Opony AT do Scouta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karinol
    Classic
    • 2012
    • 3

Opony AT do Scouta

sesik, ok, ja przyjadę bo dzisiaj dokonałem wplaty, po za tym co z resztą?
  • ary
    Rider
    • 2011
    • 634

Opony AT do Scouta

Pytanie jest następujące:
    Czy ktoś próbował założyć oponę o rozmiarze 205/70 R15 Octavii II z pakietem na bezdroża, lub do wersji 4x4 / Scouta?
    Dlaczego taki dziwny rozmiar?
    Chodzi mi po głowie jakaś opona typu AT, no i najmniejsza jaką narazie znalazłem jest w takiej wielkości np. ContiCrossContact AT. Kalkulator rozmiaru wskazuje, że seria 225/50R17 ma 656,8mm średnicy natomiast 205/70 R15 - 668,0mm. Wydaje mi się, że na tył bez problemu podejdzie, bo jest trochę zapasu, natomiast z przodu przy skręconych kołach przy seryjnym rozmiarze mało miejsca już zostaje do zderzaka i mam pewne wątpliwości. Może ktoś jednak podchodził już do tematu?
    Poniżej mały VT. Wiadomo, że wygląd auta na piętnastkach nie porywa, ale w tym wypadku istotniejsze są walory użytkowe takich opon. I tak nie będą one jeżdżone cały czas.
    Załączone pliki
    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• zepter00
      RS
      • 2008
      • 2304

Raczej nikt nie próbował. Tarcze hamulcowe się zmieszczą w felgi 15"? Pomysł na poprawę trakcji jest niezły z oponami AT (on road - off road 50-50%) contocrosscontact. (na piachu można zmniejszyć ciśnienie do 1,5) ale co z tarczami hamulcowymi?
      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

ary, przepraszam za OT, ale czy nie mijam się z Tobą czasami na ul. Płochocińskiej około 17.20 (beżowy Scout jedzie w kierunku Białołęki)
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Re: Scout 205/70 R15

Zamieszczone przez ary
          Kalkulator rozmiaru wskazuje, że seria 225/50R17 ma 656,8mm średnicy natomiast 205/70 R15 - 668,0mm.
          Tez mysle, ze nikt nie probowal, to jest jedyny watek, ktory pamietam, gdzie ktos chcial zalozyc wiekszy rozmiar opony

ale IMO powinno sie zmiescic - 1 cm roznicy to tylko 5mm roznicy promienia, jakby co to obwiaz opone sznurkiem o tej grubosci i pokrec kolkiem wychylonym w roznych kierunkach. Wtedy sam ocenisz

Komentarz

• sew1981
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10986
            • Fiat

ary,jeśli chodzi o dopasowanie do tarcz, nie wiem jaka jest średnica tarcz w Scoucie. Nie mogę w necie znaleźć, musiałbyś znaleźć w dokumentach auta gdzieś.
            Jeśli tam jest 288 mm to podejdzie felga 15 cali, jeśli 312mm nie wepchniesz 15 stki.
            Skąd wiem? Sam mam zimówki w swoim SI 15 calowe i spokojnie się mieści (przednie tarcze 288, tylnie 245)
            :wink:

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Ja kiedyś na próbę założylem 215/65 r16 z RAV4 jakieś bridgestone AT

Przy max skręceniu coś tam lekko szurało. Trakcja w terenie fenomenalna, tłumienie nierówności w lesie, polu super, na asfalcie w porównaniu do normalsów spora różnica na minus.

Wyglądał nieco jak wóz konny na gumowych kołach, po prostu były wielkie!!!
              Ale dalej kombinuję, jaby założyć coś pełnoprofilowego. 15 nie wejdzie do scouta.

Komentarz

• Garret
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1196
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez sew1981
                ary,jeśli chodzi o dopasowanie do tarcz, nie wiem jaka jest średnica tarcz w Scoucie. Nie mogę w necie znaleźć, musiałbyś znaleźć w dokumentach auta gdzieś.
                Jeśli tam jest 288 mm to podejdzie felga 15 cali, jeśli 312mm nie wepchniesz 15 stki.
                Skąd wiem? Sam mam zimówki w swoim SI 15 calowe i spokojnie się mieści (przednie tarcze 288, tylnie 245)
                :wink:
                w Scoucie 1.8 tsi są 288mm z przodu
                Garret

-----------
                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Garret, w każdym jest 288 tak jak w BKD

312 maja tylko RSy
                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ary
                    Rider
                    • 2011
                    • 634

Agamek12, jeśli to bywa we wtorki to jest to możliwe :wink:

Zamieszczone przez t271828
                    ale IMO powinno sie zmiescic - 1 cm roznicy to tylko 5mm roznicy promienia, jakby co to obwiaz opone sznurkiem o tej grubosci i pokrec kolkiem wychylonym w roznych kierunkach. Wtedy sam ocenisz
                    Pomysł wydaje się niezły

