Nowy samochód a TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fraaakt
    Classic
    • 2014
    • 2

Nowy samochód a TSI

mam windowsa 7 starter na oim notebooku. Zainstalowalem najnowszego VCDS 11.11 ze strony ADAKO

i zainstalowalem sterowniki z katalogu ADAKO/vcds/rt-usb i wykrylo mi Ross-Tech direct USB Interface
  • fonque12
    Classic
    • 2012
    • 26

Nowy samochód a TSI

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy. I myślę nad zmianą samochodu. Zastanawiam się miedzy superbem a octavią. Chciał bym się dowiedzieć jak się sprawuje silnik 1.4 tsi (pewnie część z was go ma). Robię małe przebiegi rocznie dlatego benzyna. I co było by lepsze w cenie około 75-80 tysięcy. Pozdrawiam

Komentarz

• andrzej111
      L&K
      • 2010
      • 1391

Jak do miasta to polecam szukajke
      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• fonque12
        Classic
        • 2012
        • 26

Szukajka? I prosił bym o opinie tsi w skodach.. Czytałem na ten temat i niby mało problemów. Ale znów o samym tsi jest wiele złych opini. Pękające głowice, luźny pasek rozrządu..

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

czyli "szukaj" jest pełno tematów o 1.4 tsi na forum
          Do OII możesz brać, ale w tej cenie to myślę że spokojnie będziesz miał 1.8 tsi. A do Superba to za mały motor według mnie (1.4).

[ Dodano: Sob 04 Sie, 12 13:30 ]
          wystarczy trochę poszukać, a nie zakładać takie same tematy w nieskończoność:

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3773
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez sew1981
            A do Superba to za mały motor według mnie (1.4
            i jako nowy to kwota będzie za mała na zakup.
            fonque12, większość użytkowników O2 1,4 TSI jest zadowolona z tego motoru (ja też). Jeżeli chcesz kupić nową O2 to usterki z rozrządem i innymi felerami, które występowały zostały już fabrycznie usunięte.
            A szukajka to hasło Szukaj napisane na czerwono (w menu forum)
            Po kliknięciu na szukaj wpisz 1,4 TSI i multum info w tym temacie będziesz miał przed sobą
            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
            =================================================

Komentarz

• fonque12
              Classic
              • 2012
              • 26

Ciekawe czy były by awarie.. To ma być samochód do rodziny.. Jeszcze hyundai i40 mi się podoba(tam nie ma turbiny). I teraz nie wiem czy zaryzykować. Mam 12 letnie auto i 120 tyś przebiegu. Od nowości..

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3773
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez fonque12
                Ciekawe czy były by awarie..
                To pytanie może być do każdego auta
                To ma być samochód do rodziny..
                Octavia 2 Fl taka właśnie jest
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

fonque12, co do silników FSI to na forum jest mnóstwo tematów o tych jednostkach. Poszukaj i poczytaj !! NIe ma sensu zaczynać kolejnego tematu o tym samym, bo zrobi sie totalny bałagan !
                  Zastanawiam się miedzy superbem a octavią
                  I co było by lepsze w cenie około 75-80 tysięcy
                  Na to pytanie to juz sam sobie musisz odpowiedzieć. Zarówno Octavia II jak i Superb II spełnią spokojnie role auta rodzinnego. Superb II jest duuuuuzo większy wewnątrz. Jest bardsziej luksusowy, lepiej wykonany i ogólnie bogatszy od Octavii II. Jednak co do bagażnika to bagażnik w O II jest tak ogromny, że Superb II szału tu nie zrobi, bo ma raptem o 20 l więcej.
                  Kupując O II kupisz auto tańsze, ale tez dobrze wykonane, z ogromnym bagaznikiem i spokojnie nadajace sie dla rodziny. Zdecydować musisz sam. Ja np. za 2 miesiące sprzedaję swoją O II i kupuję nowego Superba II 1.8 TSI, jednak nie dlatego, że O II jest zła, czy nie spełnia moich oczekiwań. Spełnia i to w 100% !! Ale po prostu Superb II mi się podoba, a O II mam, więc kolejnej O II nie potrzebuję.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• fonque12
                    Classic
                    • 2012
                    • 26

Ciekawe czy były by awarie.. To ma być samochód do rodziny.. Jeszcze hyundai i40 mi się podoba(tam nie ma turbiny). I teraz nie wiem czy zaryzykować. Mam 12 letnie auto i 120 tyś przebiegu. Od nowości..

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Ciekawe czy były by awarie..
                      Poszukaj i poczytaj !!! co my ci mozemy powiedziec ??!! Przeciez nie jestesmy wróżkami
                      Jeszcze hyundai i40 mi się podoba(tam nie ma turbiny
                      Ja sie juz z Hundaia i40 i Kii Optima wyleczyłem (choć na początku też brałem te auta pod uwage jako nastepców mojej Octavii II) !! Wystarczy, że dokładaniej przyjrzałem się wykonczeniu tych aut. Skoda wyprzedza je o 2 klasy.
                      Dodatkowo jesli rozważasz i40 sedan, to zobacz jaki mały jest otwór załadunkowy bagażnika, a to przy aucie rodzinnym odgrywa ogromna rolę. Co mi po 500 l bagażnika jak nie mogę nic do niego włożyć, bo otwór załadunkowy jest zbyt mały. Octavia II jest liftbackiem, a Superb II sedano/lifbackiem więc klapa bagaznika otwiera sie razem z tylnią szybą. Dzieki temu wózek dziecięcy, czy rower włożysz bez najmniejszego problemu.

