Octavia kombi 1,9 TDI - problem z odpalaniem...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jajeczko
    Classic
    • 2007
    • 3

propo kalibracji to moj q..wa zaniza 20% i bylem juz u wielu osob (nawet w MT) nikt nie potrafi tego zrobic
    kazdy mowi ze sie nie da
    w serwisie audi powiedzieli ze moga sie tego podjac ale trzeba kupic nowiutki licznik i go od poczatku zaprogramowac (bagatela 1700zl)
    zna ktos ludzi od kalibracji licznikow???
  • SiEmUs
    Classic
    • 2006
    • 11

Autko z przebiegiem niecałe 150 tys. km., 90KM, 1999r sprowadzone miesiąc temu, po wymianie rozrządu. Nie bylo problemów do wczoraj... temp. ok +10 stopni i pojawily sie problemy z odpaleniem, dopiero za czwartym czy piątym razem chwyciło. Dziś przed południem niestety powtórka z rozrywki :/ Aż boje się myśleć, co będzie jak temp. zejdzie poniżej zera :| Może ktoś miał podobny problem albo domyśla się o co może chodzić?

Komentarz

wrrrrr poszukaj było opisywane wiele razy !!!
      np: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=6266
      i jest tego więcej, poszukaj a znajdziesz na pewno odpowiedż na swoje pytanie.

Komentarz

• SiEmUs
        Classic
        • 2006
        • 11

czytałam tam, ale nie wiem czy akurat z tym przypadkiem moja Octavia ma coś wspólnego... Świece żarowe są w bdb. stanie, ale najprawdopodobniej coś nie tak jest z czujnikiem temperatury. Tzn kontrolka grzania świec na zimnym silniku gaśnie po 2 sekundach (a niby powinna po ośmiu) a na gorącym silniku gaśnie po ośmiu (a powinna po dwóch)... To chyba by oznaczało że coś jest poprzestawiane.. ale co z tym teraz zrobić? Gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik temperatury?

Komentarz

Zamieszczone przez SiEmUs
          gaśnie po 2 sekundach
          u mnie gaśnie momentalnie nawet w ziemi około 2 - 3 s i pali, podjedż zdiagnozuj VAgiem i bedzie wszystko jasne.

Komentarz

• paf
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3140

ja miałem taki objaw w AGR że akumulator który w sumie całkiem nieźle działał, ale jak się okazało kończył, się nie dawał rady - to trochę absurdalne bo niby kręci rozrusznik i co ma piernik do wiatraka ale po wymianie temat zniknął (mój aku miał 4,5 roku wtedy)- jesli masz możliwość podepnij nowy albo mocniejszy i sprawdź a na początek przeczyść i dokręć klemy też nie zaszkodzi

Komentarz

• hsurim
              Elegance
              • 2006
              • 788
              • Kia
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Skoro jeszcze - jak piszesz - miał siłe przyzwoicie kręcić, to nie był taki zły.
              Nie sądze, aby to było przyczyną objawów o których piszesz.
              (dla upewnienia się -pewnie juz za późno- należałoby ponownie go podłączyć.)
              Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Pablo28
                Drive
                • 2005
                • 63

Re: Octavia kombi 1,9 TDI - problem z odpalaniem...

Zamieszczone przez SiEmUs
                ....po wymianie rozrządu...
                A czy sprawdzałaś kąt wtrysku?? Po wymianie rozrządu należałoby się tym zainteresować. Możliwe że przestawiony.
                Octavia 1.9TDI combi 2001 black (tuned by Skoda)
                Impreza WRX 2003 rally blue (tuned by Motherfucker's Tuning Team)

Komentarz

masz rację, ale nie w kazdym modelu trzeba ustawiac kąt wtrysku.

Komentarz

• Piotrus
                    Rider
                    • 2004
                    • 524

Zamieszczone przez Sigma_74
                    masz rację, ale nie w kazdym modelu trzeba ustawiac kąt wtrysku.
                    W jego trzeba.

Jak słyszę w opisie problemu że był robiony rozrząd i auto nie pali to mam takie same skojarzenia jak Maicroft :wink:
                    Jeśli chodzi o czujnik temperatury to znajduje się on pod termostatem, po prawej stronie silnika patrząc od przodu auta.

Jak dla mnie kolejność następująca :
                    -sprawdzić na vag'u statyczny kąt wtrysku (koniecznie w basic settings)
                    -sprawdzić świece żarowe i czujnik temperatury
                    -sprawdzić akumulator
                    Piotruś
                    AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• Kaco
                      Classic
                      • 2005
                      • 22

pozdrawiam,miałem podobny przypadek,proponujeje sprawdzic rozrusznik sprawdz jakie ma obroty rozrusznik podczas startowania,u mnie problem był z szczotkami na oko ok po wymianie wszystko ok więcej inf pod tel 503790310

Komentarz

• DGW
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 2330

Zamieszczone przez Pablo28
                        A czy sprawdzałaś kąt wtrysku?? Po wymianie rozrządu należałoby się tym zainteresować. Możliwe że przestawiony.
                        Tak, tylko kolega napisał, że było wszystko ok i nie sądze, że temp. ma tu taki duży wpływ ponieważ już nie raz było 12 czy 14 stopni więc co to za różnica
                        Kontrolka świec przy tej temp. świeci się chyba nawet mniej jak 3sek. i czy jesteś pewien, że świece są w b.dobrym stanie?
                        Radziłbym sprawdzić lub też wymienić filtr paliwa a kontrola VAGiem też nie zaszkodzi
                        NFPNorth-West
                        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                        WARSZTAT www.dsize.pl
                        ->
                        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

Pracuję...