[ Dodano: Pią 27 Lip, 12 20:11 ]
                    Co do tarcz, to powinny do 15-tek podejść. Miałem w Passacie VR6 tarcze 288mm (czyli takie jak w Scoucie) i tam zacisk się mieścił idealnie. Dla pewności pożyczę na chwilę na spocie od kogoś piętnastkę do przymiarki
                    kazik4x4, w sumie nie dziwne, że obcierało 215/65R16 bo to ma średnicę 685,9mm
                    (prawie 1,5cm większy promień od serii) ale z Twojej podpowiedzi wynika, że rozmiar o którym myślę jeżeli będzie pasował to na styk - 0,9cm mniejszy promień od RAV4

[ Dodano: Sob 28 Lip, 12 08:41 ]
                    Grzebiąc w sieci znalazłem jeszcze coś takiego dostępne zarówno w rozmiarze 205/70R15 jak i bardziej przyjaznym Yeti'owskim 215/60R16 (664,4mm średnicy)
                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• zepter00
                      RS
                      • 2008
                      • 2304

Po co tak kombinować? Chcesz lepszej trakcji na "luźnym" bez kombinowania z rozmiarami? :wink:

Można poszukać tańszych rajdowych opon szutrowych i szutrowo - błotnych. Szukać takich, które mają homologację drogową. Można je też bez problemu docinać. Są w bogatej gamie rozmiarów. Ceny od trzystu kilkudziesięciu zł. Jeśli są wystarczająco dobre do II ligi rajdowej i biedniejszych kierowców z pierwszej... to są też dobre dla nas... Sam niedługo będę się za nimi rozglądał... jak tylko kupię i zamontuję dyferencjał helikalny Quaife. Zaraz dam parę linków.

Do twoich potrzeb szukaj mieszanek gumowych tylko twardych i średnich. Średnia mieszanka jest bardziej uniwersalna (do zastosowań na niemal wszystkich luźnych nawierzchniach z wyjątkiem śniegu oczywiście) a twarda jest trwalsza (i zapewnia lepszą trakcję) na asfalcie, twardym szutrze i kamieniach.
                      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Zamieszczone przez ary
                        kazik4x4, w sumie nie dziwne, że obcierało 215/65R16 bo to ma średnicę 685,9mm
                        (prawie 1,5cm większy promień od serii) ale z Twojej podpowiedzi wynika, że rozmiar o którym myślę jeżeli będzie pasował to na styk - 0,9cm mniejszy promień od RAV4

[ Dodano: Sob 28 Lip, 12 08:41 ]
                        Grzebiąc w sieci znalazłem jeszcze coś takiego dostępne zarówno w rozmiarze 205/70R15 jak i bardziej przyjaznym Yeti'owskim 215/60R16 (664,4mm średnicy)
                        Fajne te geolandary

Ktoś mówił że 15" jednak podejdzie - ja zakładałem (fakt że nieoryginalną felgę) i obcierała o zacisk - średnicowo pasiła.

Co do sugestii zeptera to na bank te rajdówki nie wytrzymają takiego przebiegu jak normalne opony.

Komentarz

• zepter00
                          RS
                          • 2008
                          • 2304

Bierzesz twardą mieszankę... w dodatku opony mają być zakładane okazjonalnie, w większości do jazdy poza asfaltem o czym autor postu przecież wspominał. Zważywszy na to i fakt, że autor raczej nie będzie zasuwał każdego zakrętu poślizgami i nie będzie ostro hamował bez ABS-u, powinny wytrzymać między 5 a 10 tyś km. Zważywszy, że są znacznie tańsze niż opony 4x4, bilans ekonomiczny wcale nie jest zły. Trakcję na ziemi, żwirze, piasku luźnym i ubitym, zapewniają na pewno lepszą.

Komentarz

• ary
                            Rider
                            • 2011
                            • 634

Zamieszczone przez zepter00
                            w dodatku opony mają być zakładane okazjonalnie, w większości do jazdy poza asfaltem o czym autor postu przecież wspominał.
                            Tak jest
                            Mnie nawet nie chodzi o jakieś amatorskie jazdy off-road lub mini rajdy. Chodzi o to, że trafiłem na takie fajne zapomniane przez cywilizację jezioro na którym można powędkować ale tylko z łódki, bo brzegi obrośnięte dookoła. Jest jeden w miarę niezły dojazd ale trochę pochyły i obrośnięty trawą. Jak jest sucho to nie ma problemu, żeby wjechać i wyjechać z przyczepką podłodziową, natomiast jak zrobi się wilgotno (rosa, deszczyk) to może nie być już tak łatwo wyciągnąć przyczepkę pod górę na oponach szosowych. Poza tym jest w okolicy sporo dróg szutrowych i opony seryjne R17, które mam nie są zbyt komfortowe na takiej drodze.
                            zepter00, dzięki za linki, alternatywa jakaś jest
                            Poniżej dwa zdjęcia tego o czym pisałem, może pochyłości terenu nie widać, ale uwierzcie mi na słowo, że jest :wink:
                            Załączone pliki
                            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• AndiT
                              Rider
                              • 2008
                              • 332

zepter00 a na zime co polecasz na drogi 3kat odsniezania?
                              M47N2

