oplaca sie montowac alarm fabryczny do nowej octavi?
tak sobie mysle ze 1200zl to moze duzo za alarm ale moze on jest jakis nowoczesny, bezprzewodowy z czujnikami ruchu, powiadomieniem i innymi bajerami? Czy ktos go zakladal i ma jakies opinie na ten temat? jak np falszywe uaktywnienia itp
każdy alarm to sztuka, czy to w fabryce zakładany czy w ASO czy u wujka Kazika. Po prostu jak fachowcy przyjdą do auta to nic on nie da. Więc albo patrzysz na kase i nie zamawiasz fabrycznego. Albo patrzysz na temat tak jak iles osób na forum, czyli po prostu lepiej założyć w fabryce bo jak będą zakładac w ASO to plastiki źle założą itp, później coś jest nie spasowane coś skrzypi, no i walną gdzieś na desce jakąs diodę dodatkową.
Ja zdecydowałem się na drugą opcję, z tym, że wyszedłem z założenia że alarm na złodzieja i tak nic nei pomoże, więc wziązłem ten tańszy za 1000zl.
Byle jaki, zeby mozna bylo wykupic AC. Zadne blokady mechaniczne, bo tylko bedziesz potem narzekal. Lepiej wykupic AC ze stala wartoscia auta i spac spokojnie
Alarm dokładany w ASO ma jedną zaletę: ponieważ jest z reguły tańszy to łatwiej go wynegocjować za friko przy zakupie ( mnie się udało).... U mnie zamontowali jakiś prosty wyrób (chyba łódzki :-) z czujkami ultradźwiękowymi i jak dotąd działa bezproblemowo (integruje się z magistralą CAN i do obsługi auta używam tylko kluczyka-scyzoryka) choć jest raczej słabo słyszalny. Reasumując gdybym miał do wyboru fabryczny za jakieś 1200 zł czy ASO-wski za friko to wybrałbym to drugie rozwiązanie...:-)
Pozdrawiam,
Jaroslav92525
----------------------- VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Byle jaki, zeby mozna bylo wykupic AC. Zadne blokady mechaniczne, bo tylko bedziesz potem narzekal. Lepiej wykupic AC ze stala wartoscia auta i spac spokojnie
no z drugiej strony jezeli bierzemy AC to po co auto alarm...
Alarmy, czy inne zabezpieczenia, montowane fabrycznie, lub nawet przez specjalizowane zakłady, są łatwiejsze do rozpracowania przez "fachowców", bo są powtarzalne. Poprostu wiedzą gdzie, w którym miejscu można toto znależć.
Nawet najprostze zabezpieczenie, typu dodatkowy przycisk, ale zamontowane z pomysłem, samodzielnie, jest dużo większym utrudnieniem dla złodzieja, bo musi stracić dużo więcej czasu na rozpracowanie. Problem w tym, że trzeba to zrobić samodzielnie, a nie wszyscy to potrafią.
zasadniczo przy kwocie powyżej 50K pln wymagane są 2 zabezpieczenia przez większość ubezpieczycieli
ale to drugie to może nawet być blokada na pedały i kierownicę :wink:
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
ja bym zadzwonił do dobrego warsztatu montaży alarmów w okolicy i zapytał o jakiś podstawowy alarm do wozu na Twoim miejscu. Na pewno zrobią to taniej i lepiej niż w ASO :wink:
ja bym zadzwonił do dobrego warsztatu montaży alarmów w okolicy i zapytał o jakiś podstawowy alarm do wozu na Twoim miejscu. Na pewno zrobią to taniej i lepiej niż w ASO :wink:
jak nowe auto na gwarancji mozesz modifikowac alarmem poza aso???
No właśnie, w ASO bardzo łatwo zidentyfikują alarm jako niefabryczny a niech Ci coś nawali w elektryce...nie trzeba upierdliwca żebyś gwarancję stracił a części elektroniczne (niektóre) są naprawde drogie więc chyba nie ma sensu.
Jak ktoś powyżej zauwazył do ubezpieczenia auta do 60k pln nie potrzeba dwóch zabezpieczeń, u niektórych ubezpieczycieli ta granica to nawet 70 k pln.
seba.79, piotrek_gdy, a no fakt...zapomnialem o tym dziadostwie :evil:
to niech sobie kupi laskę na straganie na kluczyk lub kod, jak ma ac i da rade tylko tak zabezpieczyc...to bym tak zrobił i tysiaka wydal na wakacje albo paliwo :wink:
bo jak będą mieli zamówienie na OII taka i beda chcieli zajumac, to laska czy alarm z aso nie ma dla "fachowca" roznicy i tak odjedzie niestety.
p.s. kiedys nawet troche sie zastanawialem, czy Ci montujacy alarmy (niektorzy) nie sa umoczeni w jumanie aut. Moga spokojnie wtedy takim autem odjechac, bo moga dorobic jakis swoj pilocik, a takze rozgrzebuja cała elektryke montujac alarm...wiec to pewnie zaden problem. i preceder gotowy. wystarczy ze daja cyne i odpowiednie urzadzenie zlodziejowi, a realizacje robi kto inny.
bo jak będą mieli zamówienie na OII taka i beda chcieli zajumac, to laska czy alarm z aso nie ma dla "fachowca" roznicy i tak odjedzie niestety.
Zamieszczone przez seba.79
Rzecz w tym, że własnie alarm fabryczny jest najlepiej znany bo jest najbardziej POWTARZALNY i TYPOWY.
Sami pesymisci :lol:
Przecież są niezawodne sposoby
sidła na niedźwiedzia zakładasz np na noc pod pokrowiec na siedzenie kierowcy
granat bez zwleczki wieszasz zamiast chionki zapachowej na lusteku
i inne takie
ale podstawowy warunek SUPERPAMIEĆ, ...albo zostaniesz kobietą , albo w ogóle nie zostaniesz :diabelski_usmiech
[
Przecież są niezawodne sposoby
sidła na niedźwiedzia zakładasz np na noc pod pokrowiec na siedzenie kierowcy
granat bez zwleczki wieszasz zamiast chionki zapachowej na lusteku
i inne takie
ale podstawowy warunek SUPERPAMIEĆ, ...albo zostaniesz kobietą , albo w ogóle nie zostaniesz :diabelski_usmiech
no ale co jak przyjdzie skunks nie niedzwiedz?
Pomysl z granatem mi sie podoba ale przy probie kradziezy stracisz auto i pojdziesz siedziec za morderstwo przy naszym glupim prawie
Komentarz