Problem z alarmem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturos
    Drive
    • 2007
    • 75

Problem z alarmem

Gmero, To dopiero dzisiaj zakumałaś że gwizdnęłaś zapalniczkę :?: :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech No to nieźle w czubie miałaś :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
    Przepraszam jeżeli Cię tym uraziłem ops: ale to naprawdę wesołe :szeroki_usmiech
  • W1Michał
    Rider
    • 2006
    • 351

Problem z alarmem

mianowicie mam w aucie alarm z czujnikami ruchu, kiedy zamkne go z pilota to czasami zdarza sie że alarm wyje bez pwodu ale nie zawsze. Po prostu raz na pare razy alarm wyje bez powodu. Co to może być ? jakis czujnik ? w serwisie nie zrobiono nic troche mnie to denerwuje bo musze auto zamykać z kluczyka o nie chodzi alarm bo sie boje żeby mi sie nie włączył np pod kościołem
    http://www.elcal.pl/

Komentarz

• eR_
      Rider
      • 2005
      • 411

zdaje sie ze w alarmach mozna ustawic czulosc tych czujnikow, czy aby napewno to one sa winne? Kiedys mi sie zdarzylo zostawic auto w poblizu drogi po ktorej jedzily tiry, alarm sie tez wlaczal :!:
      Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
      Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• W1Michał
        Rider
        • 2006
        • 351

hmm tylko że nie raz auto stało w garażu i też wył........jak zmniejszyć czułość czujinków ?

Komentarz

• eR_
          Rider
          • 2005
          • 411

nie wiem co to masz za alarm, ale w moim starym FOX'ie byl ordynarny potencjometr (w centralce), na poczatek powinienes znalesc centralke alarmu :idea:

Komentarz

• W1Michał
            Rider
            • 2006
            • 351

jest centralka ale wkłada sie tylko kluczyk i można jedynie włączyći wyłaczyć

Komentarz

• artur!
              Classic
              • 2006
              • 18

Jeżeli masz tylko czujniki ruchu to musisz zmniejszyć czułość ,regulacja jest na tz. podkówce .Jeśli nie wiesz gdzie jest cętralka,to najszybciej znajdziesz ją po przewodach od czujników ruchu , zazwyczaj są tam trzy kostki (biała ,czerwona po dwa przewody) i biała z trzema przewodami ( plus minus i wyzwalanie)

Komentarz

• eR_
                Rider
                • 2005
                • 411

Zamieszczone przez W1Michał
                jest centralka ale wkłada sie tylko kluczyk i można jedynie włączyći wyłaczyć
                to jest chyba zwykly wyjec, centralka bedzie gdzies w innym miejscu :idea:

Komentarz

• huwe
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 976

to w co możesz włożyć kluczyk i włączyć lub wyłączyc to syrenka z back- upem. potrzebujesz znaleźć małą centralkę wielkości powiedzmy pudełka zapałek. najłatwiej szukać od czujnika w dół pod deskę.możesz na niej mieć jedno lub dwa potencjometry. ( na ultrasach najczęściej jedno). ale popatrz również, czy gdzieś obok nie ma drugiej centralki - udaru. tam możesz miec dwa potencjometry - jeden od prealarmu, drugi od właściwej sygnalizacji. jeśli masz to też podreguluj - po sporym kopie w oponke masz mieć tylko krótkie ostrzeżenia ( prealaram) - dopiero drugi kop powinien wywołac właściwy alarm. warto sprawdzić też krańcówkę pod maską - jeśli była zakładana dodatkowa - czy czasem nie wariuje
                  Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Paweł T
                    Elegance
                    • 2006
                    • 784

michał, alarm lubi się włączyć, jak muchy latają w samochodzie, zadziałają czujniki ruchu
                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Bassus
                      Drive
                      • 2007
                      • 81

U mnie jest podobnie jak u kolegi, który stworzył wątek..
                      alarm się włącza kiedy chce... raz się włączy kilka razy na noc, a kiedy indziej w ogóle przez cały tydzień...
                      O dziwo, podczas burzy nie ma problemu :?:
                      Troszkę to męczące, zwłaszcza dla mieszkańców osiedla :?

Dopowiem tylko, że muchy w środku nie latają, szyby i dach jest zamknięty (same się domykają), a czujki chyba nie są zbyt czułe, bo jak włączam alarm i pozostaję w samochodzie to mogę się wiercić i skakać i nic się nie włącza :?

Czy na to samoczynne włączanie się alarmu mogą mieć wpływ czujniki parkowania?
                      Czujniki działają przy włączonym biegu wstecznym, a ja zawsze włączam wsteczny
                      kiedy wychodzę z samochodu, bo na wstecznym blokuje skrzynie BearLockiem.
                      Czy to możliwe, że alarm potem reaguje na ruchy za autem?
                      Próbowałem to sprawdzić i faktycznie, kiedy nic za mną nie stoi, ani nie ma drzew/krzaków - alarm się nie włącza,
                      a kiedy stoję np. na styk z krzakami - alarm włącza się do 4 razy w nocy...
                      czy to byłoby rozwiązanie problemu czy tylko zbieg okoliczności ?

Znajdzie się jakiś specjalista, który odpowie mi na te pytania ?
                      ! POZDRAWIAM Z POZNANIA !

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

Panowie czujki sie reguluje w centralce alarmu potencjometrem poprostu macie za dużą czułość ustawioną i to może byc problem.
                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Bassus
                          Drive
                          • 2007
                          • 81

Z całym szacunkiem droga daneczek76, przeczytałaś całego mojego posta?