[ Dodano: Sob 04 Sie, 12 14:11 ]
                      Mam 12 letnie auto i 120 tyś przebiegu. Od nowości..
                      Ja mam 5-cio letnnią O II i w tej chwili 48 400 km od nowości
                      Czarny Elegance

Komentarz

• fonque12
                        Classic
                        • 2012
                        • 26

Myślałem nad czymś takim. Superb w podstawowej wersji + klimatronic, i kierownica wielofunkcyjna . I może jeszcze jakiś dodatek. Znalazłem dilera który mi oferuje te autko na sucho za 69 tysięcy( na zamówienie oczywiście). A jest jakiś dotykowy wyświetlacz do wnętrza? Tzn jako odtwarzacz

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

A jest jakiś dotykowy wyświetlacz do wnętrza? Tzn jako odtwarzacz
                          Jest. nazywa sie Bolero ma dotykowy wyświeltacz TFT i zmieniarkę na 6 płyt, oraz wejscie na karty SD i MMC. Kosztuje dodatkowo 1300 zł.
                          Wejdz na strone Skody (www.skoda-auto.pl) tam masz cennik z wyposażeniem i dostępnymi opcjami, oraz katalog z dodatkami. Sciagnij sobie jedno i drugie i będziesz wszystko wiedział. Ewentualnie pójdz do salonu, poproś o katalog Superba i Octavii II, oraz katalogi akcesoriów do tych modeli i .... również wszystkiego się dowiesz.

[ Dodano: Sob 04 Sie, 12 14:39 ]
                          Superb w podstawowej wersji + klimatronic, i kierownica wielofunkcyjna
                          A z jakim silnikiem miałby być ten Superb II?
                          To nie lepiej za te same pieniadze kupic sobie Octavie II 1.4TSI Elegance?
                          Czarny Elegance

Komentarz

• fonque12
                            Classic
                            • 2012
                            • 26

1.4 TSI. Mam 2 synów. Jeden 187 drugi 138 .
                            Więc w octavi starszy miałby ciasno. A w mieście dało by się zmieścić w 10 litrach superbem?

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

1.4 TSI.
                              Więc zapomnij o Superbie II. Niestety ale ten silnik jest zbyt słaby do tego auta. Jesli Superb II to min. 1.8 TSI.
                              Więc w octavi starszy miałby ciasno
                              Tak, w Superbie będzie miał miejsca pod dostatkiem, ale ty nie będziesz miał czym jechać
                              A w mieście dało by się zmieścić w 10 litrach superbem?
                              Wiesz, trochę dziwne pytania zadajesz. Spalanie zależy od kierowcy. Jego stylu i sposobu jazdy. Powiem ci tylko tyle, że Superb II z 1.4 TSI będzie ci palił tyle samo co z 1.8 TSI (przy dużo gorszych osiągach) jeśli bedziesz chciał wyciagnąc z tego 1.4 jako takie osiągi. Po prostu 1.4 TSI będzie trzeba wyżej i częściej kręcić, co odbije się na podwyższonym spalaniu.
                              1.4 TSI do Octavii II jest jak najbardziej o.k., ale do Superba II to zbyt mała jednostka. Stosunek masy do mocy jest nieubłagany.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• OCPtaxi
                                Rider
                                • 2011
                                • 383

wolałbym Superba niż i40, ale zdecydowanie i40 niż Octavię. Przyglądałem się kombiakowi i40, piękny samochód, bardzo przyjazne wnętrze i dobre wykończenie.
                                Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• fonque12
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 26

Ja nie jestem kierowcą wyścigowym. Superb z 1.4 tsi ma 10.5 sekundy do 100. A chciałem brać i40 z silnikiem 1.6 który ma prawie 12 do setki. Mi ta moc wystarczy. A 1.8 będzie więcej palić bo to większa pojemność i moc..

Komentarz

• przemo9
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 228
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Re: Nowy samochód a TSI

