Zamieszczone przez andrzej111
Opony do felg 14"
Zwiń
X
-
Opony do felg 14"
Witam.
Jako że nie znalazłem nic ciekawego, bo większość tematów dotyczy większych felg i opon do nich, zadam następujące pytanie.
Mam zamontowane w tej chwili opony 175/80 R14 i ze względu na to że za chwilkę trzeba będzie je wymienić, chciałbym się dowiedzieć jaki inny rozmiar by był ok do 14 calowej felgi. Odpowiedzi typu "kup 15 calowe felgi lub i do tego opony" ze względów finansowych raczej mi nie odpowiadają, ponieważ nie jestem w stanie w tej chwili kupić kompletu felg i do tego opon
PozdrawiamSprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.
-
-
smug, poczytaj
W AutoCentrum.pl wiemy wszystko o Twoim aucie. Od opinii i raportów spalania po listę jego typowych usterek i przypomnienie o wymianie oleju. Od zdjęć i filmów po prognozę usterek i dane techniczne. Od porad i testów po dyskusje na forach i w społeczności kierowców. Od cen nowych po oferty używanych. Zapraszamy!kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
smug, rozumiem, że chodzi o oponki letnie.
Kolego zamiennikami sensownymi są rozmiary 185/75R14 i 195/70R14.
185/75 R14 jest nietypowym bardzo rozmiarem do osobówki (są to przeważnie wzmacniane opony do busów i dostawczaków w tym rozmiarze) i dlatego jeśli bywają to w kosmicznych cenach.
Dlatego radzę kupić 195/70r14. Auto będzie dużo przyjemniej w zakrętach jeździć, przez 20 mm szerszą oponkę. Może nie będzie to król prędkości z silnikiem o mocy 75 koni, ale za to będzie bezpieczniej, a sobie poradzi z taką oponą jeszcze, gorzej jakby były 205 np.
Nie są one dużo droższe też niż 175/80 r14, np. warto zainteresować się taką Sawą:
Opony Sava EFFECTA + w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Sava EFFECTA + i dokonaj zakupu!
:wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981smug, rozumiem, że chodzi o oponki letnie.
Kolego zamiennikami sensownymi są rozmiary 185/75R14 i 195/70R14.
185/75 R14 jest nietypowym bardzo rozmiarem do osobówki (są to przeważnie wzmacniane opony do busów i dostawczaków w tym rozmiarze) i dlatego jeśli bywają to w kosmicznych cenach.
Dlatego radzę kupić 195/70r14. Auto będzie dużo przyjemniej w zakrętach jeździć, przez 20 mm szerszą oponkę. Może nie będzie to król prędkości z silnikiem o mocy 75 koni, ale za to będzie bezpieczniej, a sobie poradzi z taką oponą jeszcze, gorzej jakby były 205 np.
Nie są one dużo droższe też niż 175/80 r14, np. warto zainteresować się taką Sawą:
Opony Sava EFFECTA + w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Sava EFFECTA + i dokonaj zakupu!
:wink:
DziękiSprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.
Komentarz
-
-
Re: Opony do felg 14"
Zamieszczone przez smugWitam.
Odpowiedzi typu "kup 15 calowe felgi lub i do tego opony" ze względów finansowych raczej mi nie odpowiadają, ponieważ nie jestem w stanie w tej chwili kupić kompletu felg i do tego opon
Przykłąd: barumy, dębice czy sanwy 195/65 R15 kupisz po ok. 175 zł/szt, czyli masz 700 zł za opony. Felgi w bdb stanie kupisz za 70 zł/szt, czyli masz 280 zeta za felgi. Czyli wszystko za 1000 zł.
Natomiast te same barumy, dębice czy sanwy w rozmiarze 195/70 R14 kupisz po ok. 220 zł/szt, czyli masz 880 za same opony. Dodajesz więc 120 zł i masz wypasik - jazda na 15" jest całkowicie inna, niż na 14". Naprawdę inna, myślisz że to nie to samo auto.
Z 14" Jedynie pozostają Ci te 175/80 R14, one kosztują po ok. 180 zeta za szt.
185/75 R14 odpadają, bo jak Kolega sew1981 napisał, to rzadkie opony i kosztują po 300 - 400 zeta za szt.
Pomyśl, przelicz, zastanów się nad 15".Pozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
tom.tom, tzn jak wyrwie tani felunek w dobrym stanie, to też bym optował osobiście za 195/65 r15 do OI.
No chyba że kolega liczy się z tymi 100-200 złotymi mniej na zakup samych opon 14 calowych.W sumie go rozumiem, jak już ma zajechane stare opony i nie może ich wystawić na allegro np, żeby się zwróciła choć troszkę kaska.
Komentarz
-
-
Ja to już niejednokrotnie przeliczałem właśnie. Niestety jest jak zawsze: "Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze". Sprawdzałem ceny felg 15 i opon do nich również. Tyle że problem jest taki że jak już mógłbym sobie pozwolić na 15 to najwyżej na 2 plus opony. Nie wiem czy taka opcja wchodzi w grę mieć na jednej osi felgi 15 calowe a na jednej 14. Poza tym zbliża się u mnie wymiana wszystkich 4 opon i same opony wyjdą taniej niż 15"+opony. A różnica w cenie rozmiaru 175 a 195 nie jest aż tak duża bo wychodzi po 20 zł na oponie ( zależy też od serwisu na którym się patrzy.)
Patrzyłem też na te ceny felg. Wyrwać takie 15 za 70 zł w dobrym stanie jest ciężko. A trochę się ostatnio orientowałem w tym temacie.Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.
Komentarz
-
Komentarz