Witam
Mam pytanie do użytkowników 1.8 TSI.
Czy u was po zapaleniu przez jakas chwile silnik jak pracuje to tak jakby sie telepał?- czuć takie telepanie dopoko obroty nie spadna na nzsze troszke...
Zauwazylem takie cos i u mnie i w innym 1.8tsi tez...
Witam
Czy u was po zapaleniu przez jakas chwile silnik jak pracuje to tak jakby sie telepał?- czuć takie telepanie dopoko obroty nie spadna na nzsze troszke...
też tak mam po dłuższych postojach na chłodnym (~>6h)
związane jest to z rozgrzewaniem katalizatora, trwa ~20sek.
Gdyby nie to że w tym czasie coś sobie rezonansuje (czego ASO nie jest w stanie znaleźć) to bym też to zupełnie olał.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Witam
też tak mam po dłuższych postojach na chłodnym (~>6h)
związane jest to z rozgrzewaniem katalizatora, trwa ~20sek.
Gdyby nie to że w tym czasie coś sobie rezonansuje (czego ASO nie jest w stanie znaleźć) to bym też to zupełnie olał.
Wcześniej tego nie zauważyłem , ale faktycznie po odpaleniu zimnego silnika słychać jakieś terkotanie z pod spodu samochodu , ustaje po ok 20 s. , jak silnik schodzi na niższe obroty.
Myślałem na początku , że to luźny łańcuszek rozrządu uderza o obudowę.
Czy też tak macie ?
Przypadłość TSI po odpaleniu zimnego silnika Telepie,warczy i kołacze :diabelski_usmiech
Już się przyzwyczaiłem ale rzeczywiście to irytuje troszkę :roll:
Nie tyle się telepie, co po prostu są po rozruchu na zimnym lekkie wibracje. Teraz, kiedy jest ciepło, jest to mało odczuwalne, ale zimą, to przez pierwsze kilkanaście minut czuć to bardzo wyraźnie (można trochę porównać do wibracji diesla, oczywiście w mniejszym stopniu). Oczywiście po rozgrzaniu, silnika na wolnych obrotach praktycznie nie czuć (chociaż i wtedy potrafi zdarzyć się takie lekkie, chwilowe szarpnięcie). Taka cecha tego silnika, więc nie ma się czym przejmować. Zwracać trzeba jednak uwagę na podejrzane hałasy po rozruchu - napinacz łańcucha - choć podobno po modyfikacji nie powinien już sprawiać problemów.
Komentarz