Zawieszenie Octavia '06

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zawieszenie Octavia '06

robilem licznik w o2 - taka sama sztuka jak i u nas. Gorzej jakbys chcial cos kombinowac z FIS'em.... to koszty rosną

Zawieszenie Octavia '06

Witam klubowiczów OCP. Mam Octavie z tego roku i przejechałem nią 32 tys km, po 12 tysiącach km okazało sie że zawieszenie zużyło sie w mojej octavii od 50-60%. Narazie jeżdże i niewymieniam zawieszenia bo zabardzo nie wiem na jakie. Myślałem o jakimś twardszym lub sportowym, ale dotychczas nikt nie umie mi zaproponować jakiegoś rozwiązania. Może tu ktoś mi pomoże... pozdrawiam

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

bilstein b8 plus sprezyny od rs

Komentarz

orientujesz sie jaki koszt tego?

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Na jakiej podstawie zostalo stwierdzone ze zawieszenie zuzylo sie w 60% a nie w 75%?? Pytam, bo mnie to bardzo interesuje, jesli chodzi o test amortyzatorow na sciezce diagnostycznej, to potrafie na nim zrobic skrajne wyniki :idea:
          Spritmonitor.de

Komentarz

Na tych "trzsawkach" jak byłem w serwisie skody. Dla pewności badanie powturzyłem ale w innym serwisie i pokazało to samo.

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

barciob83, około 3000 nie wiecej

Komentarz

• Jabar1975
                RS
                • 2006
                • 3331

Zamieszczone przez barciob83
                Mam Octavie z tego roku i przejechałem nią 32 tys km
                Silnik: 1.9TDI AGR

???
                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• palioza
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 417

Fabryczne zawieszenie ma po wyjechaniu z fabryki z 75% na trzepakach, wiec 60% po przebiegu 32kkm to nie jest jakos strasznie malo. BTW jak bedzie zimniej na dworze, to trzepaki pokazuja wieksza skutecznosc, jak cieplej to mniejsza.
                  Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

ale czuć te zużycie jak sie jedzie. bo autko wogóle nie trzyma sie drogi. nie wiem czy to 1.9TDI AGR czy inny bo nie wiem jak to sprawdzić ma 105 kM

Komentarz

• misiekwaw
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7715
                      • Ford

ale czuć te zużycie jak sie jedzie. bo autko wogóle nie trzyma sie drogi. nie wiem czy to 1.9TDI AGR czy inny bo nie wiem jak to sprawdzić ma 105 kM
                      Było wielokrotnie na forum napisane jak to zrobic :? oznaczenie silnika masz na naklejce w książce serwisowej i na analogicznej naklejce na podłodze bagażnika pod wykładziną.
                      Jezeli ma 105KM to jest to O2, tym bardziej nie rozumiem tego zużytego zawieszenia :roll:
                      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                      http://www.disi-tune.pl
                      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                      Był WRX
                      Była Octa

Komentarz

Niewiem czy było pisane czy nie, bo ja tu jestem zaledwie od kilku dni. A zawieszenie zużyło sie na polskich drogach. Robie nią średnio 10 tysi km na miesiąc więc sie zuzyło.

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Niewiem czy było pisane czy nie, bo ja tu jestem zaledwie od kilku dni.
                          i uwazasz, to za jakis argument :?: :!:
                          sorry, nie chce, zeby ktokolwiek, zwlaszcza jezeli chodzi o "swiezych" userow, czul sie urazony, olany itp, ale takie teksty zachowaj dla siebie i po prostu uzyj szukaczki :idea:

i precyzyjniej definiuj problemy, jesli chcesz, zeby ktos ci pomogl :idea:
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

barciob83, Ale od poczatku jednego nie wiem. To jest Octavia I w sterej budzie zwana Tour czy jest jest to Octavia II w nowej budzie produkowana od 2004 roku???

Jak to drugie to jeden z kolegow tu na forum przejechal w rok dosc duzo i akurat zawieszenie ma sie dobrze :wink:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• DGW
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 2330

barciob83, spuść trochę powietrza i jedź znowu na te, jak to nazywasz "trzęsawki", moge się założyć że wynik będzie dużo lepszy. Jak widzę ASO skutecznie próbuje zrobić z Ciebie durnia, jeśli chcesz się odwdzięczyć to zapytaj ich jaką metodą badają amorki: EUSAMA czy BOGE (prawidłowa). Na bank nie będą wiedzieli o co chodzi.
                              Niestety uległeś nawijaniu makaronu na uszy :P
                              Sprawdź wkońcu jakie auto kupiłeś :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Maicroft
                              jesli chodzi o test amortyzatorow na sciezce diagnostycznej, to potrafie na nim zrobic skrajne wyniki :idea:
                              Maicroft, też to potrafie :lol: :yay: ale tylko na zwykłych "trzęsiawkach", takich co mają na przeglądach
                              NFPNorth-West
                              2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                              WARSZTAT www.dsize.pl
                              ->
                              CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                              spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

