Wasza opinia na temat Octavii II 2004 1.9 TDI 110KM - długie
Witam Wszystkie Forumowiczki i Forumowiczów,
Jestem tu zupełnie nowy, a nawet nie mam Octavii. Mocno zastanawiam się nad zakupem takowej. Tu właśnie zgłaszam się do Was z gorącą prośbą o wyrażenie waszych opinii na temat tego samochodu. Na początek krótki opis auta:
Skoda Octavia II (wersja liftback). Ambiente - cena 34 000,
osobowa, pierwsza rejestracja 12.10.2004, silnik: 1.9 TDI (110 KM), kolor: srebrny metalik, przebieg: 140.000km, BEZWYPADKOWY!!!
Wyposażenie: klimatyzacja półautomatyczna, elektryczne lusterka i szyby (przód i tył), regulowana kolumna kierownicy, regulowane położenie fotela kierowcy i pasażera, tylna kanapa dzielona asymetrycznie z otwieranym (na narty) podłokietnikiem, klimatyzowany schowek w podłokietniku kierowcy i w konsoli, halogeny przeciwmgielne, 2 poduszki powietrzne + poduszki boczne, ABS, ASR, radio z CD Philips (niestety niefabryczne, nie wygląda ładnie z uwagi na kształt konsoli) + 4 głośniki, centralny zamek z alarmem obsługiwany z kluczyka, ostatni przegląd przy 135.000 przebiegu, stan techniczny bez zastrzeżeń. Nie było poważniejszych napraw. Układ rozrządu wymieniono przy 90.000 przebiegu. Opony wymieniane w tym roku (PIRELLI). Serwisowany terminowo co 15 tys km.
Jedyna usterka to ślad po uderzeniu kamienia na pokrywie silnika.
Muszę podjąć szybko decyzję (do poniedziałku). Samochód jest sprzedawany z firmy, w której jeździł od nowości, więc przebieg w 100% autentyczny. Nie jestem wielkim znawcą samochodów, dlatego zwracam się do Was z tymi pytaniami, bo kto inny będzie mi mógł powiedzieć coś więcej na temat Octavii jak jej użytkownicy:
1. Czy przy takim przebiegu nie zaczyna się dziać coś złego w silniku?
2. Czy te silniki nie mają problemów z pękającymi głowicami (miałem przykre doświadczenie z innym TD)?
3. Jakie są słabe strony tego modelu, co najczęściej się w nim psuje, jakie są orientacyjne koszta napraw?
4. Generalnie czy ten samochód jest wart swojej ceny? W internecie jest bardzo mało ogłoszeń z tego rocznika z silnikiem TDI, więc ciężko mi to ocenić samemu.
Przeglądając forum widziałem, że silnik 1,9 TDI jest generalnie zachwalany jako dobry, ale bardzo mi zależy na wyrażeniu waszych wszysktich opinii.
Ufff to już koniec - przepraszam, że tak długo i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli to O2 to nie ma silnika 1.9tdi 110km tylko 105km i jest to juz nowa kontrukcja z pompowtryskami IMHO bardzo fajna (podatna na czipa, ma juz fmic).
ad.3 Chyba jest pare usterek tzw. wieku dziecięcego i trzeba pokopać na forum na ten temat.
ad.1,2 Myślę, że brzebieg 140kkm to minimum połowa życia tego silnika, więc nic złego tam się nie dzieje
ad.3 Cena wydaje mi się atrakcyjna chociaż nie mam specjalnego obycia z tym co dzieje się na rynku.
[ Dodano: Pią 06 Paź, 06 13:49 ]
Ach i jeszcze ważna sprawa to czy był robiony rozrząd przy tym przebiegu i co tam wymienili.
Ach i jeszcze ważna sprawa to czy był robiony rozrząd przy tym przebiegu i co tam wymienili.
Tak, wszyskto jest w książce serwisowej. Za wszystko płaciła firma, więc się nie szczypali. Przeglądy też były robione terminowo, żeby nie stracić gwarancji.
Bo to nie jest Octa II tylko pewnie I, bo Octa II Ambiente miala juz fabryczne radio
Cena jest jakas smieszna, bo w tej cenie to ja bym chcial sprzedac OI z nizszym przebiegiem 2 lata starszego, wiec jest to dziwne z drugiej strony, fura zamortyzowala sie i trzeba kupic nowa, bo firma nie ma kosztow.
