Problemu z ABS-em ciag dalszy... Prosze o pomoc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • OLO_24
    Classic
    • 2007
    • 12

Witam

Dziękuje za odpowiedż, tak to już wiem teraz licze na manne z nieba abym mogł zrobić coś z tymi drzwiami

pozdrawiam
    Piotr
  • Goofer
    Drive
    • 2006
    • 81

Witam
    Tak jak w temacie.Sprawa dotyczy ABSu.Swieci sie kontrolka,jade do kumpla na VAGa,robi diagnoze i wskazuje prawe kolo.Kupuje czujnik prawy,montuje.Odpalam auto,dalej jest to samo i system nie dziala. :cry: Co mam robic?O co tu chodzi?Czy trzeba pojechac znowu na VAG i cos tam dalej kombinowac?Prosze o pomoc bo kompletnie nie wiem co z tym wszystkim zrobic.Do serwisu nie pojade bo jak wiadomo ceny to tam maja odpowiednie a uslugi jakie swiadcza bywaja roznej jakosci.Czytalem tez ze przyczyna moze tkwic w jakiejs kostce od ABS...Czy to prawda?Gdzie jej szukac?
    Była O1 1.6 AEE
    Było A4 B5 1.6 ADP
    Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

ABS nie zgaśnie dopuki trzy razy ostro nie zachamujesz i on się nie włączy przynajmniej tak było umnie. Wymieniłem Prawy czujnik sprzodu zachamowałem 3 razy na piachu lub żwirku 3 razy za zgrzytał abs i lampka zgasła a błąd sam się wykasował lub Vagiem sie wpiąć po wymianie czujnika i skasowac błąd. Ale łatwiej jest 3 razy mocniej zachamować na piasku lub żwirku i będzie ok
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Rafaelo
        Classic
        • 2006
        • 16

Jak wymieniłes czujnik to sprawdz przewód czy nie jest przetarty,spękany,kostke łącza czujnika .Czasami tak jest ze tester podaje jako bład uszkodzenie czujnika.Jak macie dobrego VAGa to powinien pokazac bład styku na kostkach abs ale na instalacji.
        Nie wiem jak w skodzie jest czasami mógł się przestawic czujnik (odległosc czujnika do tarczy ham..)

Komentarz

• yoschua
          Rider
          • 2006
          • 339

Po wymianie czujnika, trzeba się troszke przejechać - do kilku km przy prędkości ponad 20km/h - system ABS musi sprawdzić nowy czujnik - porównać sygnały ze wszystkich 4 czujników - jeżeli są zgodne to zgaśnie.
          Można też skasować błąd VAGie i zobaczyć czy się nie zapali po przekroczeniu 20km/h.
          Jeżeli się kontrolka zapali od razu po wyjściu z VAGa i/lub znowu pojawi się błąd czujnika koła oznacza to że nowy czujnik jest zepsuty, kable pocięte, za duża szczelina do tarczy pomiarowej (choć to najmniej), lub na końcu zepsuty moduł ABSu bo nie widzi poprawnie czujnika.
          Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
          HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• Goofer
            Drive
            • 2006
            • 81

Dobra.Sprawa przedstawia sie tak: nie pomoglo hamowanie na piasku i ABS wogole sie nie odzywal tzn. nie bylo slychac charakterystycznego zgrzytania no i kola sie blokowaly.Nie bylem jeszcze na komputerze bo z czasem ostatnio to krucho u mnie.Ale zima zbliza sie wielkimi krokami wiec musze to jakos naprawic.Z tego co piszecie to bede musial jeszcze sprawdzic odleglosc czujnika od tarczy, chociaz watpie zeby to bylo przyczyną... A jeszcze jesli chodzi o tą "kostke": znajomy mowil ze byc moze to beda wlasnie styki zasniedziale na jakiejs kostce ktora znajduje sie gdzies kolo przedniej szyby pod wycieraczkami.Jest to wilgotne miejsce i moze dlatego nie laczy.Co o tym sadzicie?No i jak dostac sie do tej kostki i gdzie jej dokladnie szukac?Czekam na odpowiedzi.
            Była O1 1.6 AEE
            Było A4 B5 1.6 ADP
            Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• yoschua
              Rider
              • 2006
              • 339

