[O1] Jakie koło dojazdowe/kupilem kolo- czy dobre ?
Chce sie zaopatrzyc w kolo dojazdowe.
Problem jest takowy, ze dojazdowki 5x100 chodza na allegro po srednio 200zl. co jest z leksza przesadą skandaliczną !
Jest mozliwosc zastosowac kola dedykowanego do innego auta, z mozliwa niewielka przerobka? np. powiekszenie otworu centrujacego ?
Jest mozliwosc zastosowac kola dedykowanego do innego auta, z mozliwa niewielka przerobka? np. powiekszenie otworu centrujacego ?
5x100 jest w toyotach, roverach, chryslerach i subaru. Ja kupiłem dojazdówkę do siebie od rovera i powiększyłem otwór, ale zmiana hamulców wymusiła zakup oryginalnej 18 z VAG'a.
Dojazdówka od rovera ~50 zeta, zatem IMHO warto. http://www.tuningforum.pl/viewtopic.php?f=65&t=106792 tutaj masz fajna tabelkę
Wprawdzie temat jest o dojazdówce do O1 ale żeby nie zakładać kolejnego podłączam się z O2.
Kupiłem dojazdówkę na tej aukcji i niestety wtopiłem.
Kurier przyniósł koło i byłem zachwycony - lekkie i wąskie - już wyobraziłem sobie ile więcej miejsca będę miał miejsca w bagażniku. Zaniosłem do samochodu i na wszelki wypadek przyłożyłem do pełnowymiarowego zapasu. Zdziwienie było ogromne gdy zobaczyłem, że dojazdówka ma ok. 5cm mniejszą średnicę.
W akcji jest wyraźnie napisane ...koła dojazdowe 15'' 5X112 .... Pasują na następujące auta, które oryginalnie wychodziły na kołach 15cali: ... SKODA - OCTAVIA II (2004>).
Moja dojazdówka wygląda jakby była do samochodu z oponami niskoprofilowymi.
Czy może mnie ktoś oświecić jaką dojazdówkę powinienem kupić?
Czy z opisu akcji wynika, że nie będzie pasowała do O2 Tour ze standardowymi kołami?
tez kupilem w koncu dojazd zgodny z wymiarami i jest 5 cm nizszy, jakis kawal czy co ? :P
dzwonilem do aso w sprawie dojazdu, powiedziano mi ze w octaviach nie wychodzily waskie dojazdy, tylko pelne kola a w OII zestawy naprawcze.
zaproponowli mi sprzedaz pelnego kola za 200zl felga + 300 opona :twisted:
Aby miec te sama wys. trzeba kupowac kolo 17'' z Rovera .
Czy koło dojazdowe jest dużo mniejsze od standardowego? Mam O1 15" koła na standardowych oponach, z racji wyjazdu wakacyjnego chciałem trochę uwolnić miejsce w bagażniku, ale czy to ma sens?
Jeśli tak, czy takie koło jest ok?
przecież koło dojazdowe- jak sama nazwa wskazuje, ma służyc tylko do ''dojechania'' gdzieś. a żeby spełniło swoją rolę, czyli zajmowało mało miejsca, musi byc mniejsze i węższe od standardowego. i w niczym to nie przeszkadza. auto będzie stało nierówno, ale i tak nie przekraczamy 50 km/h więc nic się nie stanie
Ale o ile jest mniejsze? Czy ktoś ma takie i mógłby zmierzyć?
[ Dodano: Pon 30 Maj, 16 11:48 ]
Czy ponownie mogę prosić o pomiar koła dojazdowego? Tzn, chodzi mi o informację ile miejsca zaoszczędze gdy kupię dojazdówkę zamiast koła zapasowego. Wiem że koło jest niższe, to już zysk, ale jest chyba też jeszcze węższe, ale o ile?
Komentarz