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy. I myślę nad zmianą samochodu. Zastanawiam się miedzy superbem a octavią. Chciał bym się dowiedzieć jak się sprawuje silnik 1.4 tsi (pewnie część z was go ma). Robię małe przebiegi rocznie dlatego benzyna. I co było by lepsze w cenie około 75-80 tysięcy. Pozdrawiam
                                    S jest strasznie wielki - jak dla mnie , obecnie jednym z ważniejszych kryteriów wyboru auta jest jego długość , bo mam taki a nie inny garaż ...
                                    1,4 tsi to minimum do S - będzie jeździł -przemieszczał sie z punktu A do B =przy szybszej jeżdzie sporo większe spalanie
                                    Jak zamawiałem swoją O to 1,4tsi jeszcze był nowością, ale odpukać - w mojej nic się dotychczas nie wydarzyło a ma prawie 70 kkm w ciągu niecalych 3 lat - rozważałem 1,6 mpi- bo można go zagazować ; ale za nic nie brałbym diesla 1,6 czy 2,0 - bo DPF-też byly nowością.
                                    Wydaje mi się że większość złych opinii o 1,4 tsi pochodzi od użytkowników 1,4 tsi z kompresorem o mocy 150-170 KM
                                    Spalanie niestety BAAAAARDZO zależy od sposobu jazdy.
                                    W mojej elegance domówiłem wlaściwie tylko xenony i przyciemnianie tylne szyby, radio BOLERO- ze zmieniarką na 6 CD i możliwoscią załadowania kart pamięci i dotykowym wyświetlaczem- na wyświetlaczu ładnie widac wskazania czujników parkowania , dzięki czemu bardzo rzadko mam płyty w samochodzie.
                                    O II fl kombi elegance

Komentarz

• fonque12
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 26

Jestem łagodnym kierowcą. Biegi zmieniam przy około 2500 tys. Jeżdżę w 95% po mieście. Dlatego spalanie jest ważne. Jak sadzicie można się w 9 litrach zmieścić w mieście?

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

A 1.8 będzie więcej palić bo to większa pojemność i moc..
                                        Przepraszam, ze to powiem, ale chyba nie masz zbyt wielkiego pojęia o samochodach.
                                        Powiem ci tyle że mój 1.6 MPI pali na trasi, przy jeździe z V ok. 120-130 km/h tyle samo co 2.0 FSI czyli 7,0-7,1 l/100 km Jest to normalne, bo chcąc z mniejszego silnika wykrzesać lepsze osiagi np. podczas wyprzedzania musisz go wkrecać na wyższe obroty, co pociaga za sobą wyższe zuzycie paliwa.
                                        Superb z 1.4 tsi ma 10.5 sekundy do 100.
                                        Przepraszam cie bardzo ale przyśpieszenie do 100 km/h (które notabene bardzo zadko używasz) absolutnie nie świadczy o osiagach auta z danym silnikiem. Najważniejsza jest elastyczność silnika i jego stosunek masy do mocy. Spójrz na max. moment obrotowy danego silnika i sposób jego rozwijania tzw. krzywa monentu - im bardzi płaska tym lepiej i tym silnik jest bardziej elestyczny w większym zakresie obrotów.
                                        Ja nie jestem kierowcą wyścigowym
                                        Tu nie chodzi o kierowców wyścigowych. Tu chodzi o bezpieczenstwo w traksie jazdy np. wyprzedzania.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• fonque12
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 26

Jestem łagodnym kierowcą. Biegi zmieniam przy około 2500 tys. Jeżdżę w 95% po mieście. Dlatego spalanie jest ważne. Jak sadzicie można się w 9 litrach zmieścić w mieście.

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Jak sadzicie można się w 9 litrach zmieścić w mieście.
                                            W Superbie II 1.4 TSI z 4 osobami na pokładzie ?? Raczej nie. Ten silnik jest za słaby do tak duzego auta z 4 osobami na pokładzie. W mieście będziesz musiał go nieźle piłowac i skutek będzie taki, że spalanie będziesz miał zblizone do 1.8 TSI

[ Dodano: Sob 04 Sie, 12 21:26 ]
                                            Dlatego spalanie jest ważne
                                            i dlatego daj sobie spokój z 1.4 TSI w Superbie II.
                                            Zresztą twoje pieniądze twoja sprawa. Zrobisz jak chcesz, bo ta dyskusja prowadzi do nikąd.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Jestem łagodnym kierowcą. Biegi zmieniam przy około 2500 tys. Jeżdżę w 95% po mieście. Dlatego spalanie jest ważne. Jak sadzicie można się w 9 litrach zmieścić w mieście?
                                              Kolego przy takiej jeździe kup sobie tdi, będzie to palić pare litrów i przy 2500 nie będziesz męczyć silnika :wink:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

fonque12, jak jeździsz przede wszystkim po mieście i zależy Ci na niskim spalaniu to pomyśl może o mocno "wypasionej" Octavii z silnikiem 1.2TSI i skrzynią DSG. Użytkownicy tego modelu donoszą, że to (przy rozsądnym używaniu pedału gazu) naprawdę oszczędny samochód, nie chwalą się też jakimiś usterkami...

PS1. Z drugiej strony... może warto wstrzymać się z zamówieniem jeszcze za 3-4 miesiące i "załapać" się na wyprzedaże rocznika - w zeszłym roku (sorry, za "reklamę" innej marki) za przeznaczoną przez Ciebie na zakup kwotę mozna było kupić bogato wyposażoną Avensis T27, a to jest auto ozbawione wszeklich srurbinek, technologicznych wodotrysków i (dla mnie) niebudzące negatywnych emocji...

PS2. Absolutnie nie odradzam Skody...
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• fonque12
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 26

Tak.. To jeśli nawet wezmę 1.8. To tak czy tak muszę się liczyć z spaleniem na poziomie 12-14 litrów w mieście...

Komentarz

Pracuję...