W takim razie dlaczego jak pozostaje w samochodzie i włączam alarm, to mogę skakać i machać przed tymi czułkami i się alarm nie włącza

Dodam tylko, że póki co, moja teoria o parkowaniu tyłem przy jakimś ruchomym obiekcie np. krzaki - ze względu na czujniki parkowania - w 100% się sprawdza.
                          Tylko czy ktoś technicznie mógłby mi to potwierdzić, bo może to zbieg okoliczności...

Komentarz

• tomekjmopl
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1187
                            • Opel
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Bassus, daneczek76 jest męcizną - ti ti ti niedobruszku ti

Komentarz

• Bassus
                              Drive
                              • 2007
                              • 81

Proszę o wybaczenie :lol: ale te fiolety/róże i ta świnka piki rodzaju żeńskiego mnie zmyliły - bez urazy :wink:

Komentarz

• waldik68
                                Classic
                                • 2007
                                • 31

Wasz problem można rozwiązać -otóż w instrukcji instalatora i czasem użytkownika alarmu powinien być opis jak wyłączyć czujki ruchu za pomocą przycisku serwisowego ,jeśli to nie pomoże tzn dalej alarm będzie się załączał to pozostają krańcówki a konkretnie dodatkowo montowana krańcówka do klapy silnika (lubi przerdzewieć ) >Dalsze kroki są takie - jeśli jest to syrena z własnym zasilaniem należy ją podmienić a na samym końcu możan się przyczepić do samej centralki .

Komentarz

• Bassus
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 81

...a co z moimi czujkami parkowania... ?

Komentarz

• waldik68
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 31

Nie powinno to mieć wpływu bo jak sam piszesz czujnik cofania się załącza na wstecznym a napięcie na lampę od wstecznego brane jest z automatu ze skrzyni biegów ale dopiero po przekręceniu stacyjki ,czyli po wyłączenieu stacyjki nie powinieneś mieć żadnego napięcia na czujnik cofania .

Komentarz

• Bassus
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 81

Przynajmniej teoretycznie - prawda?
                                      Mylący jest jednak fakt, że tylko wtedy kiedy parkuję tyłem do jakiegoś ruchomego obiektu - na taką odległość, że przy włączonej stacyjce i biegu wstecznym "pika" czujnik parkowania - alarm włącza mi się bez powodu i kiedy chce.
                                      Kiedy parkuję z dala od obiektów w ogóle, albo przy nieruchomych - typu drzewo, ściana - na tyle daleko, że przy włączonym zapłonie i na wstecznym biegu, czujnik parkowania nie wydaje dźwięku ciągłego - alarm nie włącza się już bez powodu.

Komentarz

• waldik68
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 31

Nie wiem czy należy iść tym tropem ,oznaczało by to że czujnik cofania jest nadal zasilany mimo wyjęcia kluczyka i w momencie gdy coś się porusza centralka alarmowa wychwyci spadek napięcia i dlatego włącza się alarm -ale to teoria , zdezaktywuj czujnik cofania -odłącz go ,postaw auto w taki sposób jak pisałeś czyli do jakiegoś ruchomego obiektu a wtedy sie przekonasz czy to przypadek

Komentarz

• Bassus
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 81

Dokładnie takie rozwiązanie przyszło mi do głowy - bardzo Ci dziękuję za trop ;-)
                                          Z czujkami ruchu wewnątrz też będę się musiał pobawić.. wyregulować czułość.
                                          Dziękuję i pozdrawiam!

Komentarz

• Marian 2
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1087
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • AQY 2.0 MPI 115 KM

Wszyscy się skupili na czujnikach ruchu, a przyczyna przypadkowego włączania alarmu może być gdzie indziej, a mianowicie wyrobiony wyłącznik krańcowy w drzwiach. Tak było u mnie. Alarm potrafił się włączyć nawet po kilkunastu minutach, nie regularnie, czasami było wszysko dobrze nawet przez kilka dni. Wyłączenie i ponowne włączenie powodowało, że już nie włączył sie i było niby w porządku. Można to tłumaczyć tym, że karoseria (wnętrze) nagrzewa się wczasie jazdy, a na postoju stygnie, co powoduje, że wyrobiony "na styk" wyłącznik sygnalizuje otwarte drzwi.

Komentarz

• Bassus
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 81

Hmm.. sprawdzę to - dzieki! Zupełnie nie pomyślałem...

A dlaczego jak siedzę w samochodzie, włączam alarm i macham przed czujkami to się nie włącza? A wystarczy, że włożę kluczyk w stacyjkę i od razu się włącza...

Komentarz

• waldik68
                                                Classic
                                                • 2007
                                                • 31

widocznie albo masz wyłączony czujnik z kostki albo programowo ,czyli w Twoim przypadku zostaje sprawdzić czujniki otwarcia klapy i drzwi

Marian 2 -przeczytaj uważnie wcześniejsze posty ,nie wszyscy czepili się czujników cofania- a na dodatek nie wszystkie przypadki są jednakowe .

Komentarz

• Marian 2
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1087
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Nie pisałem o czujnikach cofania, tylko o czujnikach ruchu (ultradżwiękowych) wewnątrz kabiny, a poza tym opisałem tylko mój przypadek, jako sugestię do problemu, gdyż może być pomocny.

Komentarz

Pracuję...