Sterowanie szybami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz_octa
    Drive
    • 2007
    • 49

Sterowanie szybami

-Piotr-, zalewa ci deskę rozdzielczą? dziś sprawdzę jak działa woda :diabelski_usmiech przynam że do klejenia elementów zewnętrznych nie używałem. bałem się że mróz na niego niekorzystnie wpłynie.

A ja sobie "glutem z pistoletu" przykleiłem kilka różnych ustrojstw na desce, łącznie z uchwytem na telefon i Św.Krzysztofem- dość ciężkim. mycie, szarpanie, wstrząsy go nie ruszają.

wcześniej miałem na taśmę dwustronną (grubszą) i elementy odpadały.
    ASV 2005 r.
    150/320 Nm
  • lolek_2
    Classic
    • 2006
    • 35

Sterowanie szybami

Posiadam wersje Octavi SLX, ktora posiada szyby elektyczne z przodu i z tylu. Jak powinny dzialac szyby? Zeby otworzyc szybe musze ciagle trzymac przycisk. Czy jest to prawidlowe dzialanie? W poprzednim samochodzie mialem tak jezeli nacisnalem przycisk szyba sie otwierala jezeli nacisnalem go drugi raz to stawala w tej pozycji do ktorej dojechala.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Przednie okna, ale nie wiem czy w SLX-ie tez, ale po lifcie tak to dziala, jak nacisnie sie do oporu to zjezdza w dol calkiem, albo calkiem do gory. Tylne trzeba juz trzymac i to tak z miejsca kierowcy jak i z tylnych drzwi.

Nie wiem czy to takie zle, trzymasz i jedzie tyle co chcesz, a tak jak chcesz uchylic o 2cm to ledwo nacisniesz juz trzeba drugi raz wciskac.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• RomanS
        Elegance
        • 2004
        • 804

Zamieszczone przez Maicroft
        Przednie okna, ale nie wiem czy w SLX-ie tez,
        TEŻ.

Może Lolek_2 nie wyczuwasz tych dwóch położeń przycisku ( zbyt finezyjnie to nie działa) albo masz zepsuty klawisz (tzn, to co pod nim, jakieś podgięte styki albo co..)
        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• nico21
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 2640
          • Volkswagen

Przednie okna, ale nie wiem czy w SLX-ie tez, ale po lifcie tak to dziala, jak nacisnie sie do oporu to zjezdza w dol calkiem, albo calkiem do gory. Tylne trzeba juz trzymac i to tak z miejsca kierowcy jak i z tylnych drzwi.
          U mnie w SLX z 99 roku jest tak samo
          DACAR.team

Komentarz

• Arti23
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 892
            • Superb II combi (3T5)
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

u mnie w Ambiwnte 2001 RM 2002 też było tak samo. niestety coś się skiepściło w klawiszu od drzwi kierowcy i przy opuszczaniu nie działa pierszy stopień
            Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• QBA
              RS
              • 2004
              • 2646

W SLX z panela kierowcy, przednie szyby sa automatyczne.

Komentarz

• goldens
                Ambiente
                • 2005
                • 103

nie mam wprawdzie tego modelu o jakim mowa, ale też mam wszystkie szyby na guziki, przód auto, tył trzeba trzymać. Jeśli chodzi o przód czasami tak miewam że nie chce działać automat.szczególnie przestaje działać automat jęśli odpinałeś akumulator.
                Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

• przem1978
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 201

Zamieszczone przez Arti23
                  u mnie w Ambiwnte 2001 RM 2002 też było tak samo. niestety coś się skiepściło w klawiszu od drzwi kierowcy i przy opuszczaniu nie działa pierszy stopień
                  to jest częsta usterka (zużycie materiału) w skodach, ja kiedys straciłem I stopień w fabii a serwis próbował mi wcisnąć, że tak ma być, musiałem im udowodnic, że szyba przednia pasażera ma w takim razie tę funkcję gratis...

natomiast w mojej octavii serwis sie zdziwił, ze przy zamykaniu auta domykają sie wszystkie 4 szyby + szyberdach, wg nich tylne powinny mi wtedy nie działać, bo nie są automatyczne... czy serwis ma rację ?
                  Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Przeciez jak modul komfortu ma domykanie szyb, to co to za roznica czy zamknie jedna czy zamknie ich 5, co za kolesie - profesjonalizmem smierdzi od nich z daleka
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• przem1978
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 201

