Zakładam nowy temat ponieważ w tematach już istniejących cisza - lato nie czas na myślenie 8) o akumulatorze
Akumulator przeżył zimę po kilku reanimacjach (ładowaniach) ale dzisiaj padł na dobre i muszę kupić nowy przy tem +18.
Octavia 2 1.9tdi (105km) 2005r. Auto jeździ i będzie jeździło dziennie od poniedziałku do piątku 8km rana i 8 po południu (żona dojeżdza do pracy) czyli prawie wogóle. W weekendy sporadycznie . W serwisie powiedzieli, że alternator jest ten mocniejszy (coś tam ma 120 lub 140 nie wiem czego ale ten mocniejszy jest)
Zastanawiam się nad następującymi modelami:
1 miejsce - centra futura CA 770 77ah 760A
2 miejsce - bosch s5 77 ah 780a / ewntualnie s4 74ah 680A
3 miejsce - varta silver dynamic 77ah 780A / ewentualnie 74 ah 750A.
Aku,który padł to był 61ah 540A trochę mały jak na taki silnik ale 2 lata posłużył i cela padła.( taki był jak skodzinę kupowałem).
Jaki akumulator wybrać do w/w eksploatacji auta czyli częsty rozruch?
Jak tam wasze akumulatory po zimie ? było dyskutowane czy varta, centra, bosch oraz inne że tak powiem wynalzki.
Z góry dzięki za opinie chociaż to nie sezon na akumulator
Ze swoje doświadczenia - dwa samochody, w obydwu Centry Futury. Zero problemów. W ostatnią zimę w okresie mrozów obydwa stały po kilka tygodni bez rozruchu - odpały bez najmniejszych trudności. Jeden z nich jeździ raczej po mieście krótkie przebiegi i rzadziej w trasy. W zimę jak to w zimę - światła, klima, ogrzewanie szyby, radio - standardowe obciążenie instalacji. Centrę Futurę mogę polecić. Bardzo dobre zdanie słyszałem też o Vartach. Jednak nie używałem Varty, więc porównania nie mam. Wszystkie trzy mają wysokie prądy rozruchu, a to również jest istotne.
W mojej O II z 2005 akumulator padł w tamtym roku osobiście zakupiłem boscha silver S4 72 ah 680A gdyż akumulatora marki akuma (orginału) nie mogłem dostać.Co do Boscha S4 ma on większy prąd rozruchowy ,sprawdzłem osobiście miernkiem i jest to ponad 720A.Co do wielkości nie przesadzaj 72ah to świat i ludzie nie kupuj większego gdyż ako będzie nie doładowane .org. akuma jeżeli dobrze pamiętam miała 62ah i 560/580A i wytrzymała 6lat 110.000km
Nie wiem jak cenowo ale jeśli chodzi tylko o jakość to bym brał w kolejności: bosch, centra, varta. Z uwzględnieniem ceny ---- 1 i 2 miejsca mogą się zamienić. Z varty bym rezygnował.
centra futura w 3 autach i bez problemów. 2 niby garazowane, ale ostatniej zimy "testowany" w golfie III tdi, na mrozach caly czas a bywalo i -20 i więcej, bywalo ze kilka dni byl nie palony a jak trzeba bylo to palil bez pomocy efekty dzwiekowe silnika i karoserii bezcenne ale jechalo :lol: Dziwilem sie jak w pracy slyszalem o metodach stosowanych zeby auto odpalilo rano i tak patrzylem :|
Tylko co z tą mocą aku i niedoładowywaniem czy 77ah 760/780A to za dużo? i alternator nie da rady doładowywać (mam ten mocniejszy 1,5roku temu wymieniłem szczotki przy okazji wymiany regulatora napięcia).
Co do ceny to myślę że różnica jest 50 PLN a chcę mieć spokój tzn. ja często wyjeżdzam a żona średnio lubi dzwonić do assistance
Tylko co z tą mocą aku i niedoładowywaniem czy 77ah 760/780A to za dużo?
Jest to kompletna bzdura z tym niedoładowaniem. Alternator 140A ma moc ok 2kW i da rade doładować zestaw akumulatorów kilkukrotnie większej pojemności niż 77Ah.
Bierz największy jaki ci wejdzie w obudowę i na jaki cię stać. Pojemności aku przy odpalaniu diesla w duże mrozy nigdy dość.
Dla tych, którzy będą polemizować z tym co napisałem polecam zapoznać się z tym wątkiem:
Komentarz