A że tak zpytam - Masz światła STOP ?? Znaczy czy napewno się zapalają ??
              Bo może poproatu masz uszkodzony czujnik wciśniętego pedału STOPu i stąd wszystkie problemy ??
              Przerabiałem to u siebie, czujnik przestał działać, światła się nie zapalały, a co zatym idzie ABS nie wiedział że ma działać - oczyiwście był stosowny błąd w steroniku ABSu.

pozdrawiam
              Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
              HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

Sprawdziłes Vagiem czy nadal jest błąd komunikacji z czujnikiem tego koła? Robiłes test pompy ABS z Vag-a?

Komentarz

• Goofer
                  Drive
                  • 2006
                  • 81

yoschua: swiatla stopu dzialaja bez zarzutu. Nawet nie przypuszczalem ze taka rzecz jest jak czujnik stopu.
                  daneczek76 : nie bylem jeszcze na VAGu bo czasu nie mam albo ja albo moj kumpel ktory posiada owy komputer. Ale napewno jak sie uda zalatwic wizyte to podpowiem mu aby zrobil test pompy chociaz zeby byl to blad popmy to by wczesniej Vag to wykazal. Bede pisac na biezaco co i jak.
                  A wiecie cos na temat kostki pod wycieraczkami?Bo ja sie dowiedzialem ze to moze byc wlasnie ta kostka.Jest ona w wilgotnym miejscu i byc moze styki sa zasniedziale i dlatego nie mam ABSu Tylko nie wiem gdzie tej kostki dokladnie szukac...
                  Była O1 1.6 AEE
                  Było A4 B5 1.6 ADP
                  Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Goofer, ja szczerze tez niewiem gdzie jest ale gdzieś podszybiem jest ale wydaje mi sie że sprawdził bym jeszcz czujnik abs czy napewno dobrze jest zamontowany bo on bardzo trudno wchodzi a już widziałem taki czujnik po zamontowaniu magików i był dokręcony na hama a był lekko pod katem a więc nie dokładnie włozony. Najlepiej jak najszybciej do Vaga i zobaczyć czy jest komunikacja jak jest to czujnik czy dobrze zamontowany. Powodzonka i PZDR

Komentarz

• Goofer
                      Drive
                      • 2006
                      • 81

Ha! Panowie nie uwierzycie! Bylem na VAGu u mojego kumpla.U tego samego co przedtem diagnozowal mi moja skodzine. Normalnie oslupialem jak mi powiedzial, ze zaszla pomylka i zle odczytal blad na kompie. Przedtem mowil ze mam padniety czujnik w prawym przednim kole, a teraz na spokojnie wyszlo na jaw ze to nie w przednim tylko w tylnym kole!! Normalnie myslalem ze go za****. Chlop sie troche speszyl i zaproponowal w zamian za zla diagnoze instalacje nowego czujnika za free Chociaz to jest pocieszajace. Narazie czekam na przesylke z czujnikiem. Tak na marginesie... nameczylem sie z instalacja nowego czujnika z przodu i wszystko na darmo! Bleh
                      Była O1 1.6 AEE
                      Było A4 B5 1.6 ADP
                      Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

Zamieszczone przez Goofer
                        nameczylem sie z instalacja nowego czujnika z przodu i wszystko na darmo! Bleh
                        nie na darmo bo zdobyłes doswiadczenie

Komentarz

• Goofer
                          Drive
                          • 2006
                          • 81

No teraz to juz mam czym sie pochwalic Bylem u majstra i wspolnie wymienilismy czujnik tylny po czym na komputerze kumpel skasowal mi blad no i ....... ABS ożył Hehe.Ciesze sie bo zbliza sie zima.A no i znalazlem przyczyne awarii czujnika: cylinderek hamulcowy sie zurzyl no i cos tam z niego chlapało na czujnik.Cylinderek tez juz mam nowy wiec teraz dziala wszystko jak nalezy. Pozdrawiam forumowiczow.
                          Była O1 1.6 AEE
                          Było A4 B5 1.6 ADP
                          Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

Pracuję...