dealer mowi ze moze sprobowac dac mi w dealu wieksze opony bo generalnie one tylko w alu felgach przychodza za spora doplata. Jak myslicie oplaca sie? Wiadomo ze na wiekszych oponach lepsze hamowanie ale czy jazda i ekonomia tez?
Witam kolegę
Powiem Ci tak ja mam u siebie letnie koła 205/55/16 - na felgach fabrycznych VEGA opony MICHELIN Energy SAVER
na zimę przekładam koła na 195/60/15 opony Goog Year 4sesons (wielosezonowe) ale takie dostałem w gratisie jak kupowałem auto i używam jako zimówki - sprawują się dobrze.
Ale do sedna ja nie widzę znaczących różnic jeżeli chodzi o spalanie, że na cieńszej mniej pali - nawet powiedziałbym że na tych 205/55/16 spalanie jest u mnie mniejsze ale to już bardziej sprawa opony i jej bieżnika niż samej szerokości.
IMO na 205/55/16 na pewno lepiej wygląda. Ja mam jak przedmówca na zimę 195/15. Co do jazdy to różnicy nie widzę a spalania nie sprawdzam. Na 205 możliwe, że jest trochę "twardo" i na nieszczęście mam darmowe GY hydragrip - masakra, ale to w innym temacie było poruszane.
Komentarz