Spruchniałe uszczelki przy szybie czołowej w O1.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxisT
    Drive
    • 2014
    • 51

właśnie gdzieś słyszałem, że dla osobowych też. Jak znajdę to dam link do strony
    Moja bryka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...300555#1300555
  • money555
    Ambiente
    • 2012
    • 135

Witam.

Mam pytanie, czy można dokupić jakąś uniwersalną uszczelkę do plastików przy szybie czołowej? Stara uszczelka w dużej mierze popróchniała i wydaję mi się, że dawać 200 zł. za same plastiki to trochę przesada... Zastanawiam się jakich gum mógłbym użyć, żeby pasowały i grubością i mniej więcej kształtem, żeby przykleić je do plastików... Klej mam bardzo dobry dwu składnikowy, więc z przyklejeniem na "zawsze" nie było by problemu...

Jakieś pomysły, żeby zaoszczędzić ze 150 zł. ???

Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcia jak to wygląda u mnie... Masakra, a na zimę lepiej mieć szczelność w tym miejscu (tak mi się wydaje).
    Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!

Komentarz

• s1
      Ambiente
      • 2010
      • 185

kilka postów nizej , moj temat taki sam tez czekam na pomoc

Komentarz

• money555
        Ambiente
        • 2012
        • 135

Uzupełniająco...

Szukałem nawet w rozbitych Octaviach z przeznaczeniem na części i okazało się, że mają, ale bez uszczelek...

Samych uszczelek też nie mogę znaleźć tak więc pozostaje jedynie kupno nowych!

Pozdrawiam.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA!
        Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!

Komentarz

• phrix
          L&K
          • 2007
          • 1000
          • Audi
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam, będę przerabiał temat uszczelki podszybia w Octavi 1 z 98 roku.
          Nie znalazłem manuala, który kiedyś napisałeś na forum, znalazlem za to Twoje wpisy na forum z opisem jak takową uszczelkę wykonać, ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Podkładałeś coś pod spód, żeby silikon nie uciekał w dół?

Masz jeszcze jakieś fotki z operacji naprawy uszczelki?
          Zgadza się bo manual przepadł gdy byl przenoszony serwer. Niestety fotek już nie mam ale wyszło jak oryginalna uszczelka, nie było różnicy.

1) usuwasz całą starą uszczelkę
          2) obklejasz taśmą malarską podszybie i szybę tak na około 0,5 cm. Pomiędzy taśmy nakładasz silikon czarny sanitarny. Wygładzasz go palcem w rękawiczce lateksowej, potem maczasz palec w płynie do naczyń wymieszanym z wodą i jeszcze raz wyrównujesz. Odklejasz taśmy . Uzyskasz w ten sposób idealnie prostą uszczelkę - jak oryginalna.

Idę o zakład, że gdybyś zobaczył jak wyszła ta uszczelka nigdy nie powiedział byś że była dorabiana. Koszt z materiałami ok. 10 PLN

EDIT:
          Dawałem swego czasu manuala jak zrobić taką uszczelką. Patent trwały jak coś to mogę fotki pstryknąć.
          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• money555
            Ambiente
            • 2012
            • 135

Szkoda, że dopiero teraz to napisałeś kolego... W między czasie zdążyłem zamówić plastiki z Octavii z 2001 r., w której jak się okazało nie było uszczelek, a same plastiki (Sprzedający zapewniał, że uszczelki w 100% są!) i o mało nie kupiłem nówki za 100 zł./szt.

No ale nic, może kasę odzyskam, a metodę wypróbuje w weekend. Dzięki za poradę.

Komentarz

• Luki80a
              Rider
              • 2010
              • 341
              • Octavia III combi (5E5)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
              • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez phrix
              jak coś to mogę fotki pstryknąć
              Chętnie zobaczę
              Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• money555
                Ambiente
                • 2012
                • 135

Zamieszczone przez phrix
                Dawałem swego czasu manuala jak zrobić taką uszczelką. Patent trwały jak coś to mogę fotki pstryknąć.
                Ja też... Czas najwyższy za to się zabrać przed zimą...

A tak to wygląda u mnie...
                Załączone pliki

Komentarz

• phoneman
                  RS
                  • 2008
                  • 3374
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

phrix, A jak z wymianą filtra kabinowego ?
                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• smug
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 160

Podczepię się bo mam też problem z tymi plastikami, a mianowicie czy Wam też nie przylegają te uszczelki razem z tymi plastikami idealnie?
                    Zdejmowałem je, czyściłem tą "rynienkę" z brudu,kurzu a dalej jest tak samo że wybrzusza mi to podszybie.

