Zapalila mi sie dzis kontrolka przegrzania silnika...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zorx
    Classic
    • 2004
    • 22

Witka

odnośnie stylu jazdy - kolega jeździ normalnie (bez żadnego zamulania), ale niestety większość po mieście. I ten cudny filtr jest co chwilę zapchany :evil: Zapiedzielanie też nie pomaga - jak naprawdę przyciskasz mocno, na maxa, to też się zapcha. Równa jazda przy 3 tys obr mu pomaga - obserwowaliśmy na przyrządzie wskazania zapchania filtra. Auto miało też celem próby wymieniany olej na jakiś podobno jeszcze bardziej dopasowany do dpf, plus jakiś specjalny dodatek do oleju dla aut z dpf. Efekt - żaden, auto i tak trafiło na lawetę w końcu. Trzeba niestety przyznać, że sprawa jest na dzis beznadziejna. Patryk z CS mówi, że pracuje nad całkowitym usunięciem tego gadżetu, ale nie wie jeszcze kiedy bedzie gotów. Zastanawiający jest natomiast brak problemów w audi i passacie z tym silnikiem.

Pozdrówki
  • Antoine
    Ambiente
    • 2004
    • 135

Zapalila* mi sie dzis kontrolka przegrzania silnika - tyle ze stalo sie to zaraz po uruchomieniu po prawie dobie postoju. Co to moze byc. wylaczylem odrazu silnik, po ponownym odpaleniu juz sie nie swiecila - co to moze byc?

*pulsacyjne z dzwiekiem ostrzegawczym
    Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski

Komentarz

• Streat
      Classic
      • 2006
      • 2

Antoine, pewnie masz troche za malo plynu chlodniczego. Dolej troche i bedzie ok - plyn G12

Komentarz

Miałem ten sam problem i w pierwszej chwili spanikowałem.
        Zaraz po uruchomieniu silnika zapaliła się ta kontrolka.Sprawdziłem poziom płynu
        i był w porządku.Po przejechaniu kilku kilometrów kontrolka zgasła.
        W Skodzie znali ten problemkazało się,że to czujnik w zbiorniku wyrównawczym płynu
        zaśniedział (czy coś tak podobnego) i to była przyczyna.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Kupujesz plyn dolewasz troche i jest cisza, rok temu takie cos mi sie pojawilo to dolalem i cala zime byl spokoj, potem byl zmieniany rozrzad to mniej nalali, to tez dolewalem bo zaczelo piszczec, przy wymianie czujnika temperatury tez bylo ciut za malo, i wczoraj tez zapikal, po dolaniu jest cisza kompletna
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Antoine
            Ambiente
            • 2004
            • 135

Zamieszczone przez Streat
            Antoine, pewnie masz troche za malo plynu chlodniczego. Dolej troche i bedzie ok - plyn G12

plynu jest 3/4 pomiedzy min a max
            Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski

Komentarz

Re: Zapalila mi sie dzis kontrolka przegrzania silnika...

Zamieszczone przez Antoine
              Zapalila* mi sie dzis kontrolka przegrzania silnika - tyle ze stalo sie to zaraz po uruchomieniu po prawie dobie postoju. Co to moze byc. wylaczylem odrazu silnik, po ponownym odpaleniu juz sie nie swiecila - co to moze byc?

Masz 2 opcje...

1. masz za mało płynu chłodniczego. Należy go dolać.
              2. Masz dostateczna ilość płynu ale masz uszkodzony "jakiś zaworek w zbiorniku płynu chłodniczego" <----- nie wiem jak się nazywa, jest na dole zbiorniczka od tego płynu.

Miałem właśnie taki uszkodzony. Po zapaleniu na zimnym silniku... mijało kilka sekund i świeciła się ta kontrolka.
              Zapalenie silnika ponowne....jego praca przez około 1 minutę, zgaszenie i ponowne zapalenie powodowało, że ten problem ustępował.
              Jeżeli masz to samo... udaj się do jakiegoś ASO czy warsztatu. Wyczyszczą ten zawór i będzie git

Komentarz

• Luca
                Rider
                • 2004
                • 524

Zamieszczone przez Antoine

Hej dolej płynu do zbiornika, lub masz do wymiany czujnik w zbiorniku, niestety nie wymienny jest sam czujnik tylko cały zbiorniczek. Nie powinno być problemu. Caly zbiorniczek ok 80 -130 pln.
                "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                www.dynosoft.pl

Komentarz

Zamieszczone przez Luca
                  lub masz do wymiany czujnik w zbiorniku, niestety nie wymienny jest sam czujnik tylko cały zbiorniczek
                  O ile czyszczenie nie pomoże.... to tak

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3778
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Antoine. Miałem dokladnie to samo. U mnie było plynu na max. Dolałem płynu ok 1,5 cm ponad max. i jest ok. Kontrolka temp. się juz nie zapala. Jesli to nie pomoze to zbiorniczek do wymiany.
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

Pracuję...