złamany kluczyk a ubezpieczenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Talski
    Classic
    • 2012
    • 3

Generalnie skoda jest chujowa, przechodzę do daci :lol:
    Talski
  • skafanderek
    Classic
    • 2011
    • 8

Złamał mi się kluczyk scyzoryk do OII, nowy. Co prawda złamał się u podstawy więc teoretycznie da radę odpalić, ale obsługa mało wygoda no i bardzo łatwo go zgubić. Cena napraw w ASO (tzn. wymiany na nowy) oczywiście spora (krzyknęli 600 zł). Zastanawiałem się nad zrobieniem kopii tego kluczyka, podpięcia do niego na stałę oryginalnego, co by immobiliser "oszukać". Nie wiem czy z samym wyrobieniem nie będzie trochę zabawy bo dwóch gości powiedziało, że nie da rady mi pomóc. Myślę jednak, że kogoś znajdę, ale bardziej mnie niepokoi jak to się ma do ubezpieczenia i gwarancji. Tzn czy w przypadku np. kradzieży jeżeli przyjdę z takim kluczykiem to czy mi nie powiedzą, że w tej sytuacji ubezpieczenie nie działa. Będę wdzięczny za porady w tym temacie, bo wolałbym uniknąć kosztów wymiany

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

w czym problem przełóż cewkę do nowej obudowy z nowo dorobionym grotem ona odpowiada za immobilizer, a elektronikę włóż ze starego kluczyka. Lub w drugą stronę da radę przełóż sam grot dorobiony do starego korpusu. dorobienie samego grotu to już groszowa sprawa w porównaniu do ceny ASO.
      Jeśli będziesz miał problem ze znalezieniem cewki włącz google grafikę i wpisz : cewka immo vw
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Poinformuj ich co się stało i jak usunąłeś problem.
        W ASO koszt samej główki to 240 PLN, więc nie wiem skąd te koszty.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• demmsi
          Elegance
          • 2011
          • 966
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A nie można kupić tylko grot nawet nie w aso i przełożyć resztę ze starego kluczyka? Wtedy będzie koszt znikomy

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

Panowie można i to własnie wcześniej napisałem koszty są naprawdę małe: oto przykład: http://allegro.pl/obudowa-kluczyk-vw...433564830.html

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

To bardzo dobry jakościowo produkt. Sam taki kupiłem. Niestety o wiele trudniej znaleźć dorabiacza, który wykona nacięcie grota w idealny sposób, taki aby kluczyk chodził lekko, bez zacięć. Mnie się to 2 razy nie udało, dlatego kupiłem coś takiego:

Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

to ja widocznie robiąc to u rodziny w aucie miałem szczęscie że trafiłem na dobrego ambitnego pana od dorabiania kluczy.

Komentarz

Pracuję...