[O1] Opony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesieks8
    Classic
    • 2011
    • 30

[O1] Opony

Podobają mi sie te renóweczki .
    Gratulacje kolego i czekamy na sesję oraz wrażenia.
    Ciekawi mnie jak tym silnikiem sie jeździ i ile to pali.
    Niedługo się dowiemy
    Pozdrowienia i bezawaryjności.
  • danielosy
    Rider
    • 2010
    • 269
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

[O1] Opony

Mam dwa pytania majac oponke zalozona na alumkach 195/65 r15 jak bede zmieniac oponki na nowe to czy moge wlozuc wieksze opony?tzn szersze na ta sama felge?Zauwazylem na wlewie paliwa kartke z roznymi typami opon tylko czy jak mam felge 15 i na niej opone 195 to czy moge zalozyc 205/60 r15 stanie sie cos czy musze inna felge kupic??

A drugie pytanko jaki moze byc bieznik minimalny?Bo mam jescze fabryczne opony z 2008r michelin saver i na str producenta pisze ze wytrzymuja dlugo nawet do 45tys km hmmm ja mam juz 84tys i dalej jezdze na nich i bieznik ma sie jescze calkiem dobrze ))
    moja czarna perla
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• kabi_007
      Rider
      • 2011
      • 412
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Re: Opony

Zamieszczone przez danielosy
      A drugie pytanko jaki moze byc bieznik minimalny?Bo mam jescze fabryczne opony z 2008r michelin saver i na str producenta pisze ze wytrzymuja dlugo nawet do 45tys km hmmm ja mam juz 84tys i dalej jezdze na nich i bieznik ma sie jescze calkiem dobrze ))
      2008 to jeszcze z sezon i do recyklingu. O trwałości bieżnika opony decyduje rodzaj gumy z której jest zrobiona oraz temperament kierowcy.
      O1-->O3--> ?

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Re: Opony

Mam dwa pytania majac oponke zalozona na alumkach 195/65 r15 jak bede zmieniac oponki na nowe to czy moge wlozuc wieksze opony?tzn szersze na ta sama felge?Zauwazylem na wlewie paliwa kartke z roznymi typami opon tylko czy jak mam felge 15 i na niej opone 195 to czy moge zalozyc 205/60 r15 stanie sie cos czy musze inna felge kupic??
        Wpisz sobie w google kalkulator rozmiarow opon (ten rozmiar OIDP jest OK)

Minimalny bieznik to okolo 3 mm (IMO)

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

205 spokojnie możesz założyć
          minimalna głębokość bieżnika wg. przepisów to 1,6mm zdrowy rozsądek powinien do tego sporo dołożyć
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...