Maicroft, wydaje mi sie ze w o2 radia nie daja w wersji ambiente :?
wlasnie sprawdzilem w cenniku, ambiente jest bez radia, ma tylko instalacje na 4glosniki
nie sadze by w przeszlosci byla sprzedawana z radiem a teraz bez :idea:
Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
Pierwsze OII w wersji Ambiente nie miały radia z CD (tylko kaseciaka) więc ktoś może dozbroił.
Co do 4 głośników to mowa raczej o tylko głośnikach w drzwiach przednich, bo w tylnych to dozbrojenie - to tak by się nie zdziwić, że nie gra nic z tyłu.
Minusem jest też to, że pewnie nie ma czujników cofania, które zaczeli w Ambiente standardowo montować w rocznikach 2005 chyba, że też dozbrojone.
Cena wg mnie baaaaaaaardzo niska za ten rocznik minimum 15-20 tys. więcej może być więc mam nadzieję, że nie było poważnie uszkodzone.
O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
mips
Może to jest Octavia I nie II.
Niemniej jednak cena jest atrakcyjna.
Ad 1. Jeżeli wszystko było na czas wymieniane to napewno nie. Do 300 kkm możesz spokojnie dobić.
Ad 2. To są dobre silniki, nie ma z nimi większych problemów.
Ad 3. Jeżeli chodzi o OII to nie pomogę
Ad 4. jw. cena bardzo atrakcyjna
Ja skupiłbym się na innej kwestii. Czy wiesz w jaki sposób autko było użykowane tzn . czy było użytkowane przez jednego właściciela czy miało ich kilku, jak to często w firmach bywa.
Dlatego sprawdź dobrze stan techniczny. Może podjedź na diagnostykę albo umów się z p. Bogumiłem niech dokładnie obejrzy autko. Parę złoty wydasz ale będziesz pewniejszy.
przecież tu chodzi o O2 raczej, klimatyzowany schowek jest za to w O2, wszystko dziwne, klimatic też w O2, ale moc to powinna być 105PS, a cena około 48kPLN
Przede wszystkim jeszcze raz dziękuję bardzo za wyrażenie Waszych opinii.
Maicroft, To na 100% jest Octavia 2, widziałem ją i potrafię odróżnić O2 od O1.
eR_, Masz rację dołożone jest radio Philipsa. Nie było na standardowym wyposażeniu.
NEOrADEk, Ma doinstalowany valeowski zestaw Beep&Park (takie czujniki cofania, ale nie oryginalne).
Paweł T, Nie wiem jakie wersje klimy były montowane w tych samochodach, ale też mi się wydawało, że powinien być klimatronic. Ze zwykłą klimą też da się żyć. Teraz mam taką i nie nażekam. Co do mocy silnika to chyba zależy od jego wersji. Czy w pierwszych seriach O2, nie były instalowane starsze silniki bez pompowtryskiwaczy?
Niestety wizyta w celu oględzin w warsztacie odpada. Nie ma na to czasu. Samochód musi zostać sprzedany w poniedziałek, a rozliczenie we wtorek. Wtedy kończy się ubezpieczenie samochodu i dla tego to odbywa się w takim tempie.
Podaj oznaczenie silnika i po sprawie, jak maja ksiazke serwisowa to dzwonisz otwiera i patrzy na druga strone na taka wlepke i jest napis ENGINE CODE :twisted: i bedzie wszystko jasne.
Climatik istnieje i jest to jak najbardziej wyposazenie z Ambiente.
Wszystko rozchodzi sie o cene, jak wiesz kto tym jezdzil i ze ma przejechane te 140kkm, a nie 240 lub 340 to bierz, bo ksiazki w wpisami jak wskazuja doswiadczenia kilku ostatnich dni na forum mozna kupic mniej lub bardziej legalnie. Auto dostajesz za 60% jego wartosci rynkowej dlatego sa watpliwosci co to jest za egzemplarz A moze 34tys netto, a ktos zapomnial to glosno powiedziec, tylko sie zastanawiam :|
Silnik jesli jest 1.9 to ma tylko jedna moc 105KM i oznaczenie pewnie BKC
a może to jest jakaś twoja znajoma firma i dlatego cena atrakcyjna dla Ciebie?
jak auto z tego roku ma taki przebieg to widać że goniło w trasie więc nie powinno być najgorzej bo jak koledzy pisali dla TDI to nic wielkiego
Niestety wizyta w celu oględzin w warsztacie odpada. Nie ma na to czasu. Samochód musi zostać sprzedany w poniedziałek, a rozliczenie we wtorek. Wtedy kończy się ubezpieczenie samochodu i dla tego to odbywa się w takim tempie.
