam wersję clasic -szyby na korbki , brak ściemniacza opóźniającego gaszenie oświetlenia i nie mam kontrolki otwartych drzwi. Mam tylko fabryczny central. Problem polega na tym że wyłączniki uniwersalne, krańcowe mają tylko jedno wejście na biegun minus a drugi "przewód" stanowi masa pojazdu-po krótce mam pytanie-czy wyłącznik zamontowany fabrycznie w mech.zamka rozłącza biegun ujemny (masowy)? W schemacie w książce dot. Skody Octavii Mario rene Cedrycha i Jiri Schwarz-a znalazłem schemat z którego logicznie wynika, że podłączenie się bezpośrednio nie zaszkodzi i nie ma mowy na temat multipleksowej instalacji, ale nie polecam tej książki bo jest to rozwinięcie fabrycznej instr. obsługi i opinia twoja i innych "praktykujących" jest dla mnie bardziej miarodajna. Zrobię potem zdjęcie tej str. z książki i zamieszczę.

[ Dodano: Wto 31 Paź, 06 18:24 ]
                                            jeszcze jedno -z w/w książki wynika, że biegun rozłączany przez stycznik wbudowany w zamek to minus, ale moje zdanie na temat tej książki znacie. Czekam na odpowiedzi/podpowiedzi-zależy mi ponieważ nie ingeruję znacząco w konstrukcję mojej Skodziny, ale irytuje mnie gdy coś w niej jest nie tak.

Komentarz

• artur!
                                              Classic
                                              • 2006
                                              • 18

Witam
                                              Przerabiałem dzisiaj ten problem w drzwiach z przodu od strony pasażera
                                              problem jest w tym, że przy niskich temperaturach smar gęstnieje i mikrowyłącznik nie odbija wystarczy dobrze popsikać WD-40 bez demontażu zamka w miejsce gdzie jest zapadka .Jeśli nie pomoże to musisz zdemontować zamek i dobrze wyczyścić mikrowyłącznik .

Komentarz

• Wlod
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 63

dałem i WDS40 i lepszy prep. do czyszczenia styków el. troszkę pomogło raz łapie raz nie

Komentarz

• michalek2123
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 73

u mnie szwankuje strona pasażera , chciałbym zapytać jak przeczyścić ? trzeba zdejmować ? , hm a ta czerwona lampka która znajduje się w dolnej części drzwi ma coś w wspólnego z tym?
                                                  bo u mnie podczas otwierania drzwi nie świeci ta czerwona na dole i nie łapie lampka.
                                                  żarówka w czerwonej jest dobra bo sprawdzałem .
                                                  Skoda Octavia SLX 1.8T 4x4 20v

Zdjęcia --> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48209

Komentarz

Pracuję...