Komentarz

• zepter00
                                RS
                                • 2008
                                • 2304

Do Scouta na ostre zimowe warunki? Bardzo dobre opony zimowe np Continental ContiWinterContact TS 830 , Goodyear Ultra Grip 8 w rozmiarze 195/65 R15 indeks nośności 91, indeks prędkości T lub H (będą dobre do Scouta jak i do każdej Octavii) lub 195/70 R15 indeks nośności 97, indeks prędkości T (tylko do Scouta) np Vredestein Snowtrac 3 195/70 R15 97 T XL

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

ary, 205/70/15 to bardzo wysoka opona i nie sądze żeby wlazła , pod obciążeniem tym bardziej . moge przymierzyć taką opone do mojej o2 ale ja mam zwykłą.
                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ary
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 634

leszekmw, jak masz możliwość to przymierz, jeśli u Ciebie będzie pasić to u mnie tym bardziej. Interesuje mnie szczególnie przód na skręconych kołach.
                                    A jak nie wejdzie 205/70R15 to może ciut mniejsza 215/60R16 :?: :P
                                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

ary, mam tylko opony bez felg , a nie chce mi się zakładać ich na felgi , wezmę ją przymierzę do samochodu , tylko to juz jak bede wyjeżdżał z zakładu ponieważ teraz "krzywo" stoję , pół na podnośniku a pół na ziemi...
                                      w sumie to sam jeździłęm w tym sezonie 2 tygodnie na 205/65/15 bez żadnych problemów ale opony jeepowskie sa troszkę inaczej skonstruowane . mam na miejscu i to i to , sprawdzę.

[ Dodano: Sro 01 Sie, 12 14:53 ]
                                      sorki , 215/60/ nie mam , mam 215/65tylko.. :?
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• ary
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 634

Zamieszczone przez leszekmw
                                        w sumie to sam jeździłęm w tym sezonie 2 tygodnie na 205/65/15 bez żadnych problemów ale opony jeepowskie sa troszkę inaczej skonstruowane . mam na miejscu i to i to
                                        :shock: Czy to znaczy, że przy takim samym rozmiarze opony szosowe i terenowe mogą mieć inne średnice zewnętrzne :?:
                                        O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

ary, 205/70 u mnie jest miejsca na kciuk między rantem nadkola a oponą. opona wypełnia dość szczelnie nadkole z przodu i z tyłu i może być problem z oczyszczeniem go ze śniegu, szczególnie jak zamarznie. co do skrętu to raczej niema szans na pełny skręt bez obcierki , a już na pewno jak auto sie położy lub rozbuja na boki. tył może by uszedł jakoś bez załadunku.
                                          opony terenowe mają zazwyczaj wyższe bieżniki i moga być o parę mm większe..
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• ary
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 634

leszekmw, thx
                                            Wygląda na to, że z tego będzie, w mniejszych rozmiarach nie znalazłem jeszcze opon terenowych
                                            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• zepter00
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2304

Jeśli nie widzą ci się opony rajdowe z homologacją drogową to proponuję ci byś sam zrobił sobie opony AT. Zapewne zapytasz: W jaki sposób? Otóż musisz nabyć opony całoroczne np Dębica Navigator 2 (lub jeszcze lepiej Dębica Navigator - choć może być trudno bo Navigatorów już nie produkują) w rozmiarze 195/65 R15 (to nie jest droga impreza) i znaleźć kogoś kto ma i operuje wycinarką do opon... Wystarczy szeroką i dosyć głęboką końcówką w kształcie litery "V" (lepiej) lub "U" poszerzyć rowki obwodowe i poprzeczne. W ten sposób powstanie dobra opona AT zapewniająca satysfakcjonującą trakcję na trawie, szutrze i niewielkim błocie. Nie przejmuj się, że opona jest trochę mniejsza niż te o których myślałeś . Węższa opona zapewni ci większy nacisk jednostkowy na powierzchnię. Na mokrej trawie, na podjazdach z mokrej ziemi czy na błocie większy nacisk jednostkowy to twój sprzymierzeniec.

masz przykład jak to działa na przykładzie starej zimówki
                                              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0f1u7_0U0l0[/youtube]

P.S: Niedługo sam zakupię wycinarkę (koszt od 700 do 1500 zł) Dałem Ci dużo opcji - jeśli nie klikniesz pomógł to ja nie wiem co trzeba zrobić by otrzymać to wyróżnienie :lol:

Komentarz

• ary
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 634

zepter00, punkcik przyznany
                                                O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

Zamieszczone przez zepter00
                                                  jeśli nie klikniesz pomógł to ja nie wiem co trzeba zrobić by otrzymać to wyróżnienie :lol:
                                                  żenada.. :roll:
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...