Robie nią średnio 10 tysi km na miesiąc więc sie zuzyło
                                proponuje celowac w ten kawalek jezdni ktory jest bez dziur - wtedy zaiweszenie wytrzyma kilka razy wiecej

[ Dodano: Wto 31 Paź, 06 12:56 ]
                                Zamieszczone przez Maicroft
                                Jak to drugie to jeden z kolegow tu na forum przejechal w rok dosc duzo i akurat zawieszenie ma sie dobrze
                                to o mnie 59tys km w rok i nic!!!
                                ten sam kierowca ten sam przebieg tylko w Passacie 1.8T - bilans to koncowki drazkow i 12 wachaczy (2x 3 wachacze na strone)

[ Dodano: Wto 31 Paź, 06 12:58 ]
                                Zamieszczone przez djczas
                                bilstein b8 plus sprezyny od rs
                                Weitec gewindefahrwerk :diabelski_usmiech jak leciec to po calosci

Komentarz

:?

[ Dodano: Sro 01 Lis, 06 07:52 ]
                                  Widze że nie warto było poruszać tego tematu na tym forum...

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Widze że nie warto było poruszać tego tematu na tym forum...
                                    poczatki sa zawsze trudne jak sie przyzwyczaisz to bedziesz wylawial potrzebne Ci informacje i to w mig :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

barciob83, Ale o co Ci chodzi, bo nie kumam.

Jestesmy na drugiej stronie tego posta i ja dalej nie wiem czy chodzi o Octavie I czy II, dla mnie to gigantyczna roznica :!:
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

przecież pisałem już że chodzi o octavie I z silnikiem 1,9 TDI 105KM i nie chce wiedzieć jak sie oszukuje trzęsawki pompująć lub upuszczając powietrza z kół. chodzi mi tylko o to aby bezpiecznie podróżować inie wylecieć z zakrętu przez zużyte zawieszenie`.

Komentarz

• eR_
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 411

barciob83, ale o1 z silnikiem 1,9tdi ma 101koni (silnik AXR), a ten silnik w o2 ma 105koni. podajesz sprzeczne dane i to nas myli :!:
                                          a koledzy jak najbardziej chca ci pomoc
                                          Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                                          Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Dzida
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 2253

]Mam Octavie z tego roku i przejechałem nią 32 tys km, po 12 tysiącach km okazało sie że zawieszenie zużyło sie w mojej octavii od 50-60%. Narazie jeżdże i niewymieniam zawieszenia bo zabardzo nie wiem na jakie.
                                            Nie bardzo rozumiem pytanie. Skoro masz Octavie z tego roku, to jest jeszcze na gwarancji, wymieniasz zawieszenie za free w ASO Skody, na ich koszt.

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

barciob83, No to odpowiadam Ci ze nie ma takiej Octavi z motorem 105KM :twisted:

Recepte na zawias ktory nie buja rowniez Ci podalismy.

Amorki Bilstein B4 - zamiennik serii, podobno ciut sztywniejszy
                                              Amorki Bilstein B6 - sztywniejsze niz seria i niektorzy mowia, ze nawet az za bardzo, dla jeszcze innych w sam raz
                                              Amorki Kayaba AXG - regulacja twardosci, ale chyba twardsze niz B6
                                              Sprezyny z Octy I RS -20mm + Bilstein B8 - bardzo dobry zestaw, laczacy komfort samochodu o sportowych aspiracjach z dziurami naszego kraju
                                              Dedykowane zawieszenie gwintowane - czyli wszystko co trzeba w jednym.

Temat zawieszen byl juz walkowany i to dosc solidnie, sa takie tematy.

Mimo wszystko, zeby przy 40kkm zawias bujal, az tak to nie chce mi sie wierzyc. Powyzsze specyfikacje powinny byc pomocne
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

no ta ja już niewiem. w serwisie zawsze mi podają że to 105KM. możliwe że to nowy silnik w starej budzie. bo brat ma kombiaka i też taki silnik tylko z końca 2005 roku i sie różni wizualnie, a moja octavia jest z tego roku.
                                                Dzieki za odpowiedź na zawieszenie, poszukam gdzieś sprężyn i amorków i kupie a potem zamontuje i napisze jak sie na nich jeździ. pozdrawiam

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

no ta ja już niewiem. w serwisie zawsze mi podają że to 105KM. możliwe że to nowy silnik w starej budzie. bo brat ma kombiaka i też taki silnik tylko z końca 2005 roku i sie różni wizualnie, a moja octavia jest z tego roku.
                                                  :?

Komentarz

Pracuję...