właśnie gdzieś słyszałem, że dla osobowych też. Jak znajdę to dam link do strony
Spruchniałe uszczelki przy szybie czołowej w O1.
Zwiń
X
-
Spruchniałe uszczelki przy szybie czołowej w O1.
Witam.
Mam pytanie, czy można dokupić jakąś uniwersalną uszczelkę do plastików przy szybie czołowej? Stara uszczelka w dużej mierze popróchniała i wydaję mi się, że dawać 200 zł. za same plastiki to trochę przesada... Zastanawiam się jakich gum mógłbym użyć, żeby pasowały i grubością i mniej więcej kształtem, żeby przykleić je do plastików... Klej mam bardzo dobry dwu składnikowy, więc z przyklejeniem na "zawsze" nie było by problemu...
Jakieś pomysły, żeby zaoszczędzić ze 150 zł.???
Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcia jak to wygląda u mnie... Masakra, a na zimę lepiej mieć szczelność w tym miejscu (tak mi się wydaje).Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
-
-
Uzupełniająco...
Szukałem nawet w rozbitych Octaviach z przeznaczeniem na części i okazało się, że mają, ale bez uszczelek...
Samych uszczelek też nie mogę znaleźć tak więc pozostaje jedynie kupno nowych!
Pozdrawiam.
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA!Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Witam, będę przerabiał temat uszczelki podszybia w Octavi 1 z 98 roku.
Nie znalazłem manuala, który kiedyś napisałeś na forum, znalazlem za to Twoje wpisy na forum z opisem jak takową uszczelkę wykonać, ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Podkładałeś coś pod spód, żeby silikon nie uciekał w dół?
Masz jeszcze jakieś fotki z operacji naprawy uszczelki?
1) usuwasz całą starą uszczelkę
2) obklejasz taśmą malarską podszybie i szybę tak na około 0,5 cm. Pomiędzy taśmy nakładasz silikon czarny sanitarny. Wygładzasz go palcem w rękawiczce lateksowej, potem maczasz palec w płynie do naczyń wymieszanym z wodą i jeszcze raz wyrównujesz. Odklejasz taśmy . Uzyskasz w ten sposób idealnie prostą uszczelkę - jak oryginalna.
Idę o zakład, że gdybyś zobaczył jak wyszła ta uszczelka nigdy nie powiedział byś że była dorabiana. Koszt z materiałami ok. 10 PLN
EDIT:
Dawałem swego czasu manuala jak zrobić taką uszczelką. Patent trwały jak coś to mogę fotki pstryknąć.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Szkoda, że dopiero teraz to napisałeś kolego... W między czasie zdążyłem zamówić plastiki z Octavii z 2001 r., w której jak się okazało nie było uszczelek, a same plastiki (Sprzedający zapewniał, że uszczelki w 100% są!) i o mało nie kupiłem nówki za 100 zł./szt.
No ale nic, może kasę odzyskam, a metodę wypróbuje w weekend. Dzięki za poradę.Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phrixDawałem swego czasu manuala jak zrobić taką uszczelką. Patent trwały jak coś to mogę fotki pstryknąć.
A tak to wygląda u mnie...Załączone plikiSkoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
phrix, A jak z wymianą filtra kabinowego ?.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Podczepię się bo mam też problem z tymi plastikami, a mianowicie czy Wam też nie przylegają te uszczelki razem z tymi plastikami idealnie?
Zdejmowałem je, czyściłem tą "rynienkę" z brudu,kurzu a dalej jest tak samo że wybrzusza mi to podszybie.
PozdrawiamSprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.
Komentarz
-
-
money555, Daj spokój z silikonem. Kup podszybie i po kłopocie. A te że kosztuje - trudno. Inaczej będziesz miał notorycznie zalany filtr przeciw pyłkowy i smrodek stęchlizny w samochodzie..
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Sorx że dopiero teraz ale jakoś czasu brakuje.
Na starcie muszę dopisać, że zdjęcia robione w ciemności dlatego tak to śmiesznie wyszło. W realu nie ma sfałdowań, czy grudek na uszczelce. Jest płaska jak ori. Kiedyś pstryknę zdjęcie przy dobrym świetle to będzie coś więcej widać.
Dokładnie phrix, jak to wtedy jest z wymianą filtra?
Patent ma już 5 lat i sprawdza się. Estetycznie wygląda to bardzo dobrze. Jeżeli ktoś szuka alternatywy to polecam. Mnie doprowadzały do szłu te ząbki zamiast uszczelki, a 250 PLN za komplet nowych częśći to dużo. Dodam że samochód ma swoje lata rocznik 1998.
Jeżeli ktoś się skusi to może dodać foto poradnik. ( co do praw autorskich jakoś się dogadamy :szeroki_usmiech )
A do swojej instrukcji dodał byś jakieś uwagi/wskazówki? Ile czasu schnie ten silikonZałączone plikiSzlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
No i zrobiłem... Może nie wyszło mi tak super równo no ale i tak jestem zadowolony... (nie wyszło równo, bo niestety nie znalazłem szpachelki, a moim zdaniem nią by najlepiej można było by wyrównać uszczelkę - wpadłem niestety dopiero później na ten pomysł)...
Z lewej strony, uszczelka przylepiona jest również do szyby na stałe, a z prawej aby można było wymieniać filtr kabinowy pomyśleliśmy tak: zakleić taśmą malarską całą szybę gdzie ma przyjść silikon, położyć silikon na taśmę i wyrównać go, następnego dnia zdjąć plastik z taśmą i nam udało się odkleić tą taśmę na której położony został silikon bez odrywania silikonu (silikon trzyma się na małym kawałku plastiku pod podszybiem), a następnie od strony szyby staramy się wyrównać linię nożem (usuwamy nadmiar). U mnie był również taki problem, że plastik mocujący (ten bliżej szyby) w pewnym momencie był połamany (już taki niestety był przy kupnie auta) i plastik nie dochodził ładnie do szyby, a teraz tyle silikonu tam jest, że wszystko ładnie dochodzi do szyby (w sensie nowa uszczelka).
P.S.
Nie potrzeba rękawiczek, bo jak się zamoczy palec w wodzie z płynem to silikon się nie będzie kleił do palca, a i ważne aby formować silikon w miarę szybko po nałożeniu i również zaraz po tym należy oderwać taśmy malarskie, aby można było ładnie wygładzić uszczelkę, żeby nie zrobiły się wysokie krawędzie...
Poniżej zdjęcia jak to wygląda u mnie.Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
Komentarz