Pozdrawiam
                    Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• money555
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 135

Dokładnie phrix, jak to wtedy jest z wymianą filtra? A do swojej instrukcji dodał byś jakieś uwagi/wskazówki? Ile czasu schnie ten silikon?

Komentarz

• Marcello01
                        Rider
                        • 2009
                        • 491
                        • Octavia I (1U2)
                        • AGP 1.9 SDI 68 KM

najlepiej kupić używkę nawet od angola tylko wtedy trzeba taką rynienkę nad obudowę filtra pyłkowego "przemontować" ze starej i gotowe w przeciwnym razie auto zalane.
                        https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• phoneman
                          RS
                          • 2008
                          • 3374
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

money555, Daj spokój z silikonem. Kup podszybie i po kłopocie. A te że kosztuje - trudno. Inaczej będziesz miał notorycznie zalany filtr przeciw pyłkowy i smrodek stęchlizny w samochodzie.
                          .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• phrix
                            L&K
                            • 2007
                            • 1000
                            • Audi
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sorx że dopiero teraz ale jakoś czasu brakuje.

Na starcie muszę dopisać, że zdjęcia robione w ciemności dlatego tak to śmiesznie wyszło. W realu nie ma sfałdowań, czy grudek na uszczelce. Jest płaska jak ori. Kiedyś pstryknę zdjęcie przy dobrym świetle to będzie coś więcej widać.

Dokładnie phrix, jak to wtedy jest z wymianą filtra?
                            Hmm powiem, że nie wiem jak ale na 100 % idzie wymienić przy tym patencie filtr pp. Prawdopodobnie lewy plastik jest odchylany na uszczelce.

Patent ma już 5 lat i sprawdza się. Estetycznie wygląda to bardzo dobrze. Jeżeli ktoś szuka alternatywy to polecam. Mnie doprowadzały do szłu te ząbki zamiast uszczelki, a 250 PLN za komplet nowych częśći to dużo. Dodam że samochód ma swoje lata rocznik 1998.

Jeżeli ktoś się skusi to może dodać foto poradnik. ( co do praw autorskich jakoś się dogadamy :szeroki_usmiech )

A do swojej instrukcji dodał byś jakieś uwagi/wskazówki? Ile czasu schnie ten silikon
                            Ważne jest to żeby równo wyznaczyć linię uszczelki jednym kawałkiem taśmy malarskiej (ten na szybie). Następnie istotne jest to aby to ładnie wygładzić : 3/4 wody i 1/4 płynu do naczyń) Uzyskuje się idealnie równą fakturę, gładką jak szkło. Silikon schnie około 48 godzin na gotowo. Ale po przejechaniu wodą z płynem po 24 h jest gotowe. Taśmę odklejamy przy jeszcze mokrym silikonie. Może ktoś powie, że to rzeźba ale w mojej O1 się to sprawdziło.
                            Załączone pliki
                            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• money555
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 135

No i zrobiłem... Może nie wyszło mi tak super równo no ale i tak jestem zadowolony... (nie wyszło równo, bo niestety nie znalazłem szpachelki, a moim zdaniem nią by najlepiej można było by wyrównać uszczelkę - wpadłem niestety dopiero później na ten pomysł)...

Z lewej strony, uszczelka przylepiona jest również do szyby na stałe, a z prawej aby można było wymieniać filtr kabinowy pomyśleliśmy tak: zakleić taśmą malarską całą szybę gdzie ma przyjść silikon, położyć silikon na taśmę i wyrównać go, następnego dnia zdjąć plastik z taśmą i nam udało się odkleić tą taśmę na której położony został silikon bez odrywania silikonu (silikon trzyma się na małym kawałku plastiku pod podszybiem), a następnie od strony szyby staramy się wyrównać linię nożem (usuwamy nadmiar). U mnie był również taki problem, że plastik mocujący (ten bliżej szyby) w pewnym momencie był połamany (już taki niestety był przy kupnie auta) i plastik nie dochodził ładnie do szyby, a teraz tyle silikonu tam jest, że wszystko ładnie dochodzi do szyby (w sensie nowa uszczelka).

P.S.

Nie potrzeba rękawiczek, bo jak się zamoczy palec w wodzie z płynem to silikon się nie będzie kleił do palca, a i ważne aby formować silikon w miarę szybko po nałożeniu i również zaraz po tym należy oderwać taśmy malarskie, aby można było ładnie wygładzić uszczelkę, żeby nie zrobiły się wysokie krawędzie...

Poniżej zdjęcia jak to wygląda u mnie.
                              Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...