Przeciez jak modul komfortu ma domykanie szyb, to co to za roznica czy zamknie jedna czy zamknie ich 5, co za kolesie - profesjonalizmem smierdzi od nich z daleka
                      tak myślałem... serwis autoryzowany, hehe...
                      Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• lolek_2
                        Classic
                        • 2006
                        • 35

Mi sie wydawalo caly czas ze sterowanie szyb bylo ok i dzialaly autoamtycznie. Dopiero po przeczytaniu powyzszych postow skojazylem sobie ze przeciez odpinalem akumulator i wtedy zaczely sie dziac cyrki rozne z szybami. Zamykanie tez nie dzialalo automatycznie jednak co jakis czas samo cyklicznie sie naprawia i dziala przez jakis czas. Niestety otwieranie nie dziala.

Komentarz

• ZYBI68
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 697
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ej po odlaczeniu aku musisz szyby nauczyc tak mialem w poprzednim VW3 odlacz ponownie aku i po ok 2min podlacz nastepnie otwieraj szybe od swojej strony trzymajac wlacznik nie wolno go zwolnic po otwarciu zrob to samo zamykajac i tak z kolejnymi musi byc ok chyba ze cos ci padlo wrazie niepowodzenia daj znac na pw podjedziesz jutro postaram sie zrobic
                          Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Paweł T
                            Elegance
                            • 2006
                            • 784

ja wymieniałem mechanizm, mam wrażenie że muszę zrobić to samo, bo szyba dochodzi do góry i jeszcze próbuje się zamykać przez chwilę, nie chcę spalić silnika podnośnika
                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• eR_
                              Rider
                              • 2005
                              • 411

jak to jest z tym domykaniem, kiedys czytalem ze jak wloze kluczyk do zamka i "otworze auto" i trzymam dalej to sie szyby opuszcza, a natomiast "gdy zamkne" i trzymam to sie okna pozamykaja. - Nie dziala a tzrymalem dosyc dlugo :cry:
                              Dziala z pilota i domikanie szyb i otwieranie jak dluzej przytrzymam. :|
                              Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                              Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

eR_, w o1 można taki myk było zrobić ale złodzieje czesto z niego korzystali dlatego lepiej jest z pilota

Komentarz

• lolek_2
                                  Classic
                                  • 2006
                                  • 35

Dzieki podpowiedzi ZYBI68 szyby znowu zaczely dzialac normalnie. Trzeba bylo poprostu wykonac po odlaczeniu akumulatora procedure opisana powyzej. Wielkie podziekowania

Komentarz

• harnas75
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 102

Zamieszczone przez djczas
                                    eR_, w o1 można taki myk było zrobić ale złodzieje czesto z niego korzystali dlatego lepiej jest z pilota
                                    A po co to złodziejom? Przecież jak uzywają łamaka od strony kierowcy to "awaryjnie" otwierają drzwi (chyba, że jestem w błędzie) i wtedy ten gadżet do szczęścia nie jest potrzebny ....

Zamieszczone przez Paweł T
                                    Paweł T_, ja wymieniałem mechanizm, mam wrażenie że muszę zrobić to samo, bo szyba dochodzi do góry i jeszcze próbuje się zamykać przez chwilę, nie chcę spalić silnika podnośnika
                                    Jest chyba takie pojęcie jak "kalibracja" szyb w Octavii, chyba właśnie w przypadku który opisujesz. Z tego co pamiętam to wykorzystuje się do tego mechanizm automatycznego opuszczania szyb ( w kluczyku, albo zamku). Wydaje mi się, że to jest opisane w Książce obsługi samochodu.

Komentarz

• lazy bones
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 60

u mnie w ambiente 01 działa właśnie domykanie/otwieranie przy przytrzymaniu kluczyka w stacyjce, a nie działa z pilota; zastanawia mnie czy można to jakoś uzupełnić, zaprogramować cy cuś.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

lazy bones, Z pilota jak przytrzymasz, czy z breloka od alarmu, bo mi wlasnie z niego dziala
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• lazy bones
                                          Drive
                                          • 2006
                                          • 60

a widzisz, dzięki za wyjaśnienie - co innego kluczyk z przyciskiem do centralnego a co innego brelok z alarmem, teraz wszystko jasne

Komentarz

Pracuję...