Głowice w silnikach 1,6 o oznaczeniu BSE a LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalpawlak27
    Classic
    • 2013
    • 4

Byłem ostatnio w salonie w Olsztynie obejrzeć , chociaż narazie jest tylko liftback , a ja jestem zainteresowany kombi.
    Pierwsze wrażenie mnie nie powaliło, poprostu nowy ładniejszy model. Tylne światła jakoś takie dziwne, nie zrozumiale przykryte żarówki kierunków i wstecznych zasłaniające połowę światła, całkiem idiotycznie w obudowie lusterek taki mały otworek , że po włączeniu kierunkowskazu świeci prosto w oko - po co to ?? Nierozumiem!! Bagażnik faktycznie wielki i ustawny. Wnętrze bardzo miłe w odczuciu.
    Niestety nie ma jeszcze samochodu testowego, poczekamy zobaczymy co kryje zawias??
  • termit886
    Rider
    • 2012
    • 261
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy dzisiaj przeczytałem ciekawy artykuł w Auto świecie dotczący silników które nadają się do LPG i przeczytałem że silniki o oznaczeniu BSE z głowicą produkowaną w Meksyku wogóle nie nadają się do gazu ponieważ bardzo szybko wypalają się gniazda zaworowe. Czy można to jakoś sprawdzić jaką dany silnik ma zamontowaną głowicę, lub w jakich latach te głowice były montowane w tych silnikach???

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

termit886, ten artykuł jest w necie? Jeżeli tak, to zapodaj link.
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• termit886
        Rider
        • 2012
        • 261
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Niestety w necie jeszcz nie ma ale kup sobie poniedziałkowe wydanie Auto Świata i tam bedziesz miał cały artykuł.

Komentarz

• Rosomak
          L&K
          • 2011
          • 1365
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

termit886, dałbyś radę wrzucić skan???
          Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
          http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• kuncfot
            Ambiente
            • 2008
            • 191

W opisie dla VW jest "różne modele 1.6 bse z głowicą wyprodukowaną w meksyku" i nic więcej.
            Nie wiem co to za farmazony skoro na forum nie słychać nic o bse i głowicach.
            Z tego co kojarzę to niektóre modele VW są składane w meksyku?! może i tam produkują silniki do nich, w tym tej 1.6 bse?
            Skoda produkowana jest w Czechach?! a silnik produkowany? na te pytania możesz szukać odpowiedzi jak Cie to bardzo gnębi :wink:

Komentarz

• TwoB
              L&K
              • 2011
              • 1086
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wg. mnie to jest nieuzasadnione ekonomicznie przywozić kawałek silnika z meksyku do czech... meksyk roki chyba tylko na amerykę półn. i połudn.
              Poszukaj w papierach które dostałeś do auta przy zakupie (chyba w wyciągu z homologacji) masz ładnie wpisanego producenta silnika Audi/VW ... ja mam VW, a znajomy ma BSE "made by Audi".
              SATYNOWA O2 Tour
              Z pozdrowieniami
              Bartek

Komentarz

• t271828
                Elegance
                • 2008
                • 928

Re: Głowice w silnikach 1,6 o oznaczeniu BSE a LPG

Zamieszczone przez termit886
                Koledzy dzisiaj przeczytałem ciekawy artykuł w Auto świecie dotczący silników które nadają się do LPG
                Tak naprawde artykul jest na temat silnikow, ktore nie nadaja sie do LPG, dane pochodza ponoc z bazy Prinsa i sa strasznie ogolnikowe - bdb przykladem jest ten wpis o ktorym piszesz. Na forum jest sporo zagazowanych bse i z glowica (OIDP) akurat problemow nie bylo. Wydaje sie wiec, ze jesli skoda montowala te (gorsze? slabsze?) glowice w swoich pojazdach to zrobila to w kraju gdzie nie oferuje montazu LPG.

Komentarz

• kuncfot
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 191

Zamieszczone przez TwoB
                  Wg. mnie to jest nieuzasadnione ekonomicznie przywozić kawałek silnika z meksyku do czech
                  przywożą całe samochody
                  http://aktualnosci.auto-swiat.pl/wia...-na-caly-swiat :wink:

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

kuncfot, no tak...ale jette (w całości :wink: ) z powodzeniem sprzedają w USA.
                    A ten silnik 1.6 bse z tymi głowicami może siedzieć w autach koncernu vag dostępnymi w południowej i środkowej ameryce, a nie w Europie.
                    Przykład - vw w brazylii, i choćby pierwszy lepszy vw w ofercie - parati 1.6, ciekawe czy to poczciwe bse:

daje 99 procent że pod maską siedzi bse z ową głowicą :wink:

[ Dodano: Sro 06 Cze, 12 17:59 ]
                    zresztą tam prawie w każdym jest tylko 1.0, 1.6 i 2.0 silnik...ubogi wybór, ale skolei, dużo ciekawych modeli mają. Ten np. jest oferowany tylko z 1.6:

[ Dodano: Sro 06 Cze, 12 18:05 ]
                    a największa bęką jest ten model :shock: :

nieśmiertelny ogór

Komentarz

• Kenu
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 222
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

No i na tej liście nie ma Octavii.

Mam nadzieję, że najnowsze Octavie nie mają tych meksykańskich głowic.

Pożyjemy, zobaczymy.

Komentarz

Pracuję...