czy jest mozliwosc wylaczenia ABS w octavi?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • anthrax
    Ambiente
    • 2009
    • 137
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

w o2 fl jest wyłącznik esp. kiedyś robiłem próbę i miałem wrażenie, że abs nie działał. ktoś uświadamiał mnie, że to złudne moje spostrzeżenie. ktoś się orientuje jak z tym jest?

co do sportowej jazdy, cóż skoda to nie rajdówka, i nie zmuszałbym jej do duzego wysiłku. lepiej coś to tego coś innego. codziennie robie 250km w drodze do i z pracy. mógłbym powiedzieć wiele o miszczasz kierownicy. na pocieszenie powiem, że kierowcy skód nie są najgorsi
    pozdrawiam wszystkich z logo skoda na masce

Komentarz

• voytek
      Rider
      • 2010
      • 480
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Chyba niepotrzebnie skaczecie sobie panowie do oczu. Luz
      Nie wiem jak działa ABS w Fabii II, ale w Fabii I , którą jeździłem kilka lat od nowości był delikatnie mówiąc kiepski. Włączał się przy każdym hamowaniu na "tarce" przed skrzyżowaniem i to wcale nie takiej bardzo wyboistej. Zanim się do tego przyzwyczaiłem i nie nauczyłem w takiej sytuacji deptać po hamulcu na maksa, kilka razy wjechał bym komuś w d..pę. A raz, kilka dni po odebraniu Fabii z salonu udało mi się przejechać ulicę w którą chciałem skręcić, bo auto dzięki ABS-owi przestało hamować na niewielkich wybojach. On był po prostu zbyt czuły, albo amortyzatory kiepskie (chociaż nowe auto). A w ASO mówili, że TTTM. Trzba się było przyzwyczaić.
      ABS w Octavii to inna bajka.

Ale tak w ogóle ABS jako taki to IMO świetny wynalazek, na pewno duuużo częściej pomaga, niż przeszkadza. Na pewno nie chciałbym już jeździć autem bez ABS-u. A sport to inna bajka, tam też nie używa się poduszek powietrznych, ale czy to znaczy, że to zły wynalazek?

Komentarz

• Damian-jg
        Ambiente
        • 2008
        • 229

Abs nie skraca drogi hamowania!! Tylko pozwala na panowanie nad pojazdem w trakcie hamowania. I naprawdę czasami dobry kierowca potrafi poradzić sobie lepiej bez abs niż z z. I naprawdę jak patrze na wyposażenie aut nowych to czasami zastanawiam się po co jest kierowca. Nauczy sie dana osoba na aucie z pełna elektryka wsiądzie do seicenta i BUM wypadek bo ono nie miale abs, esp i EDB no ludzie ale naprawdę niektórzy już nie potrafią ez tego jeździć. Są to systemy poprawiające bezpieczeństwo ale trzeba umieć z tego korzystać. I faktem jest ze zimie abs czasami przeszkadza sam tego doświadczyłem ale tez doświadczyłem braku abs w razie awarii. Zależy od sytuacji
        FIAT Service

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Damian-jg
          Abs nie skraca drogi hamowania!! Tylko pozwala na panowanie nad pojazdem w trakcie hamowania. I naprawdę czasami dobry kierowca potrafi poradzić sobie lepiej bez abs niż z z.
          pokaż mi samochód który hamuje z taką sama odległością albo mniejszą niż bez ABS-u
          :lol:
          fizycznie jest to nie możliwe
          droga z ABS zawsze będzie dłuższa
          nie chodzi o skrócenie drogi, bo do tego są inne układy tylko o to właśnie panowanie i możliwość dalszego hamowania pomimo zmiany kierunku jazdy
          i żaden kierowca nie poradzi sobie lepiej bez ABS niż z ABS
          człowiek nie maszyna, i kliku rzeczy na raz nie zrobi

Komentarz

Pracuję...