To niedobrze, może chociaż spróbuj gdziej w okolicy gdzie stoi samochód na zwykłą diagnostykę podjechać.
Cena auta jest bardzo dobra, dlatego budzi to nasze podejrzenia tu na forum.
Ja osobiście szukając nie tak dawno dla siebie autka przekonałem się, że okazje nie istnieją. A niska cena zawsze oznaczała jakiś zonk.
Ale w twoim przypadku może tak nie być, firmy często pozbywają się całkiem niezłych samochodów, które się zamortyzowały.
Jeżeli wiesz co działo się z autem w trakcie eksploatacji możesz śmiało brać octę. W przeciwnym razie uważaj.
Propnuję jeszcze wydruki z histrorią napraw z serwisu i wynajęcie jakieś blacharza aby wydał opinię odnośnie bezwypadkowości.
PS. a może to rzeczywiście cena netto, chociaż i tak byłaby do przyjęcia.
a może to jest jakaś twoja znajoma firma i dlatego cena atrakcyjna dla Ciebie?
Przepraszam, że nie powiedziełem tego na początku. Ja pracuję w firmie, która sprzedaje ten samochód. Dla mnie było to oczywiste, więc zapomniałem o tym dodać - oczywiście Wy nie mogliście o tym wiedzieć.
Niestety samochód jest w ofercie dla wszystkich pracowników i odbędzie się losowanie wśród chętnych. Ale z tego co piszecie, to chyba stanę do konkursu.
Przepraszam, że nie powiedziełem tego na początku. Ja pracuję w firmie, która sprzedaje ten samochód. Dla mnie było to oczywiste, więc zapomniałem o tym dodać - oczywiście Wy nie mogliście o tym wiedzieć.
Niestety samochód jest w ofercie dla wszystkich pracowników i odbędzie się losowanie wśród chętnych. Ale z tego co piszecie, to chyba stanę do konkursu.
W takim razie to nie ma się co zastanawiać. Bierz udział w losowaniu. I pamiętaj mięszaj dobrze, abyś octę wyciągnął.
Powodzenia
no to i ja dozuce swoje 3 grosze
auta sluzbowe maja jedna wade (nie wszystkie ale wiekszosc)
ludzie nie dbaja o silnik i pozostale elementy bo wiedza ze jak cos sie sypnie to firma pokryje koszty
i tak np silnik bez diagnozy bym nie bral, bo jaka masz pewnosc ze wlasciciel w zimie nie robil tak
odpala autko przy -10stC i w pi..e do czerwonego pola, gdy przyjedzie na miejsce odrazu gasi silnik a turbo sie kreci i kreci i......
wiec jesli nie masz mozliwosc sprawdzenia to bedzie naprawde losowanie
:|
tak np silnik bez diagnozy bym nie bral, bo jaka masz pewnosc ze wlasciciel w zimie nie robil tak
odpala autko przy -10stC i w pi..e do czerwonego pola, gdy przyjedzie na miejsce odrazu gasi silnik a turbo sie kreci i kreci i......
przy tej cenie za auto - spokojnie wystarczy na wymiane turbiny i klilku innych drobiazgow wiec bym sie zbytnio nie martwil.
no nie wiem
jesli bedzie to turbina, sprzeglo, skrzynia, zawieszenie, wtryskiwacze itp, no i zakladam ze nie byl bity wiec o blachy nie ma sie co martwic
ale mimo tego bym zachowal czujnosc
jasne ze mozna wydac 15kzl i wymienic w niej wszystko ale czy to ma sens??
Dokładnie jak pisze szkoda pewny przebieg, bezwypadek bez dwóch zdań brać
mips
Pierwsza rejestracja 12.10.2004, więc wnioskuję, że jeszcze pare dni gwarancji jest. Nic tylko po wygranej opukać dokładnie autko i co jest zwalone to do wymiany.
Komentarz