[O2] 1.6 + LPG Różnice w spalaniu na kompie przy Pb i LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dooominik
    Classic
    • 2013
    • 30

Mam problem z kablem VAG 11.8 na FT 232BL,VCDS już go nie widzi, jak zaprogramować ponownie tego chinola ? Proszę o pomoc.
  • Kenu
    Ambiente
    • 2012
    • 222
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

W temacie http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ie+lpg&start=0 znalazłem:

Informacje zaczerpnięte z innych forów:
    "...Komputer przelicza spalanie wg długości czasu wtrysku benzyny. Jeżeli założymy gaz i mamy dobrze wyregulowaną mapę to komp powinien pokazywać takie same wartości jak przed montażem instalki(oczywiście spalania gazu będzie trochę wyższe). Jeżeli mapa gazu będzie uboga komputer pokładowy będzie pokazywał zawyżone spalanie ponieważ myśląc, że jedzie na benzynie będzie chciał wzbogacić mieszankę wydłużając czas wtrysku i przeliczając sobie z niego zużycie. W przypadku zbyt bogatej mapy gazu będzie sytuacja odwrotna. Komp pokładowy zaniża spalanie ponieważ widzi, że mieszanka jest bogata i chce skrócić czasy wtrysków benzyny i z tych skróconych czasów przelicz zużycie. Oczywiście cały czas jedziemy na gazie ale komp tego nie wie.
    Tak więc jeżeli teraz komp zaczął Tobie zaniżać to znaczy, że masz za bogato a jeżeli zawyża to znaczy, że jest ubogo. Spalanie na kompie pokładowym nie powinno się zmienieć bez względu na to na czy jeździmy na gazie czy na benzynie. Wtedy wiemy, że jest OK."
    U mnie wygląda to następująco:

Pierwsze 700 km zrobiłem na benzynie: średnie spalanie miałem 6,9l/100km.
    Potem zacząłem jeździć na LPG (z małymi wyjątkami) i po 450 km komp pokazuje mi średnie 7,7. W tym drugim okresie możliwe, że więcej klimy i więcej się kręcę po mieście, ale generalnie trasy te same: praca-dom. Jeżeli dobrze zrozumiałem ten tekst powyżej, to mam zbyt ubogą mapę. No i pytanie co z tym robić? Czekać aż przejadę 1000 km na gazie i zgłosić to na pierwszym przeglądzie?

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kenu, na kompa nie patrz. dolicz do tego ok 1,5 litra co paliło na PB np jak palił 7 benzyny to lpg ok 8,5

Aczkolwiek jak mi na kompie pokazuje mniej to i przy tankowaniu lpg tez jest mniej - wiec jakis tam wyznacznik - bo faktyczna róznica tego co pokazuje komp, a spalanie lpg jest ok 2 litrów
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Kenu
        Ambiente
        • 2012
        • 222
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
        Kenu, na kompa nie patrz. dolicz do tego ok 1,5 litra co paliło na PB np jak palił 7 benzyny to lpg ok 8,5

Aczkolwiek jak mi na kompie pokazuje mniej to i przy tankowaniu lpg tez jest mniej - wiec jakis tam wyznacznik - bo faktyczna róznica tego co pokazuje komp, a spalanie lpg jest ok 2 litrów
        No właśnie problem jest taki, że nie wiem ile spalił na kompie. Bo nie notowałem ile tankuje. Poza tym nie tankowałem na full. Mam przeczucie, że komp pokazuje mi 5-10% więcej przy jeździe na LPG.

Wczoraj wieczorem robiłem "trasę" 30 km i wyszło 6,1 na LPG.
        Identyczna trasa 2 tygodnie temu na benzynie i było 5,6. Z góry jest 8). No i wychodzi 10% różnicy. :|

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kenu, ja zawsze tankuje lpg na full -i przy tankowaniu kasuje 2-go kompa wiec mniej wiecej juz po tym 2gim kompie widze jakie bedzie spalanie na lpg.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Kenu
            Ambiente
            • 2012
            • 222
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
            Kenu, ja zawsze tankuje lpg na full -i przy tankowaniu kasuje 2-go kompa wiec mniej wiecej juz po tym 2gim kompie widze jakie bedzie spalanie na lpg.
            Dobry pomysł. Tak będę robił.

Ale na początku chciałem porównać średnie spalanie z pierwszych 700 km na benzynie ze spalaniem na LPG. Bo jak kilka osób już pisało spalania te wg kompa powinny być identyczne.

Komentarz

• patrykL
              Rider
              • 2009
              • 588

spalania te wg kompa powinny być identyczne
              wedlug mnie, nigdy nie beda identyczne, chyba, ze zrozumialem cos na opak

Komentarz

• krisoctav
                Rider
                • 2008
                • 417

komp pokazuje spalanie paliwa nie rozróżnia gaz czy lpg jeśli wszystko jest oki nie ma co się przejmować zawsze spalanie ilości mieszanki lpg będzie większe niż pb i tyle - kaloryczność paliwa

Komentarz

• Kenu
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 222
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez krisoctav
                  komp pokazuje spalanie paliwa nie rozróżnia gaz czy lpg jeśli wszystko jest oki nie ma co się przejmować zawsze spalanie ilości mieszanki lpg będzie większe niż pb i tyle - kaloryczność paliwa
                  No, że gazu pójdzie o 20% więcej, to normalne. I nie kaloryczność, bo gaz jest bardziej kaloryczny. Za to ma mniejszą gęstość. Ale wg kompa nie powinno być różnicy LPG czy Pb.

Komentarz

Pracuję...